Skip to main content
SUPERVISOR
Mohammad Khorvash,Ebrahim Ghasemi
محمد خوروش (استاد راهنما) ابراهیم قاسمی (استاد راهنما)
 
STUDENT
Mahammad Fooladi
محمد فولادی چقادری

FACULTY - DEPARTMENT

دانشکده کشاورزی
DEGREE
Master of Science (MSc)
YEAR
1396

TITLE

Effect of top dress feeding of wheat straw, alfalfa and sodium bicarbonate on chewing activity, ruminal acidosis indices and production performance of lactating cows in early lactation
This study was conducted to evaluate the effects of top–dressed sodium bicarbonate, alfalfa and wheat straw on dairy cows performance under heat stress condition. A total of 12 early lactation dairy cows with milk production of 43.1 kg/day and lactation number of 2.35±1.39 were assigned to 4×4 latin square design. The experimental diets were: 1) control (basal diet free of top-dress), 2) basal diet+top dress of Sodium bicarbonate, 3) basal diet+top dress of alfalfa, 4) basal diet+top dress of straw. Dry matter intake (DM) obtained 24.75, 24.85, 25.13 and 25.11 kg/d respectivly for control, sodium bicarbonate, alfalfa and straw diets (P 0.05). Digestibility of DM and organic matter (OM) were higher for cows fed contral and top-dress of sodium bicarbonate compared to diets containing top-dress of alfalfa and straw (P 0. 01). The results showed that digestibility of fiber was lower in cows fed and top-dress of straw compared to control diet and sodium bicarbonate (P 0.05). Milk yield tended to be higher in cows fed top-dress of straw, alfalfa and sodium bicarbonate than control (P =0.09). The milk corrected for energy and fat, as well as fat and protein percentage did not affected by experimental diets, while percentage of total solid was lower in cows fed straw compared to control and top-dress of alfalfa (P 0.05). The concentration of saturated fatty acids (SFA) did not affected by experimental diets, while unsaturated fatty acids (USFA) was higher for cows fed top-dress of alfalfa compared to sodium bicarbonate (P 0.05). Eating and chewing time (min/day) tended to be higher for cows fed top-dress compared to control diet (P =0.09). The higher and lower rumen pH were obtained 6.16 and 5.73 for cows fed straw and control diet respectively (P 0.05). The percentage of volatile fatty acids (VFAs) in ruminal fluid, as well as, the concentration of glucose, total protein, albumin, high dencity lipoprotein (HDL), triglycerides and aspartate aminotransferase and alanine aminotransferase were not affected by experimental treatments, while blood cholestrol concentration tended to be higher for top-dressed diets comparet to control (P = 0.09). Based on the results, top-dress of alfalfa promoted eating and USFA in milk, while straw had positive effect on rumen pH and milk yield, and sodium bicarbonate decreased selection behaviour in daity cows. Key Words Top-dress, rumen fermentation, blood parameters, milk yiled, sodium bicarbonate, alfalfa, wheat straw.
در این پژوهش اثر افزودن بیکربنات سدیم، یونجه و کاه گندم به صورت سرک بر عملکرد گاوهای شیری تحت تنش گرمایی بررسی شد. تعداد 12راس گاو در اوایل دوره شیردهی (میانگین تولید شیر 1/11 ± 1/50 کیلوگرم در روز) و میانگین دفعات زایش 3 در قالب طرح مربع لاتین 4×4 به چهار جیره آزمایشی اختصاص یافتند. جیره های آزمایشی عبارت بودند از :1) شاهد (جیره پایه بدون سرک)، 2) جیره پایه + بیکربنات سدیم به صورت سرک، 3) جیره پایه + یونجه به صورت سرک، 4) جیره پایه + کاه به صورت سرک. نتایج آزمایش نشان داد که ماده خشک مصرفی به ترتیب در جیره شاهد و جیره های حاوی بیکربنات سدیم، یونجه و کاه به صورت سرک 75/24، 85/24، 13/25 و 11/25 کیلوگرم در روز بود (05/0 P). گوارش پذیری ماده خشک و ماده آلی درجیره کاه و سرک بیکربنات سدیم در مقایسه با سرک یونجه و شاهد بیشتر بود (001/0 P ). گوارش پذیری الیاف در گاوهایی که سرک کاه مصرف کرده بودند در مقایسه با شاهد و جیره حاوی سرک بیکربنات سدیم بیشتر بود (05/0 P). اثر تغذیه سرک بر تولید شیر تمایل به معنی داری داشت به طوریکه گاوهای تغذیه شده با سرک کاه و سپس یونجه و بیکربنات سدیم در مقایسه با شاهد تولید شیر بیشتری داشتند (09/0=P) تولید شیر تصحیح شده برای چربی و انرژی، درصد چربی و پروتئین بین جیره های آزمایشی مشابه بود ولی درصد ماده جامد شیر در گاوهای تغذیه شده با جیره شاهد و سرک یونجه در مقایسه با سرک کاه بیشتر بود (05/0 P). الگوی اسیدهای چرب شیر نشان داد که غلظت اسیدهای چرب اشباع بین جیره های مختلف آزمایشی مشابه بود ولی محتوای اسیدهای چرب نااشباع در شیر گاوهای تغذیه شده با سرک یونجه در مقایسه با بیکربنات سدیم بیشتر بود (05/0 P). کل مدت زمان خوردن و جویدن (دقیقه در روز) در گاوهای تغذیه شده با سرک بیکربنات سدیم، یونجه و کاه در مقایسه با شاهد تمایل به معنی داری داشت (09/0=P). بیشترین و کمترین pH شکمبه به ترتیب در گاوهای تغذیه شده با سرک کاه (16/6) و جیره شاهد (73/5) مشاهده شد (05/0 P). درصد اسیدهای چرب فرار مایع شکمبه و همچنین غلظت گلوگز، پروتئین تام، آلبومین، ازت اوره ای، لیپوپروتئین های با چگالی زیاد، تری گلیسرید پلاسما و آنزیم های کبدی آسپارتات آمینو ترانسفراز و آلانین آمینو ترانسفراز تحت تاثیر جیره های آزمایشی قرار نگرفت ولی غلظت کلسترول با افزودن سرک در مقایسه با شاهد تمایل به افزایش داشت (09/0=P). نتایج نشان داد افزودن یونجه به صورت سرک بر بهبود زمان خوردن و غلظت اسیدهای چرب نااشباع شیر اثر دارد در حالیکه سرک کاه و بیکربنات سدیم به ترتیب قادر به حفظ بهتر pH شکمبه، تولید شیر و کاهش رفتار انتخاب بودند. کلمات کلیدی : افزودن سرک، تخمیر شکمبه، فراسنجه های خونی، تولید شیر، بیکربنات سدیم، یونجه، کاه گندم.

ارتقاء امنیت وب با وف بومی