Skip to main content
SUPERVISOR
Mohammad Khorvash,Ali Sadeghi sefidmazgi,Gholam-Reza Ghorbani,Ebrahim Ghasemi
محمد خوروش (استاد راهنما) علی صادقی سفیدمزگی (استاد مشاور) غلامرضا قربانی خراجی (استاد مشاور) ابراهیم قاسمی (استاد راهنما)
 
STUDENT
Majid Akbarian
مجید اکبریان تفاقی

FACULTY - DEPARTMENT

دانشکده کشاورزی
DEGREE
Master of Science (MSc)
YEAR
1391

TITLE

The Effect of Herbal and Comercial Essential Mixture with Starter on Performance, Rumen Fermentation and Blood Metabolite of Holstien Dairy Calves
The aim of this study was to evaluate the effects of medicinal herbs, essential oils, and monensin on performance, ruminal fermentation parameters, blood metabolites and behavior of Holstein calves. Sixty-six dairy calves fed colostrum until day 3 of age and then randomly assigned to one of six treatments including: 1) control (starter feed without herb essence), 2) control + thyme, 3) control + eucalyptus, 4) control celery, 5) control + monensin, 6) control + peppermint commercial oil. All calves assigned to experimental diets received 2.5 percent of the starter feed (As fed). Calves were fed 6 liter milk daily (two times a day) until weaning. Feed intake was monitored weekly but average daily gain was measured two times per week. Skeletal growth was measured on the first (d 1) and last day (d 70) of study. To assess blood metabolite and rumen fermentation parameter, rumen fluid and blood were collected on day 35 and 70 of study. To calculate digestibility of experimental diets, feed and fecal samples were collected before and after weaning period. Similar to digestibility, animals' behavior was observed before and after during this period. Herbal supplementation has no significant effects on dry matter intake, daily gain, skeletal growth and feeding behavior. Except two cases, rest of the rumen fermentation parameters and blood metabolites did not affected by treatments. In this respect, starter feed contained thyme decreased serum alanyn aminotransferase (ALT) enzyme compared to control treatment after weaning (P 0.05). Serum betahydroxy Butyric acid (BHBA) was higher in calves fed commercial oil starter than the control diet (P 0.05). Results has shown that 2.5 percent of herbal essence in starter feed (as fed) did not affect performance and behaviors of dairy calves but lead to change some of rumen fermentation and blood parameters. Keywords : Herbal essence, performance, Rumen Fermentation, Blood Metabolite, Calves
هدف از این مطالعه بررسی اثر گیاهان دارویی، اسانس تجاری و موننسین بر صفات عملکردی ، شاخص های تخمیر شکمبه ای، خون و همچنین رفتارهای تغذیه ای گوساله های شیرخوار هلشتاین بود. تعداد 66 راس گوساله شیرخوار از سن 3 روزگی پس از مصرف کافی آغوز به یکی از شش جیره آزمایشی شامل: 1- گروه شاهد( خوراک آغازین بدون افزودنی گیاهی) 2- گیاه آویشن 3- گیاه اکالیپتوس 4- گیاه کرفس 5- یونوفر موننسین 6- اسانس تجاری نعناع اختصاص یافتند. گیاهان دارویی مذکور به میزان 3/2 درصد از ماده خشک جیره افزوده شد. گوساله ها روزانه در دو نوبت 6 لیتر شیر پاستوریزه دریافت می کردند. مصرف خوراک بصورت هفتگی و افزایش وزن هر دو هفته یکبار انجام می گرفت، رشد اسکلتی روز اول طرح و پایان طرح، معیارهای خونی و تخمیری در روزهای 35 و 70 و نمونه گیری از خوراک و مدفوع، رفتارهای تغذیه ای گوساله های شیرخوار قبل و بعد از شیرگیری مشاهده و ثبت شد. نتایج این پژوهش نشان داد افزودنی های مورد استفاده تاثیر معنی دار بر مصرف ماده خشک، افزایش وزن روزانه، رشد اسکلتی و رفتار های تغذیه ای نداشت (05/0P ). همچنین تیمارهای آزمایشی تاثیر معنی داری بر شاخص های تخمیری شکمبه نداشتند. متابولیت های پلاسمایی گلوکز، نیتروژن اوره ای خون، مالون دی آلدهید معنی دار نشد (05/0P ). میزان آلانین آمینو ترانسفراز بعد از شیرگیری در تیمار آویشن بطور معنی داری کمتر از شاهد بود (05/0 P). بتاهیدروکسی بوتیریک اسید بعد از شیرگیری برای تیمار اسانس تجاری بطور معنی داری بالاتر از تیمار شاهد بود (05/0 P). در مورد وزن بدن تیمار تجاری قبل و بعد از شیرگیری نسبت به موننسین آویشن و شاهد بیشتر بود (05/0 P). و نسبت به اکالیپتوس و کرفس اختلاف نداشت (05/0P ). نتایج نشان می دهد اسانس یا گیاه دارویی در تغییر متابولیت های خونی و شکمبه ای گوساله ها می تواند موثر باشد. واژه های کلیدی : اسانس گیاهی، عملکرد، تخمیرشکبه ی، متابولیت های خونی، گوساله های شیرخوار

ارتقاء امنیت وب با وف بومی