Skip to main content
SUPERVISOR
Ali Sadeghi sefidmazgi,Rasool Kosar,Gholam-Reza Ghorbani,Ahmad Riasi
علی صادقی سفیدمزگی (استاد مشاور) رسول کوثر (استاد راهنما) غلامرضا قربانی خراجی (استاد مشاور) احمد ریاسی (استاد راهنما)
 
STUDENT
Fatemeh Rezazadeh
فاطمه رضازاده

FACULTY - DEPARTMENT

دانشکده کشاورزی
DEGREE
Master of Science (MSc)
YEAR
1394
The aim of thisstudy was to determine the effect offeeding different levels of transfusion on growth performance, blood parametersand some immune responses in Holstein calves. Forthis purpose, 39 Holstein calves were assigned to 3 treatment with 13replicates each.The calves entered to exprement were 3 days after birth and left from the projectone week after weaning (67 days). Treatmentswere: 1- control group (30% common soybean meal), 2- groups fed by 10% soybeanmeal processed with 20% common soybean meal, 3 groups fed by 15% soy processedmeal with 15% soybean meal Normal Feedconsumption was recorded on a daily basis. To measure blood cells and bloodmetabolites, blood samples were collected from the neck of the vein for 2 daysbefore slaughter, 1 day after weaning and 3 days after weaning. Serummetabolites including glucose, insulin, albumin, total protein, antioxidantcapacity, alkaline phosphatase and inflammatory markers (IL-1) and amyloid A(SAA) serum were determined. The results showed that Feed intake increasedgroup received 15% of treated soybean meal in the third week was significant (P= 0.04), fourth was significant (P = 0.01) and sixth was significant (P = 0.02)and also week nine was significant (P =0/04).Daily gain was also increased inthe group receiving 15% soy processed meal in the fourth week was significant(P = 0.01)and sixth was significant (P = 0.02) as well as week nine v (P =0.04). The consumption of 15% of treated soybean meal increased the shoulderheight at 30 days of age (P = 0.0007) and after weaning (P = 0.002), apicalheight at 30 days (P 0.0001) and after slaughter (P 0.001) and increasedthe chest circumference after weaning was significant (P = 0.01) Consumption of 30% common soybean meal increased the percentage oflymphocytes in 3 days after weaning was significant (P = 0.05). 10% consumptionof processed soybean meal increased the neutrophil ratio to lymphocyte within 3days after weaning was significant (P = 0.04).Consumption of 15% of treatedsoybean meal reduced white blood cell count in 1 day after weaning wassignificant (P = 0.05) and 3 days after weaning(P = 0.04). 10% consumption ofprocessed soybean meal increased glucose in 1 day after weaning was significant(P = 0.05). However, 15% of treated soybean meal increased glucose levelswithin 3 days after weaning (P = 0.006). 15% consumptionof processed soybean meal reduced insulin in 2 days before weaning (P = 0.001)and 3 days after weaning (P = 0.004).Consumption of 30% common soybean mealincreased total antioxidant capacity in 3 days after weaning (P = 0.005).Consumption of 15% of treated soybean meal reduced SAA in 2 days before weaning(P = 0.02) and 3 days afterweaning (P = 0.03). Also, the highest concentrationof SAA related to the control group was before and after weaning. The consumption of 15% of treated soybean meal was due to decreasein IL-1 concentration in the 2 days before weaning (P = 0.03) and 3 days afterweaning (P = 0.04) was sigificant. Also, the highest concentration of IL-1related to the control group before and after weaning. The results of thisexperiment showed that consuming 15% of soybean meal in the initial calf feedwould improve the performance, health and safety of calves. Keywords : Processed Soybean Meal , MilkCalves , Function, Immunity
هدف این آزمایش بررسی تاثیر تغذیهسطوح مختلف پروتئین عبوری بر عملکرد رشد، فراسنجه هایخونی و برخی از پاسخ های ایمنی در گوساله های هلشتاین بود. برای این منظور39 راسگوساله هلشتاین به 3 گروه آزمایشی و 13 تکرار در هر گروه اختصاص داده شدند. گوساله ها3 روز بعد از تولد وارد طرح شدند و یک هفته بعد از شیرگیری (67 روزگی) از طرح خارجشدند. تیمارها عبارت بودند از 1- گروه شاهد( 30درصد کنجاله سویا معمولی) 2- گروه تغذیه شده با 10 درصد کنجاله سویا فرآوریشده با 20 درصد کنجاله سویا معمولی 3-گروه تغذیه شده با 15 درصد کنجاله سویا فرآوری شده با 15 درصد کنجاله سویا معمولی.مصرف خوراک به صورت روزانه ثبت شد. برای اندازه گیری سلول ها و متابولیت های خون، نمونه گیری خون ازسیاهرگ گردن در 2 روز پیش از شیرگیری، 1 روز پس از شیرگیری و 3 روز پس از شیرگیریانجام شد. متابولیت های سرمی شامل گلوکز، انسولین، آلبومین، پروتئین کل، ظرفیتآنتی اکسیدانی، آلکالین فسفاتاز و نشانگرهای التهابی (اینترلوکین-1) و سرمآمیلوئیدی A (SAA) اندازه گیری شد. نتایج نشان داد که میزان مصرف خوراک در گروهدریافت کننده 15 درصد کنجاله سویا فرآوری شده در هفته های سوم ( 04/0P=) ، چهارم( 01/0P=)و ششم ( 02/0P=)و همچنین هفته نه ( 04/0P=)افزایش یافت. همچنین افزایش وزن روزانه در گروه دریافت کننده 15 درصد کنجاله سویافرآوری شده در هفته های چهارم ( 01/0P=)و ششم ( 02/0P=) وهمچنین هفته نه ( 04/0P=)افزایش یافت. مصرف 15 درصد کنجاله سویافرآوری شده ارتفاع شانه را در 30 روزگی ( 0007/0P=) و پس از شیرگیری ( 002/0P=)، ارتفاع کپل را در30 روزگی ( 0001/0 P)و پس از شیرگیری( 0001/0 P)و دور سینه را در پس از شیرگیری ( 01/0P=)افزایش داد. مصرف 30 درصد کنجاله سویامعمولی سبب افزایش درصد لنفوسیت ها در 3 روز پس از شیرگیری (05/0P=) شد. مصرف10 درصد کنجاله سویا فرآوری شده سبب افزایشنسبت نوتروفیل به لنفوسیت در 3 روز پس ازشیرگیری ( 04/0P=)شد. مصرف 15 درصد کنجاله سویا فرآوری شده سبب کاهش تعداد گلبول سفید در 1 روز پس ازشیرگیری ( 05/0P=)و 3 روز پس از شیرگیری ( 04/0P=)شد. مصرف 10 درصد کنجاله سویا فرآوری شده سبب افزایشگلوکز در 1 روز پس از شیرگیری ( 05/0P=) شد. اما، مصرف 15 درصد کنجاله سویا فرآوری شدهشبب افزایش گلوکز در 3 روز پس از شیرگیری ( 006/0P=) شد. مصرف15 درصد کنجاله سویا فرآوری شده سبب کاهش انسولین در 2 روز پیش از شیرگیری ( 001/0P=) و 3 روز پس از شیرگیری ( 004/0P=) شد. مصرف 30 درصد کنجاله سویا معمولی سببافزایش مقدار ظرفیت آنتی اکسیدانی کل در 3 روز پس از شیرگیری ( 005/0P=) شد. . مصرف 15 درصد کنجاله سویا فرآوری شدهسبب کاهش SAA در 2 روز پیش از شیرگیری ( 02/0P=)و 3 روز پس از شیرگیری ( 03/0P=)شد و همچنین بیشترین غلظت SAA مربوط مربوط به گروه شاهد در پیش و پس از شیرگیری بود. مصرف 15 درصد کنجاله سویا فرآوری شده بسبب کاهشغلظت IL-1 در 2 روز پیش از شیرگیری (03/0P=) و 3 روز پس از شیرگیری ( 04/0P=)شد و همچنین بیشترین غلظت IL-1 مربوط مربوط بهگروه شاهد در پیش و پس از شیرگیری بود. نتایج این آزمایش نشان داد که مصرف 15 درصد کنجاله سویا فرآوری شده در خوراک آغازینگوساله منجر به بهبود عملکرد، سلامت و ایمنی گوساله ها می شود. کلمات کلیدی: کنجالهسویا فرآوری شده- گوساله شیری- عملکرد- سیستم ایمنی

ارتقاء امنیت وب با وف بومی