Skip to main content
SUPERVISOR
Javad Keramat,Mehdi Kadivar,Shahram Dokhani
جواد کرامت (استاد راهنما) مهدی کدیور (استاد راهنما) شهرام دخانی (استاد مشاور)
 
STUDENT
Mehrdad Abootalebian Elyaderani
مهرداد ابوطالبیان الیادرانی

FACULTY - DEPARTMENT

دانشکده کشاورزی
DEGREE
Master of Science (MSc)
YEAR
1383

TITLE

Extraction of Phenolic Compounds from Leaves of Mint, Spearmint and Basil and Comparison of their Antioxidant Effect on Sunflower Oil
Oxidation of fats and oils causes a decrease in sensory properties and nutritional value of these products. In order to prevent oxidation, several actions might be employed. among them, application of antioxidants is common. Todays, synthetic antioxidants such as BHA, BHT, TBHQ and gallat esters are used as food antioxidants. Restriction on the use of these compounds, however, is being imposed due to their potential health hazards. Beside of their relative safety, natural antioxidants may also play a pivotal role in preventing heart disease and cancer. Mint, spearmint and basil are aromatic herbs that most of their species are native to Iran which belong to Lamiacae family. In traditional medicine they are used as antibloating, antiepileptic, stimulator, gastric acid inhibitor, peptic ulcer pacifier, anal medicine. Because of having abundant amount of phenolic compounds these herbs have also considered as natural source of antioxidant that could be use instead of synthetic antioxidants. In this study, different solvent (water, methanol and ethanol) were used to extract phenolic compounds from mint, spearmint and basil then total phenolic content was determined according to the Folin-Ciocalteu method. Using methanol solvent with ultrasonic extraction method had the most efficiency for the herbs. Among the herbs, spearmint contained the most extracted phenolic compound (67.22 mg/gdw). According to first part of this study, methanol extracts from the herbs were used as antioxidant substitutes compare to synthetic antioxidants (BHT, BHA and TBHQ), in edible oils. In second part, effect of methanol extracts (at 200, 400 and 600 ppm) was compared with effect of synthetic antioxidant (at 100 and 200 ppm) to retard oxidation by determination of peroxide value and thiobarbitoric acid. Results indicated, the different concentration of phenolic compound in the herbs were able to retard the oxidation but effect of methanol extract at 600 ppm is comparable with the effect of synthetic antioxidants at 200 ppm. Spearmint was the most effective antioxidant among herbs followed by mint and b
اکسیداسیون چربی‌ها منجر به کاهش خصوصیات ارگانولپتیکی و ارزش تغذیه ای روغن‌های خوراکی می‌گردد، برای جلوگیری از اکسیداسیون روش‌های متعددی وجود دارد که از جمله آن‌ها، افزودن آنتی‌اکسیدان می‌باشد. امروزه از آنتی‌اکسیدان‌های سنتزی همچون BHA، BHT و TBHQ و استرهای گالات به همین منظور استفاده می‌شود، اما با توجه به اینکه آن‌ها اثرات نامطلوبی همچون جهش زایی و ایجاد سرطان در انسان دارند، به تدریج از لیست آنتی‌اکسیدان‌های مصرفی حذف شده و لذا تهیه و تولید آنتی‌اکسیدان‌های طبیعی به عنوان جانشین ضروری می‌باشد. گیاهان نعناع، پونه و ریحان از خانواده Lamiacae می‌باشند که این دسته از گیاهان ضمن آن‌که از دسته گیاهان آروماتیک به شمار میآیند دارای خواص دارویی بسیاری نیز می‌باشند. در طب سنتی از این گیاهان به عنوان مقوی معده و دارای خاصیت بادشکن، ضد تشنج، محرک، نیروبخش، کاهش دهنده تراوش‌های معده ، تسکین دهنده درد زخم معده و سوزش یاد می‌شود. این گیاهان به دلیل ترکیبات فنولیک فراوانی که در خود دارند به عنوان منبع آنتی‌اکسیدان طبیعی نیز مطرح شده اند که به طور بالقوه می‌توانند در آینده جایگزین آنتی‌اکسیدان‌های سنتزی شوند. در این تحقیق، استخراج ترکیبات فنولیک موجود در برگ گیاهان نعناع، پونه و ریحان با سه حلال متانول، اتانول و آب و با استفاده از امواج التراسونیک انجام گرفت و میزان ترکیبات فنولیک موجود در عصاره، طبق روش فولین – سیوکالتو تعیین شد و مشخص گردید که استفاده از حلال متانول به همراه امواج التراسونیک دارای بیشترین راندمان استخراج برای هر سه گیاه می‌باشد. در بین گیاهان استفاده شده بیشترین ترکیبات فنولیک استخراج شده (22/67 میلی گرم در گرم وزن خشک ) مربوط به گیاه پونه بود. با توجه به بخش اول طرح، عصاره متانولی استخراج شده از هر سه گیاه به عنوان آنتی‌اکسیدان طبیعی برای مقایسه با آنتی‌اکسیدان‌های سنتزی انتخاب شد. در بخش دوم، اثر عصاره متانولی گیاهان پونه، نعناع و ریحان ( در سه سطح 200، 400 و 600 پی‌پی‌ام ) در به تاخیر انداختن اکسیداسیون در روغن آفتابگردان با اثر آنتی‌اکسیدان‌های سنتزی BHA، BHT و TBHQ ( در دو سطح 100 و 200 پی‌پی‌ام ) از طریق تعیین عدد پراکسید و عدد اسید تیوباربیتوریک مورد مقایسه قرار گرفت، نتایج این بخش نشان داد که غلظت‌های مختلف ترکیبات فنولیک موجود در هر سه گیاه به طور تقریبی قادرند روند اکسیداسیون را کند نمایند هرچند اثر عصاره‌ها در غلظت 600 پی‌پی‌ام قابل قیاس با اثر آنتی‌اکسیدان‌های سنتزی در غلظت 200 پی‌پی‌ام بود. از میان گیاهان استفاده شده عصاره استخراجی از گیاه پونه بالاترین اثر آنتی‌اکسیدانی را از خود نشان داد و به دنبال آن گیاهان نعناع و ریحان قرار گرفتند. بدین ترتیب می‌توان هر سه گیاه را به عنوان منابع آنتی‌اکسیدانی معرفی کرد در حالیکه عصاره استخراجی از گیاه پونه دارای اثر آنتی‌اکسیدانی بالاتری بود.

ارتقاء امنیت وب با وف بومی