Skip to main content
SUPERVISOR
Ali Sadeghi sefidmazgi,Gholam-Reza Ghorbani,Shahryar Kargar
علی صادقی سفیدمزگی (استاد مشاور) غلامرضا قربانی خراجی (استاد راهنما) شهریار کارگر (استاد مشاور)
 
STUDENT
Fatemeh Ahmadi
فاطمه احمدی

FACULTY - DEPARTMENT

دانشکده کشاورزی
DEGREE
Master of Science (MSc)
YEAR
1393
Effects of grinding corn grain with different particle size and steam flaking on feed intake, milk production, chewing behavior, sorting activity, ruminal fermentation, digestibility, cost over income of feed were evaluated using eight multiparous Holstein cows in a duplicated 4 × 4 Latin square design with 21-d periods. Cows were in mid-lactation (46.6 ± 3.5 milk production and 101 ± 10 days in milk) with an average body weight of 616 ± 58.4 kg. Experimental diets consisted of 36% forage (corn silage and alfalfa hay) and 64% concentrate. Treatments were ground corn with 2, 3 and 4 screens and steam flake corn (density= 410 g/L). Average THI in experiment period was 70.46 and cows were in heat stress condition. Steam flaking vs. grounding corn increased proportion of the particles retained on the 8 ( P 0.001) and 1.18 ( P = 0.002) mm sieve of the and decreased the particles retained on the pan ( P 0.001). Increasing screen diameter caused a linear increase in the proportion of particles retained on the 1.18 mm ( P 0.001) sieve while the proportion of particles retained on the pan ( P 0.001) reduced linearly. peNDF 8 ( P 0.001) and peNDF 1.18 ( P 0.001) increased with steam flaking vs. grounding corn. Dry matter intake, milk production, 3.5% FCM, ECM, and the production of lactose and fat, as well as percentage of lactose and protein and MUN were unaffected by treatments. Rumen pH ( P = 0.003) and milk fat percentage ( P = 0.007) were greater in steam flaked corn than ground corn. Milk fat percentage tended to increase linearly with increasing corn particle size ( P = 0.07). Propionate concentration tended to decrease with steam flaked vs. ground corn ( P = 0.1). Acetate and butyrate concentration, acetate to propionate ratio and ammonia nitrogen concentration were unaffected by treatments. Feed efficiency based on FCM/DMI ( P = 0.02), ECM/DMI ( P = 0.04) were greater in steam flaked corn vs. ground corn. Dry matter and organic matter digestibility in ground corn with 2 screen and steam flaked corn was greater than other treatments. Time spend eating per minutes a day tended to decrease with steam flaked vs. ground corn ( P = 0.07). Time spend eating per kilogram peNDF 8 ( P 0.001) and peNDF 1.18 ( P 0.001) intake was lower in steam flaked corn than ground corn. Rumination activity and total chewing time were unaffected by treatments. Body weight, BCS and back fat thickness were unaffected by treatments. Ground corn with 3 screen reduced respiratory rate ( P = 0.009). Steam flakeing led to increased price per kilogram of ration but, income among treatments were not different. However, income was 1700 rials (per day) higher in 4 screen than steam flaked corn. Generally, grinding corn grain with 4 screen sizes is recommended. Keywords : Corn grain, Particle size, Steam flaking, Processing, Performance, Dairy cows
تأثیر ذرت آسیاب شده با اندازه ذرات متفاوت و ذرت ورقه ای بر مصرف خوراک، تولید شیر، فعالیت نشخوار، رفتار انتخاب، فراسنجه های شکمبه ای، گوارش پذیری، هزینه و درآمد خوراک با استفاده از 8 گاو هلشتاین چند شکم زایش در قالب طرح مربع لاتین 4 × 4 تکرارشده با دوره های 21 روزه ارزیابی شد. گاوها در اواسط شیردهی (با تولید شیر 5/3 ± 6/46 کیلوگرم در روز، روزهای شیردهی 10 ± 101) و وزن 4/58 ± 616 کیلوگرم در شروع آزمایش بودند. جیره های آزمایشی حاوی 36 درصد علوفه (سیلاژ ذرت، یونجه) و 64 درصد کنسانتره بود. تیمارها شامل ذرت آسیاب شده با توری های 2، 3 و 4 و ذرت ورقه شده با بخار (چگالی= 410 گرم بر لیتر) بود. میانگین شاخص دمایی- رطوبتی در طول مدت آزمایش برابر با 46/70 بود وگاوها تحت تنش حرارتی بودند. جیره با ذرت ورقه شده نسبت به ذرت آسیاب شده منجر به افزایش درصد باقی مانده روی الک 8 میلی متر (001/0 P ) ، 18/1 میلی متر (002/0 = P ) و کاهش ذرات باقی مانده روی سینی (001/0 P ) شد. افزایش اندازه توری آسیاب منجر به افزایش خطی درصد باقی مانده روی الک 18/1 میلی متر (001/0 P ) و کاهش خطی ذرات باقی مانده روی سینی (001/0 P ) شد. 8 peNDF (001/0 P ) و 18/1 peNDF (001/0 P ) در ذرت ورقه شده با بخار نسبت به ذرت آسیاب شده بیش تر بود. مصرف ماده خشک، تولید شیرخام، شیر تصحیح شده براساس انرژی و شیر تصحیح شده براساس چربی، تولید لاکتوز و چربی و درصد پروتئین و لاکتوز شیر و نیتروژن اوره ای شیر تحت تأثیر تیمارهای آزمایشی قرار نگرفت. pH شکمبه (003/0 = P ) و درصد چربی شیر (007/0 = P ) در ذرت ورقه شده با بخار نسبت به ذرت آسیاب شده بیش تر بود. درصد چربی شیر با افزایش اندازه ذرات به صورت خطی تمایل به افزایش داشت (07/0 = P ). درصد پروپیونات در ذرت ورقه شده با بخار نسبت به ذرت آسیاب شده تمایل به کاهش داشت (1/0 = P ). غلظت استات، بوتیرات، نسبت استات به پروپیونات و نیتروژن آمونیاکی شکمبه تحت تأثیر نوع فرآوری و اندازه ذرات قرار نگرفت. بازده غذایی براساس تولید شیر تصحیح شده برای چربی (02/0 = P ) و بازده غذایی براساس تولید شیر تصحیح شده برای انرژی (04/0 = P ) در ذرت ورقه شده با بخار نسبت به ذرت آسیاب شده بیش تر بود. قابلیت هضم ماده خشک و ماده آلی در توری 2 و ذرت ورقه شده با بخار نسبت به سایر تیمارها به طور معنی داری بیش تر بود. فعالیت خوردن براساس دقیقه در روز در تیمار ورقه شده با بخار نسبت به ذرت آسیاب شده تمایل به کاهش داشت (07/0 = P ). زمان خوردن براساس 8 peNDF (001/0 P ) و 18/1 peNDF (001/0 P ) مصرفی در تیمار ذرت ورقه شده با بخار نسبت به ذرت آسیاب شده به طور معنی دار کم تر بود. فعالیت نشخوار و کل زمان جویدن تحت تأثیر نوع فرآوری و اندازه ذرات قرار نگرفت. وزن بدن، نمره وضعیت بدنی و ضخامت چربی پشت تحت تأثیر تیمارها قرار نگرفت. آسیاب ذرت با توری 3 موجب کاهش نرخ تنفس (009/0 = P ) شد. فرآوری ذرت به صورت ورقه شده با بخار منجر به افزایش قیمت هرکیلوگرم از جیره شد. درآمد در بین تیمارها متفاوت نبود. با این حال درآمد در توری 4 نسبت به ذرت ورقه شده با بخار 1700 ریال بیش تر بود. با توجه به نتایج بدست آمده، استفاده از توری 4 برای آسیاب کردن توصیه می شود.

ارتقاء امنیت وب با وف بومی