Skip to main content
SUPERVISOR
محمد خوروش (استاد راهنما) ابراهیم قاسمی (استاد راهنما) غلامرضا شادنوش (استاد مشاور) مسیح اله فروزمند (استاد مشاور)
 
STUDENT
A'azam Mohammadi mehr
اعظم محمدی مهر

FACULTY - DEPARTMENT

دانشکده کشاورزی
DEGREE
Master of Science (MSc)
YEAR
1393

TITLE

Effect of Partial Replacement of Forage with Treated Straw on Performance of Growing Lambs
The objective of this study was to evaluate the effect of partial replacement of forage with treated straw on performance, chewing activity, rumen fermentation parameters, digestibility, blood parameters and carcass characteristics of fattening lambs. Twenty three (3 to 4 month age and 28 kg weight average out) Afshari growing male lambs were used in a completely randomized design in 104 days period ( 20 d of adaptation followed by 84 d fattening). Forage to concentration ratio was 20:80. Treatments were: 1) control (without treated straw), 2) one third of forages as treated straw, 3) two third of forages as treated straw. At the end of fattening lambs initially weighing the slaughter and hot carcass weight, fat weight and carcass weight offal were measured. The results of this study show Treated Straw increased the proportion of the particles retained on the top sieve of the ( 8 mm) but no effect on third sieve (1.18 mm). DMI lambs fed with control diet, one-third and two-third treated straw respectively 1574, 1538 and 1467 were gr/d experimental diets were not that impressed but it was a significant linear (p 0.05). Average daily gain weight (ADG)during fattening lambs between significantly affected by diets were tested for quadratic (p=0.02), so that the maximum weight of one-third treated straw (330 g/d) and lowest among treatments related to treatment including two-thirds of treated straw (285 gr/d). the feed conversion ratio for second degree tend to be significantly influenced was the replacement level (p= 0.08), so that the lowest conversion rate to treatment was a third straw. While the digestibility of dry matter, organic matter, neutral detergent fiber, acid detergent fiber, crude protein and ash are treated straw in the ration increased linearly with increasing replacement. Eating, ruminating and total chewing time for the control and one-third treated straw was significantly more than two-thirds treated straw treatment. There was no significant difference between rumen fluid PH among treatments and acetate, ammonia nitrogen concentration in treatment 3 was higher than other two treatments.. Total protein and BUN in treatment 2 was higher than other treatments and glucose, cholesterol, triglycerides, aspartate aminotransferase and alanine aminotransferase were not significantly different between treatments. Although, lowest carcass weight and abdominal fat tail and highest weight tail fat in a third treatment was observed, but negative effect of treated straw in treatment 2 was not observed on performance and carcass characteristics. Replace two-thirds of alfalfa hay treated straw with no negative impact on the performance of male lambs Afshari However, the best performance and feed efficiency by replacing one-third straw was treated. Keywords: Treated Straw- Alfalfa hay- Performance- Fattening lambs- Carcass characteristics
هدف از این مطالعه بررسی تاثیر جایگزینی بخشی از علوفه جیره با کاه فرآوری شده بر عملکرد، فعالیت جویدن، فراسنجه‌های تخمیر شکمبه‌ای، قابلیت هضم، فراسنجه‌های خونی و خصوصیات لاشه بره‌‌های پرواری بود. تعداد 23 بره نر پرواری نژاد افشاری (میانگین سنی 3-4 ماه و میانگین وزنی 28 کیلوگرم) در قالب طرح کاملا تصادفی با سه تیمار به مدت 104 روز (20 روز جهت عادت پذیری و 84 روز مدت پروار) مورد آزمایش قرار گرفتند. جیره‌های آزمایشی شامل 1- شاهد (منبع علوفه‌ایی بدون کاه)، 2- جیره حاوی کاه فرآوری شده به میزان یک سوم منبع علوفه 3- جیره حاوی کاه فرآوری شده به میزان دو سوم منبع علوفه جیره بودند. نسبت علوفه به کنسانتره در جیره، 20 به 80 بود .بره‌ها هر دو هفته یکبار پس از 14-16 ساعت گرسنگی توزین ‌شدند. در انتهای دوره پروار، بره‌ها کشتار و وزن لاشه گرم، وزن دنبه و وزن امعاء و احشاء لاشه اندازه‌گیری شد. نتایج این آزمایش نشان داد که کاه فرآوری شده در تیمارها منجر به افزایش ذرات باقی‌مانده روی الک 8 میلی‌متر شد اما بر درصد ذرات باقی‌مانده روی الک 18/1 میلی‌متر تاثیر نداشت. ماده خشک مصرفی روزانه بره‌های تغذیه شده با جیره‌های شاهد، یک سوم و دوسوم کاه فرآوری شده به ترتیب 1574، 1538 و 1467 گرم در روز بود که تحت تاثیر جیره‌های آزمایشی قرار نگرفت اما به صورت خطی معنی‌دار بود(05/0P ). افزایش وزن روزانه بره‌ها در دوره پروار بین تیمارها بطور معنی‌داری به صورت درجه دوم تحت تاثیر جیره‌های آزمایشی قرار گرفت (02/0P )، بطوریکه بیشترین مقدار افزایش وزن روزانه مربوط به تیمار یک سوم کاه فرآوری (330 گرم در روز) و کمترین مقدار آن بین تیمارهای آزمایشی مربوط به تیمار دو سوم کاه فرآوری شده(285 گرم در روز) بود. همچنین ضریب تبدیل غذایی به صورت درجه دوم بطور تمایل به معنی‌داری تحت تاثیر سطح جایگزینی کاه قرار گرفت (08/0P=)، به طوریکه کمترین ضریب تبدیل مربوط به تیمار یک سوم کاه بود. در حالیکه قابلیت هضم ماده خشک، ماده آلی، الیاف شوینده خنثی، الیاف شوینده اسیدی ، پروتئین خام و خاکستر به طور خطی با افزایش جایگزینی کاه فرآوری شده در جیره افزایش یافت. زمان‌های خوردن، نشخوار و کل زمان جویدن به طور معنی‌داری به صورت خطی در تیمار شاهد و یک سوم کاه فرآوری بیشتر از تیمار دو سوم کاه فرآوری شده بود. pH مایع شکمبه بین تیمارها آزمایشی تفاوت معنی‌داری نداشت و غلظت استات و نیتروژن آمونیاکی با دو سوم کاه نسبت به دو تیمار دیگر بیشتر بود. نیتروژن اوره‌ای خون و کل پروتئین در تیمار یک سوم کاه نسبت به دو تیمار دیگر بیشتر بود و غلظت گلوکز، کلسترول، تری‌گلیسرید، آسپارتات آمینو ترانسفراز و آلانین آمینوترانسفراز بین تیمارها تفاوت معنی‌داری نداشت. جایگزینی دو سوم علوفه یونجه با کاه فرآوری شده تاثیر منفی بر عملکرد بره‌های نر افشاری نداشت با این حال بهترین عملکرد و ضریب تبدیل غذایی با جایگزینی یک سوم کاه فرآوری شده مشاهده شد. کلمات کلیدی : کاه فرآوری شده، یونجه، عملکرد، بره‌های پرواری، خصوصیات لاشه

ارتقاء امنیت وب با وف بومی