Skip to main content
SUPERVISOR
Mohammad Khorvash,Ebrahim Ghasemi
محمد خوروش (استاد راهنما) ابراهیم قاسمی (استاد راهنما)
 
STUDENT
Atefeh Sadeghi kale masihi
عاطفه صادقی کله مسلمانی

FACULTY - DEPARTMENT

دانشکده کشاورزی
DEGREE
Master of Science (MSc)
YEAR
1395

TITLE

Effect of replacement of different levels of dietary quality forage with treated date palm leaves on the performance of late lactation holstein cows
The aim of this study was to evaluate the effect of replacement of different levels of diet quality forages with date palm leaves on the performance of Holstein dairy cow in end lactation. In this experiment, 9 multiparous Holstein dairy cows by 206.5 ± 8.23 days in milk, milk production = 41.09 ± 4.88 kg; body weight = 692 ± 50 kg and body condition score =3.03 ± 0.4 (mean ± standard deviation) were used. As well, this experiment was designed conducted in a 3*3 repeated Latin square in 3 square, 3 treatment and 3 period by every 28 days. Experimental treatment were: 1) Diet containing 0% replaces corn silage forage and alfalfa with date palm leaves, 2) Diet containing 50% replaces corn silage forage and alfalfa with date palm leaves, 3) Diet containing 100% replaces corn silage forage and alfalfa with date palm leaves. The diets were balanced according to energy, protein and neutral detergent fiber which had a geometric mean of 4.79, 4.1 and 3.44 mm respectively. In experimental diets, with increasing level of date palm leaves, retained dry matter on 19, 8, 1/18 sieve and bottom pan were not affected by the treatments (P 0.05). Physical effective rate in 2 sieves and 3 sieves were not affected by experimental treatments (P 0.05). Physical effective fiber percentage at experimental rations in 2 and 3 sieves system were not affected by treatments (P 0.05). Dry matter intake in 19 and 8 mm sieve was affected by treatments (P 0.05). Selection index at 19 and 8 mm sieve was affected by treatments and increased with increasing level of date palm leaves. Dry matter intake were affected by treatments and decreased with increasing level of date palm leaves (P 0.05). The digestibility of dry matter and organic matter were affected by treatments (P 0.05) and decreased with increasing level of date palm leaves. ECM, FCM and milk fat percentage were not affected by treatments but numerical decreased with the increase level of date palm leaves (P 0.05). Total eating times and eating rates were not affected by the increase in the level of date palm leaves (P 0.05). There was no significant difference in rumen pH and ammonia nitrogen (P 0.05). Blood urea nitrogen, glucose, albumin and total protein were not affected by treatments (P 0.05). In general, the results of this experiment showed that the consumption of concentrate with 50% of date palm leaves could be used to feed Holstein dairy cow in end lactation without negatively affecting the performance of dairy cow. Keywords: Palm leaf, uNDF, dairy cow performance, peNDF
هدف از این مطالعه بررسی تأثیر جایگزینی سطوح مختلف علوفههای با کیفیت جیره با سرشاخه خرما بر عملکرد گاوهای شیرده هلشتاین اواخر شیردهی بود. در این آزمایش از 9 رأس گاو هلشتاین شیرده چند بار زایش با روزهای شیردهی 23/8 ± 5/206 روز، تولید شیر 88/4 ± 09/41 کیلوگرم، وزن بدن 50 ± 692 کیلوگرم و امتیاز بدنی 40/0 ± 03/3 (میانگین ± انحراف معیار) استفاده شد. همچنین، این آزمایش در قالب طرح پایه مربع لاتین 3×3 تکرار شونده با 3 مربع و 3 تیمار و 3 دوره 28 روزه طراحی و انجام شد. تیمارهای آزمایشی شامل: 1) جیره‌ی حاوی صفر درصد جایگزین علوفه سیلاژ ذرت و یونجه با سرشاخه خرما ، 2) جیره‌ی حاوی 50 درصد جایگزین علوفه سیلاژ ذرت و یونجه با سرشاخه خرما ، 3) جیره‌ی حاوی 100 درصد جایگزین علوفه سیلاژ ذرت و یونجه با سرشاخه خرما بودند. جیره ها براساس انرژی، پروتئین و الیاف شوینده خنثی متوازن شدندکه به ترتیب دارای میانگین هندسی 79/4، 1/4 و 44/3 میلی‌متر بودند. در جیره های آزمایشی با افزایش سطح سرشاخه خرما ماده خشک باقی‌مانده روی الک 19، 8، 18/1 و سینی تحت تأثیر تیمارها قرار نگرفتند. درصد الیاف مؤثر فیزیکی در جیره‌های آزمایشی در سامانه دو الکی و سه الکی تحت تأثیر تیمارها قرار نگرفتند. جایگزینی علوفه سیلاژ ذرت و یونجه با سرشاخه خرما منجر به افزایش خطی ذرات باقی مانده روی الک 18/1 میلی‌متر و سینی شد، ولی در ذرات باقی مانده روی الک 19 و 8 میلی‌متر کاهش خطی داشتند. میانگین هندسی پس‌آخورها تحت تأثیر تیمارها قرار گرفته و با افزایش سرشاخه خرما کمتر شدند (05/0 gt;P ). ماده خشک مصرفی در الک 19 و 8 میلی‌متر تحت تأثیر تیمارها قرار گرفتند (05/0 gt;P ). شاخص انتخاب در الک 19 و 8 میلی‌متر تحت تأثیر تیمارها قرار گرفتند و با افزایش سطح سرشاخه خرما، بیشتر شدند. ماده خشک مصرفی، تحت تأثیر تیمارها قرار گرفته و با افزایش سطح سرشاخه خرما کمتر شد (05/0 gt;P ).گوارش‌پذیری ماده خشک و ماده آلی تحت تأثیر تیمارها قرار گرفتند (05/0 gt;P ) و با افزایش سطح سرشاخه خرما، کم شدند. ECM، FCM و درصد چربی شیر تحت تأثیر تیمارها قرار نگرفتند ولی با افزایش سطح سرشاخه خرما، کاهش عددی داشتند (05/0 gt;P ). مجموع زمان خوردن و نرخ خوردن خوراک با افزایش سطح سرشاخه خرما، تحت تأثیر تیمارها قرار نگرفتند. اختلاف معنی‌داری در pH شکمبه و نیتروژن آمونیاکی مشاهده نشد. نیتروژن اوره‌ای خون، گلوکز، آلبومین و پروتیئن کل تحت تأثیر تیمارها قرار نگرفتند. به طور کلی نتایج این آزمایش نشان داد که مصرف کنسانتره به همراه 50 درصد از سرشاخه خرما می‌تواند در تغذیه گاوهای هلشتاین اواخر شیردهی بدون تأثیر منفی بر عملکرد گاوها استفاده شود. کلمات کلیدی : سرشاخه خرما،uNDF ، عملکرد گاوهای شیری، الیاف مؤثر فیزیکی

ارتقاء امنیت وب با وف بومی