Skip to main content
SUPERVISOR
Ebrahim Ghasemi,Masoud Alikhani,Saeed Ansari,Sayedamirhossein Mahdavi
ابراهیم قاسمی (استاد راهنما) مسعود علیخانی (استاد راهنما) سعید انصاری مهیاری (استاد مشاور) سیدامیرحسین مهدوی (استاد مشاور)
 
STUDENT
Mohammad hossein Safari foroushani
محمدحسین صفری فروشانی

FACULTY - DEPARTMENT

دانشکده کشاورزی
DEGREE
Master of Science (MSc)
YEAR
1393

TITLE

Effect of Feeding Pomegranate by Product on Metabolic Parameters (Oxidative Stress) and Performance in Transition Dairy Cow
Previous studies have shown that Pomegranate extract in addition, by-product compounds of Pomegranate as peel, skin and seed have a most active biogenic compounds. In this study, the effects of pomegranate pulp as a rich source of phenolic antioxidants and pomegranate seeds as a rich source of conjugated fatty acids on production performance and oxidative stress on dairy cows in transition period has been studied. For this, 27 Holstein cows in late pregnancy with an average body weight 716 ± 70 and the average body condition score 43.3 were chosen. Project includes 3 treatments with 9 replications. 4 heifers and 5 cows multiple calving to each treatment was given. In this experiment, animals from 25 days before the expected calving date to 25 days after calving received diets. Experiment was conducted in a completely randomized design. Treatments include (1) control diet (no byproducts pomegranate), 2- diet with pomegranate seeds and 3- pomegranate pulp diet (mixed peel and core), respectively. The results showed that animals received that diets contain pomegranate pulp after calving, milk production and energy corrected milk were also cows received pomegranate pulp lower concentrations of NEFA, BHBA, triglycerides and malondialdehyde. Cows that were given pomegranate pulp rumen acetate content, antioxidant capacity, superoxide dismutase and ratio superoxide dismutase to hemoglobin were higher than other cows. In general, this nutritional strategy could improve performance, blood metabolites status, markers of oxidative stress and energy balance indexes. Keywords : energy balance, transition, pomegranate, oxidative stress, conjugated fatty acids
مطالعات گذشته نشان داده است که علاوه بر عصاره انار، ترکیبات پسماند آن یعنی پوست وهسته آن دارای ترکیبات بیوژنیک فعال بسیاری است. در این تحقیق به بررسی اثرات تفاله انار به عنوان منبع غنی از آنتی اکسیدانت های فنولی و هسته انار به عنوان منبع غنی از اسیدهای چرب کانژوگه بر عملکرد تولیدی و تنش اکسیداتیو گاوهای شیری دوره انتقال پرداخته است. به همبن منظور تعداد 27 رأس گاو هلشتاین اواخر آبستنی با میانگین وزن 70± 716 و میانگین نمره بدنی 43/3 انتخاب شدند. طرح شامل 3 تیمار و هر تیمار دارای 9 تکرار بود. تعداد 4 رأس تلیسه و 5 رأس گاو چند شکم زایش به هر تیمار اختصاص یافت. در این آزمایش دام ها از 25 روز مانده به روز مورد انتظار زایش تا 25 روز بعد از زایش جیره های آزمایشی را دریافت نمودند. آزمایش در قالب طرح کاملاً تصادفی انجام شد. تیمارهای این آزمایش شامل 1- جیره شاهد (بدون محصولات جانبی انار)، 2- جیره حاوی هسته انار و 3- جیره حاوی تفاله انار (مخلوط پوست و هسته) بودند. نتایج این آزمایش نشان داد دام هایی که جیره حاوی تفاله انار را مصرف نمودند بعداز زایش و تولید شیر و شیر تولید شده بر اساس انرژی بیشتری داشتند همچنین گاوهایی که تفاله انار دریافت نمودند غلظت اسیدهای چرب غیر استریفیه، بتاهیدروکسی بوتیریک اسید، تری گلیسرید و مالون دی آلدئید کمتری داشتند. گاوهایی که تفاله انار دریافت کردند میزان استات شکمبه hyhyhyhy;ای، ظرفیت آنتی اکسیدانی، سوپراکسید دیسموتاز و نسبت سوپراکسید دیسموتاز به هموگلوبین بالاتری نسبت به سایر گاوها داشتند. در کل این استراتژی تغذیه ای توانست باعث بهبود عملکرد، وضعیت متابولیت های خونی، شاخص های تنش اکسیداتیو و شاخص های توازن انرژی گردید. واژه های کلیدی :توازن انرژی، دوره انتقال، انار، تنش اکسیداتیو، اسیدهای چرب کانژوگه

ارتقاء امنیت وب با وف بومی