SUPERVISOR
عباس پاکدل (استاد راهنما) علی صادقی سفیدمزگی (استاد راهنما) غلامرضا قربانی خراجی (استاد مشاور) محمدباقر صیادنژاد (استاد مشاور)
STUDENT
Amin Rabbani
امین ربانی اصفهانی
FACULTY - DEPARTMENT
دانشکده کشاورزی
DEGREE
Master of Science (MSc)
YEAR
1395
TITLE
Comparison of productive and reproductive traits of Holstein and Brown Swiss dairy cows in Iran
The objective of this study was to compare Iranian Holstein (HO) and Brown Swiss (BS) cows, for milk, fat, and protein yields, somatic cell score (SCS), fat corrected milk (FCM), days open (DO) and calving ease. The dataset included 9700 Holstein dairy cows from 38 herds and 2500 Brown Swiss cows from 13 herds from the years 2011 to 2017 through first to third lactation. The dataset was recorded from the herds in southeast of Iran by the National Animal Breeding Center and Production of Animal Products. The SQL 2016 software was used to edit the dataset. The SAS software version 9.4 with Proc MIXED were used for productive traits and days open and the Proc GLMMIXED were used for calving ease. Finally, a model including breed, Herd-Year-Season of calving, parity and breed within parity as fixed effects and cow and error term as random effects for milk, fat yiled, protein yield, Fat Corrected Milk (FCM), Somatic cell Score (SCS) and DO were used. Also for calving ease a model including breed, sex of calve, weight of calve and lactation number as a fixed effects and cow and error term as random effect were used. The results of current study represent that Holstein cows produced 2033 ,1028 and 996 (kg) milk more than Brown Swiss cows during the first to third lactations respectively (p 0.0001). Moreover, FCM estimated for both breed and the result indicated that Holstein cows had 0.53, 0.88 and 1.2 daily milk more than that in the Brown Swiss cows respectively (p 0.0001). For fat yield, Holstein cows had significantly difference vs. brown Swiss cows and they had 31.75, 39.65 and 44.96 kg more fat than Brown Swiss cows during the first to third lactations respectively (p 0.0001). For protein yield also, Holstein cows had significantly difference vs. Brown Swiss cows and they produced 30.63, 27.94 and 27.92 kg more protein than Brown Swiss cows during the first to third lactations respectively. The Holstein cows showed more sensitivity to mastitis than Brawn Swiss. The SCS for Holstein cows were 0.70, 0.76 and 0.43 unit more than Brown Swiss cows during the first to third lactations respectively, which indicated that may be the the genetic background for mastitisn resistance of this breed is more stonger that that in Holstein cows (p 0.0001). The calving difficulty incidence for Holstein cows was higher than it in Brown Swiss cows in the first and second lactation. The Brown Swiss cows had 1.1 and 2.5 percent calving difficulty less than Holstein cows in the first and second lactation (p 0.0001). However in the third lactation, they showed 0.3 percent calving difficulty more than it in Holstein cows (p 0.03). The least square means of days open was significantly differed for Holstein cows. The Holstein cows had 8.00, 10.82 and 5.56 days, more DO than it in Brown Swiss cows (p 0.0001).The results of this study can help farmer to consider the abilities of other dairy cattle except Holstein to choose the best dairy breed according to their climate region, the target market and their reproductive problems. Keywords: Dairy Cows, Holstein Cows, Brown Swiss cows, Productive traits, Reproductive traits
مطالعه حاضر با هدف مقایسه صفات تولید شیر، چربی و پروتئین 305 روز ، شیرروزانه تصحیح شده برای چربی4 درصد، امتیاز سلولهای بدنی و برخی از صفات تولید مثلی نظیر تعداد روزهای باز و سختزایی در بین گاوهای دو نژاد براون سوئیس و هلشتاین ایران صورت گرفت. برای این منظور از اطلاعات 9700 گاو نژاد هلشتاین از 38 گله و 2500 گاو نژاد براون سوئیس از 13 گله در سه نوبت زایش طی سال های 1390 تا 1396 از گاوداریهای تحت پوشش مرکز اصلاح دام ایران واقع در خراسان جنوبی استفاده گردید. از نرمافزار2016 QL و Excel برای ویرایش داده ها و از رویه مدل مختلط (Proc MIXED) و رویه مبتنیبر آزمون کای دو ProcGLIMMIX) ) نرمافزار SAS 9.4 برای تجزیه و تحلیل آماری داده ها استفاده گردید. در نهایت اثر نژاد، نوبت زایش، گله-سال-فصل زایش به عنوان اثرات ثابت و اثر سن در زمان نخستین زایش به عنوان متغیرکمکی و اثرات حیوان و عوامل باقیمانده به عنوان اثرات تصادفی برای صفات تولیدی و روزهای باز استفاده گردید. همچنین برای صفت سخت زایی، اثرات وزن گوساله، جنس گوساله، نژاد و نوبت زایش به عنوان اثرات ثابت و اثرات حیوان و عوامل باقیمانده به عنوان اثرات تصادفی در نظر گرفته شدند. نتایج حاصل از این تحقیق نشان داد که گاوهای نژاد هلشتاین در مقایسه با گاوهای نژاد براون سوئیس به طور میانگین در سه نوبت زایش اول، دوم و سوم به ترتیب 2033، 1028، 996 کیلوگرم شیر بیشتری تولید کرده اند(0001/0p ). تولید شیر روزانه تصحیح شده برای چربی 4 درصد نیز بررسی گردید و نتایج نشان داد که گاوهای نژاد هلشتاین درسه نوبت زایش اول به ترتیب 53/0 ،88/0 و 2/1 کیلوگرم شیر روزانه بیشتری نسبت به گاوهای نژاد براون سوئیس تولید کرده اند (0001/0p ). برای صفت تولیدچربی نیز گاوهای نژاد هلشتاین به طور میانگین و به ترتیب 75/31، 96/44، و65/39 کیلوگرم تولید چربی بیشتری در طول سه نوبت زایش اول نسبت به گاوهای نژاد براون سوئیس داشته اند(0001/0p ). برای صفت تولید پروتئین نیز گاوهای نژاد هلشتاین نسبت به گاوهای نژاد براون سوئیس در طی سه دوره شیردهی اول، دوم و سوم به ترتیب 63/30، 94/27 و 92/27 کیلوگرم پروتئین بیشتری تولید کرده که تفاوت در خصوص این صفت نیز از لحاظ آماری معنی دار بود(0001/0 p ). امتیاز سلول های بدنی نیز در هر سه نوبت زایش اول، دوم و سوم برای گاوهای نژاد هلشتاین به ترتیب 7/0، 76/0 و 43/0بیشتر از نژاد براون سوئیس بود که این نتایج می تواند معرف برتری مقاومت ژنتیکی نژادبراون سوئیس در برابر بیماری ورم پستان باشد(0001/0p ). میزان وقوع سخت زایی در نژاد براون سوئیس در دو نوبت زایش اول، دوم به ترتیب 1/1 و 5/2 درصد کمتر از نژاد هلشتاین بود(0001/0p ) ولی برای نوبت زایش سوم 3/0 درصد بیشتر بود (05/0p ). تفاوت میانگین حداقل مربعات صفت روزهای باز درطول سه نوبت زایش اول نیز در بین دو نژاد معنی دار بود(0001/0p )، بطوریکه گاوهای نژاد براون سوئیس به ترتیب 8، 82/10 و 56/5 روز، روزهای باز کمتری نسبت به گاوهای نژاد هلشتاین درسه نوبت زایش اول ،دوم وسوم نشان دادند. نتایج این مطالعه به دامداران کمک می کند تا با توجه به بازار هدف کشور و منطقه و مشکلات تولید مثلی موجود در گله خویش بتوانند توانایی های هر یک از این نژادهای شیری موجود را در خصوص صفات عملکردی و تولیدی بررسی نموده و از این توانایی ها که عمدتا ریشه ژنتیکی دارد در خصوص پرورش دیگر نژادهای شیری متناسب با منطقه استفاده کنند. کلمات کلیدی: گاو شیری، نژاد، هلشتاین، براون سوئیس، مقایسه صفات تولیدی، مقایسه صفات تولید مثلی