SUPERVISOR
Javad Keramat,Mehdi Kadivar
جواد کرامت (استاد راهنما) مهدی کدیور (استاد مشاور)
STUDENT
Maryam Jafari veldani
مریم جعفری ولدانی
FACULTY - DEPARTMENT
دانشکده کشاورزی
DEGREE
Master of Science (MSc)
YEAR
1384
TITLE
Determination of Compounds of Iranian Olive Oils and Definition of the Indexes in Order to Detection of Possible Mixing with Other Source of Vegetable Oils
Virgin olive oil is a foodstuff rich in natural antioxidants (polyphenols and tocopherols) and presence of oleic acid at significant amount in olive oil (55-83%) makes it more resistant to the oxidation process while it is also responsible for the increasing of the plasma HDL and decreasing of LDL, thus it has potential health benefits and plays an important role in the prevention of the cardiovascular diseases. Dramatic increase in demand and price for olive oil has observed over the past few years that can be cause of adultration in virgin olive oil. Therefore authentication of purity is desirable. So far, several techniques have used to detect olive oil adultrations. In this study some physical, chemical and instrumental methods were used to detect the possibility of adultration in Iranian olive oils by mixing of other oils specially soybean, canola, sunflower and olive pomace oils that are common adultrants found in virgin olive oils. It was observed that among physical and chemical indexes, iodine value and refractive index in two olive oil samples (named as A and B) were significantly (p 0.01) higher than reference olive oil ( pure olive oil) and were above the official limits established for olive oil that were considered as a reason for high degree of unsaturation in these oilve oils. Further studies were carried out by using of instrumental methods including gas chromatography, nuclear magnetic resonance and differential scanning calorimetry. Fatty acid profiles of the samples A and B showed higher amounts of linolenic and linoleic acids (5.68,40.94% and 6.65,55.04% respectively) and significantly lower amounts of oleic acid. For this resaen, soybean oil was considered as a possible adultrant. Because of higher amount of linolenic and linoleic acids in samples A and B, intensity and integrated area of signals 2 and 7 were more than other olive oil samples while in other olive oils signal 2 was not observed and signal 7 had very low intensity. These results could be evidents of the proportions of linolenic acyl groups higher than maximum limit (about 1%) were observable in HNMR spectra. Crystallisation and melting curves in pure olive oil showed three peaks. The largest peak that was as main peak, could have been caused by the major group of triacylglyceroles such as OOL, POO and OOO. The results obtained from the that in samples A and B were due to the changing of FA and TAG profiles. Crystallisation and melting curves were simillar to those of soybean and sunflower oils. Also, because of increasing in unsaturation fatty acids, temperature of peaks, oneset and offset temperatures (T 0 , T f ) clearly siffted to lower values. Because of similarity between fatty acid profiles in pomace oilve oil and virgin olive oil, using of physical and chemical indexes (except non-saponifiable compounds) could not be useful for distinguishing between these two oils. On the other hands NMR spectra, cryst
روغن زیتون بکر، غنی از آنتی اکسیدانهای طبیعی (فنلها و توکوفرولها ) و اسید اولئیک میباشد. وجود اولئیک اسید در مقادیر قابل توجه در روغن زیتون (83-55 درصد) باعث شده که این روغن علاوه بر داشتن پایداری اکسیداسیونی بالا، نقش مهمی را در افزایش کلسترول با دانسیته بالا (HDL) و کاهش کلسترول با دانسیته پایین (LDL) ودر نتیجه جلوگیری از ابتلائ به بیماریهای قلبی داشته باشد. در طی سالهای اخیر شاهد افزایش تدریجی تقاضا و قیمت در این روغن بودهایم که عامل مهمی در بروز انواع تقلبات در این روغن شده است. بنابراین کنترل خلوص آن از اهمیت بالایی برخوردار است. روشهای مختلفی برای تعیین تقلبات روغن زیتون مورد استفاده قرار گرفتهاند. در این تحقیق تعدادی از روشهای شیمیایی، فیزیکی و دستگاهی جهت تعیین امکان تقلب در روغنهای زیتون ایرانی با روغن دانههای گیاهی خصوصاً روغن سویا، کانولا، آفتابگردان و روغن تفاله زیتون که از موارد معمول تقلب میباشند، مورد استفاده قرار گرفته است. از بین شاخصهای فیزیکی و شیمیایی مشاهده شد که عدد یدی و ضریب شکست در دو مورد از نمونههای روغن زیتون (A,B) بهطور قابل ملاحظهای (01/0 p) نسبت به روغن مرجع (روغن زیتون خالص) بالاتر بوده و حتی فراتر از حدود تعیین شده برای روغن زیتون توسط استاندارد بودندکه به عنوان دلیلی بر بالاتر بودن درصد غیر اشباعیت در این دو روغن در نظر گرفته شد. برای بررسی بیشتر و دقیقتر از روشهای دستگاهی شامل کروماتوگرافی گازی، تشدید رزونانس مغناطیس هسته (NMR) و کالری سنجی پیمایشی تفاضلی (DSC) استفاده شد و به عبارتی کارایی این روشها درتعیین خلوص روغن زیتون مورد ارزیابی قرار گرفت. پروفیل اسید چرب بهدست آمده برای نمونهها نشان داد که نمونههای روغن B,A ، بهطور قابل ملاحظهای افزایش در اسید لینولنیک و لینولئیک را نشان میدهند (به ترتیب 68/5 و 94/40% برای روغن A و 65/6 و 04/55% برای روغن B ). همچنین میزان اسید اولئیک در این دو روغن کاهش قابل توجهی داشت که باعث شد با توجه به نتایج بدست آمده، روغن سویا بهعنوان عامل احتمالی اختلاط در نظر گرفته شود. بر اساس شدت سیگنال شماره 2 و 7 در طیف NMR ، که به ترتیب در ارتباط با فراوانی اسید لینولنیک و مجموع اسید لینولنیک و لینولئیک میباشند وجود روغن دانههای گیاهی در نمونههای B,A تأیید شد. این دو سیگنال در طیف NMR روغن سویا و کانولا با شدت و سطح زیر پیک قابل توجهی دیده شدند در حالیکه در طیف مربوط به روغن زیتون خالص و سایر نمونههای روغن زیتون سیگنال شماره 2 مشاهده نشده و شدت سیگنال شماره 7 نیز ضعیف بود. رفتار ذوبی و انجمادی در روغنهای گیاهی در ارتباط با پروفیل اسید چرب و تریگلیسیریدها میباشد. در پروفیل ذوب و انجماد روغن زیتون خالص سه پیک مشاهده شده که پیک بزرگتر به تریگلیسیریدهای مهم و غالب در روغن زیتون یعنی POO, OOO, OOL نسبت داده شد. در نمونههای A و Bبهعلت تغییر در پروفیل اسید چرب و به تبع آن تغییر در پروفیل تریگلیسیریدی، منحنیهای انجماد و ذوب از نظر ظاهر شباهت زیادی به روغن سویا و آفتابگردان داشته ، ضمن اینکه به علت افزایش درصد غیر اشباعیت، محدوده حرارتی پیکها و دمای شروع ذوب و پایان انجماد (T f ,T 0 ) در این دو روغن به درجه حرارتهای به مراتب پایینتر میل پیدا کرد. بهطور کلی ، استفاده از روشهای دستگاهی نامبرده شده در این تحقیق توانست بهطور مؤثر وجود ناخالصی را در نمونههایA و B