Skip to main content
SUPERVISOR
نیما صادقی بروجنی (استاد مشاور) رسول کوثر (استاد راهنما) احمد ریاسی (استاد مشاور)
 
STUDENT
Siamak Ghazi zahedi
سیامک قاضی زاهدی

FACULTY - DEPARTMENT

دانشکده کشاورزی
DEGREE
Master of Science (MSc)
YEAR
1396

TITLE

The relationship between the concentration of amino acids in the blood during ovulation on pre-implantation of embryos of Holstein heifers
Today, achieving to the premium female calves is an important issue in the dairy industry. Therefore, the use of biological relationship and new technologies can make it possible to achieve this goal. One of the methods that can be used today to identify eligible cows is the relationship between the level of various amino acids in the blood and the amount of blastocyst production per female animal. Therefore, the present study aimed to investigate the relationship between blood amino acid concentrations at ovulation and in-vivo embryo production. For this purpose, 50 Holstein heifers of age (10±2 month) and weight (250±50 kg) were used. All heifers fed the same diet during experiment.. This study was conducted in FKA Dairy complex during winter and spring of 2019. Iheifers were divided into two groups at the time of ovulation in a completely randomized design based on the rate of blastocyst production and amino acid concentration: A) heifers that did not produce blastocysts and B) heifers that produced blastocysts. The heifers were then classified into three groups in order to determine the association of blood amino acid concentrations with different percentages of blastocysts: group 1) ovulated heifers that did not produce blastocysts; 2)group 1 that produced blastocysts, 3) heifers that produced 40 to 80 percent of blastocysts. Heifers entered the estrus and ovulate by injecting FSH. The ovums were then inoculated with OPU in vitro and the percentage of blastocysts formed per heifer was recorded on day 7 after breeding. concurrently, blood samples were taken from each heifer after OPU and the amount of essential, semi-essential and non essentialamino acids was measured. The results showed that the concentration of glutamic, histidine, glycine, tyrosine, asparagine, citrulline, threonine and isoleucine, valine, phenylalanine, leucine, lysine, ornithine was directly and positively correlated with blastocyst production (P 0.05). Compared with group 1, it was found that the concentrations of lysine, threonine and ornithine amino acids in blood were significantly (P 0.05) hiigher in the group 3. Also, Animals with the highest levels of blastocyst production had the lower concentrations of glutamate, histidine, glycine, tyrosine, lysine, leucine, ornithine, valine and phenylalanine, asparagine, asparagine. This findings showed that the increase in the level of some amino acids in the blood was significantly correlated with the level of blastocyst production (P 0.05). The results show that blood amino acid index can be used to predict embryo production. Keywords: Blastocyst, Essential amino acid, Holstein heifer's embryo, Embryo transfer
امروزه دستیابی به گوساله های ماده برتر، امری مهم در صنعت گاو‌شیری محسوب می شود. بنابراین استفاده از ارتباطات بیولوژیک و تکنولوژی های نوین می تواند حصول به این مهم را میسر سازد. یکی از روش هایی که امروزه می‌تواند برای شناسایی گاوهای واجد شرایط به‌کارگرفته شود، ارتباط بین میزان اسیدهای‌آمینه خون و میزان تولید بلاستوسیست به ازای هر دام ماده است. بنابراین مطالعه حاضر با هدف بررسی ارتباط بین غلظت اسید‌آمینه‌های خون در زمان تخمک‌گیری با درصد تولید برون‌تنی انجام شد. بدین منظور از 50 رأس تلیسه‌ هلشتاین هم سن (2±10) ماه و هم وزن(50±250) کیلوگرم استفاده شد. جیره تلیسه ها از لحاظ میزان پروتئین، انرژی و سایر مواد مغذی مشابه بود. این طرح در گاوداری فکا در زمستان و بهار 1397 و 1398 انجام شد. در این طرح تلیسه ها در قالب یک طرح کاملا تصادفی و براساس میزان نرخ تولید بلاستوسیست و غلظت اسید‌های‌آمینه در زمان تخمک گیری به دو گروه تقسیم شدند: 1) تلیسه‌های که بلاستوسیست تولید نکردند و 2) تلیسه‌های که بلاستوسیست تولید کردند. سپس به منظور درک بهتر و تعیین ارتباط غلظت اسید‌های‌آمینه خون با درصد‌های مختلف بلاستوسیست تلیسه‌ها به سه گروه طبقه بندی شدند:گروه 1) تلیسه هایی که از تخمک‌های آن‌ها بلاستوسیست تولید نشد، 2) تلیسه هایی که بین 20 تا 40 درصد بلاستوسیست تولید کردند، 3) تلیسه هایی که 40 تا 80 درصد بلاستوسیست تولید کردند. تلیسه‌ها با استفاده از تزریق هورمون FSHوارد مرحله فحلی و تخمک‌ گیری شدند. سپس تخمک‌های به‌دست آمده به‌روش OPU در محیط آزمایشگاه تلقیح شدند و درصد بلاستوسیست‌های تشکیل شده به ازای هر تلیسه در روز 7 پس از لقاح ثبت شد. به‌طور همزمان، بعد از OPU از هر تلیسه خون‌گیری و میزان اسید‌آمینه‌های ضروری، نیمه ضروری و غیرضروری اندازه‌گیری شد. نتایج حاصل نشان داد که غلظت اسید‌های‌آمینه? گلوتامیک، هیستیدین، گلایسین، تیروزین، آسپارژین، سیترولین، ترئونین و ایزولوسین، والین، فنیل‌آلانین، لوسین، لیزین، اورنیتین با تولید بلاستوسیست ارتباط مستقیم و مثبت به طور معنی?داری داشت (05/0 P) وقتی تلیسه‌های بدون بلاستوسیست و آن‌هایی که دارای بلاستوسیست بودند با هم مقایسه شدند، مشخص شد که غلظت اسید‌های‌آمینه‌ لیزین، ترئونین و اورنیتین در خون به‌طور معنی داری (05/0 P) در گروه‌ 40 تا 80 درصد تولید کننده بلاستوسیست بیشتر بود. وقتی تلیسه‌ها براساس میزان بلاستوسیست به سه گروه تقسیم شدند، مشخص شد که تلیسه‌ای که بیشترین سطح تولید بلاستوسیست داشتند دارای غلظت گلوتامیک، هیستدین، گلایسین، تیروزین، لیزین، لوسین، اورنیتین، والین و فنیل‌آلانین کمتر و غلظت آسپارژین، سیترولین، ایزولوسین و ترئونین بیشتری در خون خود بودند. به‌طور کلی نتایج حاصل نشان داد که افزایش سطح برخی از اسیدهای‌آمینه در خون با تولید و سطح تولید بلاستوسیست تشکیل شده ارتباط معنی داری دارند (05/0 P). نتایج نشان می‌دهد که از شاخص‌ اسید‌های‌آمینه‌ خون می‌توان در پیش‌بینی تولید جنین استفاده کرد. کلمات کلیدی: بلاستوسیست ، اسید‌آمینه ضروری، رویان تلیسه هلشتاین، انتقال جنین

ارتقاء امنیت وب با وف بومی