Skip to main content
SUPERVISOR
Rahman Jahanian,Javad Pourreza,Abbas Pakdel,Masoud Alikhani
رحمان جهانیان (استاد راهنما) جواد پوررضا (استاد راهنما) عباس پاکدل (استاد مشاور) مسعود علیخانی (استاد راهنما)
 
STUDENT
Parvin Safdari
پروین صفدری شاهرودی

FACULTY - DEPARTMENT

دانشکده کشاورزی
DEGREE
Master of Science (MSc)
YEAR
1392

TITLE

Effect of Dietary Supplementation of Soy Genistein on Performance, Immunological Responses, Gut Microflora and Ileal Nutrient Digestibility in Broiler Chicks Fed with Different Protein Levels
The study presented here was conducted to investigate the effects of genisteinisoflavone on performance, immunological responses, ileal digestibility of crude protein, ether extract, ash, acid insoluble ash, and gut micrifloraof Ross broiler chick fed on different dietary crude protein (CP) levels. A total of 576 one-day-old Ross 308 broiler chicks were randomly allotted to the 4 replicates of each 12 dietary treatments Dietary treatments consisted of a 3×4 factorial arrangement of treatments including 3 different dietary CP levels control, and 1 and 2 percentage points lower) and 4 supplemental genistein levels (0, 20, 80 and 320 mg/kg of diet) which fed during a 42 days feeding trial. Performance parameters were recorded at biweekly intervals. The sera samples were obtained from two chicks per pen after immunization against Newcastle (NDV) and infectious bursal (IBD) disease viruses.Result show that although dietary treatments had no effect on feed intake, however, decreasing dietary CP level by 2 percentage points reduced weight gain, resulting in a marked decrease in feed efficiency. On the other hand, dietary supplementation of genistein caused the improvement in weight gain and feed conversion efficiency. supplementalgenistein was more effective in diets containing lowerCPlevels caused significant dietary CP × genistein interactions for body weight gain and feed conversion ratio. Although dietary CP level had no marked effect on ileal microbial populations, however, supplemental genistein (especially at the levels of 80 and 320 mg/kg of diet) Reduced total bacteria and Escherichia coli counts. Dietary inclusion of 20 and 80 mg/kg genistein caused an increase in antibody production titer against NDV and tended to improve IBD antibody titer. From the presents results, it can be concluded that dietary CP level can be reduced by at least one percentage point in response to dietary supplementation of genistein in broiler chicks. Keywords: Broiler chicks, Genistein, Different protein levels, Humoral immunity, Isoflavonoids, Leukocyte subpopulations, Ileal digestibility.
مطالعه حاضر به منظور بررسی اثرات ایزوفلاون جنیستئین بر عملکرد، پاسخ های ایمنی، قابلیت هضم ایلئومی پروتئین خام، چربی خام خاکستر و میزان خاکستر نامحلول در اسید و میکروفلور روده جوجه های گوشتی سویه راس 308 تغذیه شده با سطوح مختلف پروتئین خام اجرا شده است. 576 جوجه یکروزه سویه راس 308 به طور تصادفی به 4 تکرار از 12 تیمار آزمایشی اختصاص یافتند. که هر تکرار شامل 12 جوجه بود. این طرح در قالب آزمایش فاکتوریل 4 × 3 شامل سه سطح مختلف پروتئین خام (شاهد، شاهد 1- و 2- درصد) و 4 سطح جنیستئین (0، 20، 80 و 320 میلی گرم در کیلوگرم جیره) در طی یک دوره 42 روزه روی جوجه های گوشتی انجام شد. پارامترهای عملکردی در دوره های چهارده روزه ثبت گردید. نمونه های سرم از دو پرنده به ازای هر پن پس از واکسیناسیون علیه نیوکاسل، برونشیت، گامبورو، آنفولانزا و تزریق گلبول قرمز گوسفندی به منظور ارزیابی سیتم ایمنی هومورال، با خونگیری از ورید بال اخذ گردید. نتایج نشان داد که تیمارهای جیره ای اثر معنی داری بر مصرف خوراک نداشتند اما کاهش سطح پروتئین به 2 درصد کمتر از گروه شاهد، به طور قابل توجهی وزن بدن و بازده مصرف خوراک را کاهش داد. از طرف دیگر، جنیستئین سبب بهبود در افزایش وزن و بازده مصرف خوراک گردید. جنیستئین در جیره های با پروتئین خام کمتر تأثیر بیشتری داشت و اثر متقابلی برای سطح پروتئین خام و جنیستئین برای افزایش وزن و ضریب تبدیل خوراک مشاهده شد. اگرچه سطوح پروتئین بر جمعیت های میکروبی ناحیه ایلئوم اثری نداشت اما جنیستئین (به ویژه در سطوح 80 و 320 میلی گرم در کیلوگرم) جمعیت کل باکتری ها و جمعیت باکتری اشریشیا کلای را کاهش داد. سطوح 20 و 80 میلی گرم در کیلوگرم جنیستئین تولید تیتر آنتی بادی علیه نیوکاسل را افزایش داد. از مطالعه حاضر می توان اینچنین نتیجه گرفت که با مکمل کردن جنیستئین به جیره جوجه های گوشتی پروتئین جیره می تواند حداقل یک درصد کاهش یابد. واژگان کلیدی: جوجه گوشتی، جنیستئین، سطوح متفاوت پروتئین، ایمنی هومورال، ایزوفلاونوئید، زیرجمعیت های گلبول های سفید، قابلیت هضم ایلئ

ارتقاء امنیت وب با وف بومی