Skip to main content
SUPERVISOR
محمدرضا رحیمی نژاد رنجبر (استاد مشاور) مهدی کدیور (استاد راهنما) مرتضی زاهدی (استاد مشاور) محمدحسین عزیزی (استاد راهنما)
 
STUDENT
Roya Aghagholizadeh
رویا اقاقلی زاده

FACULTY - DEPARTMENT

دانشکده کشاورزی
DEGREE
Doctor of Philosophy (PhD)
YEAR
1391
Quality of common wheat (Triticum aestivum L .) is largely influenced by the composition of its storage proteins. The aim of currently research is evaluation and characterization of primary and secondary structure of gluten in wheat, and selection of appropriate wheat to make Iranian flat bread, Taftoon. Therefore, eight wheat cultivars were selected on the basis division of Iran to four weather conditions: Morvarid from wet-warm condition, Chamran from dry-warm condition, Sirvan, Sepahan and Parsi from mild condition and Pishtaz and Pishgam from cold condition. Results of chemical and rheological analysis were shown Morvarid and Sirvan cultivars have the highest quality and Sepahan has the lowest quality and Chamran is appropriate cultivar to make Taftoon bread. Proteomic analysis were shown the most effectiveness of gluten subunits on wheat quality are, ?/?-gliadin in Gli-2 loci and Dy10, Dy3 and Dx5 in Glu-1 loci. Common characteristic of these subunits is high molecular weight along with low m/z. The most impressive subunit on flat bread quality is Bx17 in Glu-1 loci. The most suitable conformation on flat bread quality is ?-turn. It is appeared hydrophob bond has decreasing effect on wheat quality. Keywords: Wheat, Flat Bread, Gluten, Disulfide Bond, Hydrophile Bond, Hydrophob Bond
کیفیت نهایی گندم معمولی ( Triticum aestivum L.)، به میزان زیادی، تحت تأثیر ترکیب پروتئین ذخیره‌ای آن، قرار می‌گیرد. هدف این تحقیق، بررسی و شناخت ساختار اولیه و ثانویه گلوتن در ارقام گندم قوی و ضعیف و بر اساس آن پیشنهاد گندم مناسب جهت تهیه نان پهن سنتی ایرانی، تافتون، هست. بر اساس جغرافیای کشاورزی ایران هشت رقم گندم از چهار منطقه آب و هوایی شامل: رقم‌های مروارید از منطقه گرم و مرطوب، چمران از منطقه گرم و خشک، سیروان، سپاهان و پارسی از منطقه معتدل و پیشتاز و پیشگام از منطقه سرد، جمع‌آوری گردیدند. نتایج آزمون‌های شیمیایی و رئولوژیکی نشان دادند که رقم‌های مروارید و سیروان، بالاترین، کیفیت و رقم سپاهان، پایین‌ترین، کیفیت، را دارا هستند و رقم چمران، رقم مناسب، جهت تهیه نان پهن تافتون، می‌باشد. آزمون‌های پروتئومیکس، نشان داد که کیفیت گندم با کاهش نسبت گلیادین به گلوتنین، و با افزایش نسبت گلوتنین با وزن مولکولی بالا به گلوتنین با وزن مولکولی پایین، ارتقا می‌یابد. مؤثرترین، زیربخش گلیادینی مؤثر بر کیفیت گندم، ?/?-گلیادین در موقعیت Gli-2، روی بازوی کوتاه کروموزوم 6، و زیربخش های گلوتنینی، Dy10، Dy3 و Dx5، در موقعیت Glu-1، روی بازوی بلند کروموزوم 1، هستند. ویژگی مشترک در تمامی این زیر واحدها، داشتن وزن مولکولی بالا، توأم با نسبت جرم/بار پایین می‌باشند. مهم‌ترین زیر واحد مؤثر بر کیفیت نان مسطح، Bx17، در موقعیت Glu-1، روی بازوی بلند کروموزوم 1 است. تعداد پیوند های دی سولفیدی و هیدروژنی، در رقم های گندم باکیفیت بالا بیشتر بوده و به نظر می‌رسد پیوند های هیدروفوب، اثر کاهنده بر کیفیت دارند. همچنین، مناسب‌ترین، نوع آرایش فضایی در گندم مناسب نان مسطح، ?-turn، می‌باشد. واژه های کلیدی: گندم، نان مسطح، گلوتن، پیوند دی سولفیدی، هیدروژنی، هیدروفوب

ارتقاء امنیت وب با وف بومی