Skip to main content
SUPERVISOR
Mohammad Shahedi bagh khandan,Javad Keramat
محمد شاهدی باغ خندان (استاد راهنما) جواد کرامت (استاد مشاور)
 
STUDENT
Rahmatelah Zarezadeh
رحمت اله زارع زاده مهریزی

FACULTY - DEPARTMENT

دانشکده کشاورزی
DEGREE
Master of Science (MSc)
YEAR
1384

TITLE

Extraction and Identification of Nutraceutical Compounds of the Pomegranate Peel of Three Dominant Iranian Variety
There is a lot of wastage of pomegranate peel in pomegranate process factories. (30-60% depends of the variety). According to the recent studies, pomegranate peel contains high amount of food and medical grade anti-oxidant components. Three popular Iranian Pomegranate named Sweet Ardestan, Sour Ravar and Meikhosh Saveh were used in this study. In this research antioxidant of the wet and dried peels were extracted by either ordinary solvents such as ethyl acetate or CO 2 supercritical fluid protocol and after quantification, their phenolic profile was evaluated. The amount of protein, fat, fiber and ash of the samples along with their color were determined; the latter by a Hunterlab instrument. Least Significant Difference (LSD) tests in one-way completely randomized ANOVA in SAS 9.1 were used to analyze the data. In extraction with supercritical fluid, the effect of five variants of temperature, pressure, dynamic extraction time, static extraction time, co-solvent volume on extraction yield were examined in five different levels. Taguchi statistic method was used to optimize the conditions of extraction. Results indicated that significantly extraction yield from the peel of Meikhosh Saveh variety was more than Sweet Ardestan variety (P 0.05). Extraction yield from dried peel with ethanol solvent was also more than wet peel with ethyl acetate solvent (P 0.05). According to the results amount of fat, total ash and fiber of Ravar pomegranate (P 0.05) were more than Ardestan pomegranate peel; both were more than Meikhosh Saveh variety. whereas the amount of protein in Ardestan pomegranate peel was more than other varieties. High performance Liquid Chromatography (HPLC) was employed to evaluate extracted compounds by supercritical fluid. The results showed that considerably estigmasterol, estriol and testosterone or estradiol phytoestrogens have been extracted. Investigate the effect of varieties used in extraction system with supercritical fluid on the yield of extracted extraction from peel proved that the pressure had the most effects on the dependant factors. Temperature and co-solvent volume factors were also more effective specially on extracting phytoestrogen. Besides of phytoestrogens, compounds such as tannic-acids and anthocyanines were also found in Soxhlet method. The distinction between quantity and the kind of anthocyanines which were found in pomegranate peel varieties explain the differences of their value in Colorimetry tests.
سهم زیادی از ضایعات کارخانه های فراوری میوه انار را پوست آن تشکیل می دهد (30 تا 60 درصد بسته به رقم انار) که در کشور از آن استفاده بهینه نمی شود. طبق تحقیقات انجام گرفته عصاره پوست انار خاصیت آنتی اکسیدانی و ارزش دارویی و غذایی بالایی دارد. در تحقیق حاضر سعی بر آن شد تا چند دسته از ترکیبات دارویی و غذایی پوست میوه انار استخراج، شناسایی و ارزیابی کمی شوند. بدین منظور سه رقم انار معروف ایران با نام های رایج انار پوست سیاه اردستان، پوست سفید درجه یک راور و ملس مادری ساوه انتخاب شدند. سپس عصاره پوست تازه و خشک شده آن ها به دو روش، یکی از طریق سوکسله و با دو حلال آلی اتانول و اتیل استات و در روش دیگر با دستگاه استخراج کننده فوق بحرانی و با سیال فوق بحرانی دی اکسید کربن استخراج شد. مقدار پروتئین، چربی و انواع فیبر و خاکستر نمونه های پوست نیز تعیین شد. رنگ پوست ارقام انار نیز با دستگاه هانترلب بررسی شد. آزمایشات در قالب طرح کاملا تصادفی انجام شده و داده های به دست آمده با استفاده از نرم افزار آماری SAS 9.1 تجزیه و تحلیل شدند. برای مقایسه میانگین داده ها از آزمون توکی در سطح احتمال 5 درصد استفاده شد. در روش استخراج با سیال فوق بحرانی، اثر 5 متغیر دما، فشار، زمان دینامیک استخراج، زمان استاتیک استخراج و حجم اصلاحگر در 5 سطح مختلف بر راندمان استخراج بررسی شد. برای بهینه سازی شرایط استخراج با سیال فوق بحرانی نیز از روش آماری تاگوچی استفاده شد. بررسی اثر متغیر ها بر راندمان استخراج نشان داد که در خصوص تأثیر رقم در سطح اطمینان 95%، راندمان استخراج از پوست رقم ملس ساوه بیشتر از رقم شیرین اردستان است در حالی که راندمان استخراج از پوست انار راور در همین سطح اطمینان با ارقام اردستان و ساوه، اختلاف معنی دار ندارد. همچنین در سطح اطمینان 95%، راندمان استخراج از پوست خشک با حلال اتانول نسبت به پوست تازه و حلال اتیل استات بیشتر است. نتایج نشان داد که چربی، خاکستر کل و انواع فیبر پوست انار راور در سطح اطمینان 95%، بیشتر از پوست انار اردستان و هر دو بیشتر از رقم ملس ساوه است، در صورتیکه در همین سطح اطمینان، پروتئین پوست انار اردستان از راور و این دو از ملس ساوه بیشتر است. نتایج آزمایشات کروماتوگرافی مایع با کارایی بالا (HPLC) برای عصاره استخراج شده با سیال فوق بحرانی نشان داد در این روش تنها فیتو استروژن های استیگما استرول، استریول و تستسترون یا استرادیول به میزان قابل قبول، استخراج شده اند. در بررسی اثر متغیرهای اعمال شده در سیستم استخراج با سیال فوق بحرانی بر راندمان استخراج عصاره از پوست، ثابت شد که عامل فشار سهم بیشتری در نتایج دارد. در صورتیکه به طور خاص برای استخراج فیتو استروژن ها با این سیستم استخراج، دو عامل دما و حجم اصلاحگر، موثرترند. در شناسایی ترکیبات استخراج شده با حلال آلی به روش سوکسله، علاوه بر فیتواستروژن هایی نظیر استرون، استریول، تستسترون یا استرادیول، تانیک اسیدها و آنتوسیانین ها نیز مشاهده شدند. تفاوت در مقدار و نوع آنتوسیانین های شناسایی شده در پوست ارقام انار اختلاف در ارزش های آزمون رنگ سنجی آن ها را توجیه می کند.

ارتقاء امنیت وب با وف بومی