Skip to main content
SUPERVISOR
Mohammad Khorvash,Ebrahim Ghasemi,Masoud Alikhani
محمد خوروش (استاد راهنما) ابراهیم قاسمی (استاد مشاور) مسعود علیخانی (استاد راهنما)
 
STUDENT
Mehrnoush Lotfi
مهرنوش لطفی

FACULTY - DEPARTMENT

دانشکده کشاورزی
DEGREE
Master of Science (MSc)
YEAR
1394

TITLE

Effects of Straw Content and Its Inclusion Time in Starter Feed on the Performance of Holstein Dairy Calves
The present study was conducted out to evaluate Effects of straw content and its inclusion time in starter feed on the performance of Holstein dairy calves. In this experiment, 60 Holstein Dairy Calves (body weight 3 ± 39 kg) were used in a 80-day trial period (from 0 to 80 days old).. The experiment was conducted in a completely randomized design. Ih Each experimental treatment consisted of 15 calves (8 females and 7 males) experimental treatments included. 1) mash diet with feeding of 2% straw until 40 days and 4% straw to 80 days (2 mash feed with 4% straw whole time (from 0 to 80 days) 3) mash diet with feeding 4% straw until 40 days and 8% straw to 80 days 4) mash diet with feeding 8% wheat straw whole time (from 0 to 80 days). . All calves were weaned at 60 d of experiment. During the experiment, calves received 5 kg of milk a day, and had free access to fresh water and feed. Consumption dry matter, average daily gain; feed intake were calculated. Rumen fluid samples were collected via a stomach tube at d 35 and 75 of the study. The results of this study showed that dry matter intake was not affected by treatments, although, in terms of number, the amount of intake in the treatment of 2% straw half time was greater than other tratment The effect of level on average daily gain was not significant. However, the highest daily gain was related to the change in straw percentage from half of the period (treatment 1 and 3). The final weight was affected by the surface and was significantly ( P 0.05) reported in treatment that changed content of straw from 40 days of age. The digestibility of dry matter tended to be significant ( P = 0.06). The digestibility of neutral detergent fibers in the treatment of 8% forage in half and total periods compared to other treatments was significant ( P 0.05). The pH of the rumen and ammonia nitrogen was not affected by the straw level. The duration of rumination was not influenced by the level of the time. The effect of level and time of forage provision on non-nutritional behaviors tended to be significant ( P = 0.1) and was reported at lower level of straw (2% straw) . Body depth was tended to be significant r in treatments with 2% straw half time treatment.( P =0.06) . But in treatment 2 (4% of the straw of the whole time) was the lowest. . In general, using straw with changes in this experiment, had bether result. Considering the effect of the time of forage provision, it seems that mash diet with precentage changed from 40 days of age (from 4% to 8%). Has a more positive effect on calf performance. Keywords: Holstein Calf -Starter diets- Forage- level
تحقیق حاضر به منظور بررسی اثرات سطح خوراک آغازین وزمان ارائه علوفه بر عملکرد گوساله های شیرخوار انجام پذیرفت. در این آزمایش از60 رأس گوساله شیری هلشتاین (وزن بدن 3± 39 کیلوگرم) در دوره آزمایشی 80 روزه (از سن 0 تا 80 روزگی) استفاده شد. هر تیمار آزمایشی شامل 15 رأس (8 رأس ماده و 7 رأس نر) بود. آزمایش در قالب طرح پایه کاملاً تصادفی انجام گرفت. تیمارها ی آزمایشی شامل (1) جیره آردی با تغذیه 2 درصدکاه تا40 روزگی و 4% کاه تا80 روزگی (2) جیره آردی با تغذیه4 درصد کاه کل دوره (از 0 تا 80 روزگی ) (3) جیره آردی با تغذیه 4 درصدکاه تا40روزگی و 8% کاه تا80 روزگی (4) جیره آردی باتغذیه 8 درصدکاه کل دوره (از 0 تا 80 روزگی ). در طول اجرای آزمایش گوساله ها به طور ثابت روزانه 5 کیلوگرم در روز شیر دریافت کردند و دسترسی آزاد به آب تازه و خوراک داشتند. همه گوساله ها در 60 روزگی از شیرگرفته شدند. ماده خشک مصرفی، متوسط افزایش وزن و بازده خوراک روزانه محاسبه شد. همچنین، در روزهای 35 و 75 از تعداد 7 راس گوساله در هر تیمار با استفاده از لوله مری مایع شکمبه گرفته شد. نتایج این مطالعه نشان داد، مصرف ماده خشک تحت تاثیر تیمارها قرار نگرفت، هر چند از نظر عددی میزان مصرف در تیمار 2 درصدکاه نصف دوره بالاتر بود. اثر سطح بر افزایش وزن روزانه معنی دار نبود. هرچند بیشترین افزایش وزن روزانه مربوط به تیمار باتغییر درصد کاه از نصف دوره (تیمار 1 و3 ) بود. وزن نهایی تحت تاثیر سطح قرار گرفت و درتیمارهای که میزان کاه آنها از 40 روزگی تغییرپیدا کرد معنی دار (05/0 p) گزارش شد. قابلیت هضم ماده خشک تمایل به معنی داری داشت(06/0=p)..قابلیت هضم الیاف شوینده خنثی در تیمار 8 درصد علوفه نصف دوره و کل دوره در مقایسه با تیمار های دیگر معنی دار (05/0 p) گزارش شد.pH مایع شکمبه و نیتروژن آمونیاکی تحت تاثیر سطح کاه قرار نگرفت. مدت زمان نشخوار تحت تاثیر سطح وزمان قرار نگرفت.اثر سطح و زمان ارائه علوفه بر وقوع رفتارهای غیر تغذیه ای تمایل به معنی داری داشت و در سطح کمتر کاه (تیمار2% کاه نصف دوره) (1/0=p) گزارش شد. عمق بدن در تیمارهایی با جیره آردی2% و 4% نصف دوره تمایل به معنی داری داشت. (06/0p=). اما در تیمار 2 (4 درصد کاه کل دوره) کمترین بود. .به طور کلی در این آزمایش با استفاده از تغییر سطح کاه باتوجه به زمان نتایج بهتری کسب گردید و با توجه کلی بر اثر زمان ارائه علوفه به نظر میرسد که جیره آردی با تغییر سطح مصرف کاه از 40 روزگی (از4% به 8%)دارای اثرات مثبت تری بر روی عملکرد گوساله ها می باشد. کلمات کلیدی:گوساله های هلشتاین، کاه، خوراک آغازین، سطح

ارتقاء امنیت وب با وف بومی