Skip to main content
SUPERVISOR
Javad Keramat,Mehdi Kadivar,Ghodratollah Saeidi
جواد کرامت (استاد مشاور) مهدی کدیور (استاد راهنما) قدرت اله سعیدی (استاد راهنما)
 
STUDENT
Safoura Ahmadzadeh
صفورا احمدزاده

FACULTY - DEPARTMENT

دانشکده کشاورزی
DEGREE
Master of Science (MSc)
YEAR
1385

TITLE

Investigation of Physicochemical Properties of Oil and Seed Composition in Safflower Genotypes for Determining the best Conditions in order to Produce Shortening
Investigation of physicochemical properties of oil and seed composition in safflower genotypes for determination the best conditions inorder to producing shortening Safoura Ahmadzadeh Sf_ahmadzadeh@yahoo.com submitted on January 27, 2009 Department of Food Science and Technology Isfahan University of Technology,, Isfahan 84156-83111, Iran degree:deh@yahoo.com M.Sc Language: Farsi 1- M. Kadivar, Assoc. Prof (Supervisor), kadivar@cc.iut.ac.ir 2- G. Saeidi. Prof. (Supervisor), saeidi@cc.iut.ac.ir The world production of safflower ( carthamus tinctorius L. ) increased sharply in the early 1960s as a result of the increased use of the highly unsaturated oil as an edible, rather than an industrial oil. The seeds are primarily grown for their oil. Poly unsaturated vegetable oils have not been satisfactory as frying oils because of high oxidative instability resulting from the chemical structure of the linoleic and linolenic acids. Safflower oil is comprised primarily of palmitic, stearic, oleic and linoleic acids, with the vast majority comprised of oleic and linoleic acids. Two different types of oil can be produced, depending on the genetics of the particular safflower line. One type is high in linoleic acid and the other is high in oleic acid. A third experimental type of safflower oil contains about equal amounts of oleic and linoleic acids. Key Words Safflower genotypes, oil characterization, enzymatic interesterification, shortening
با توجه به مشکلات موجود در صنعت روغن های نباتی در داخل و اینکه بیش از 90 درصد از نیاز مصرفی این فراورده (به صورت دانه های روغنی) از طریق واردات تأمین می شود لازم است تلاش های گسترده ای در جهت بهبود شرایط از جمله به کار بردن منابع روغنی جدید و نیز اصلاح این منابع به منظور دستیابی به بازده بالاتر و کیفیت مطلوبتر از نظر تغذیه ای و عملکردی انجام شود. امروزه تلاش های وسیعی به منظور بهبود کیفیت روغن گلرنگ و امکان استفاده گسترده از آن در صنعت روغن های خوراکی در حال انجام است. در این تحقیق تأثیر اصلاحات انجام شده بر کمیت و کیفیت روغن استخراجی از دانه های گلرنگ مورد بررسی قرار گرفته و مقایسه ای بین خصوصیات روغن 20 ژنوتیپ های مختلف داخلی و خارجی انجام گردید. با تعیین درصد روغن و درصد پروتئین مشخص شد که این دو فاکتور به ترتیب در محدوده (73/36-24/20% روغن و 50/21-64/15% پروتئین) می باشند که از نظر میزان روغن ژنوتیپ های121 C و 2428E با بیشترین درصد روغن معادل (به ترتیب 73/36 و 24/36% ) و از نظر میزان پروتئین ژنوتیپ های 112M و 2428E با بیشترین میزان پروتئین معادل (به ترتیب 50/21 % و 40/21%) بهترین ژنوتیپ های داخلی مورد مطالعه بودند. اندازه گیری شاخص های فیزیکی و شیمیایی روغن نشان داد که از نظر پایداری روغن ژنوتیپ 112M به دلیل داشتن عدد پراکسید پایین تر (93/2) مطلوبیت بیشتری دارد. این نتیجه می تواند ناشی از افزایش قابل توجه در میزان اسید اولئیک روغن باشد. حداکثر و حداقل مقادیر عدد اسیدی روغن به ترتیب 5593/0 (در ژنوتیپ اراک11-28) و1726/0 (در ژنوتیپ های 2A) بود که مقدار این فاکتور با ضریب شکست به صورت مستقیم در ارتباط است. پس از تعیین پروفیل اسید چرب با استفاده از گاز کروماتوگرافی مشخص شد که بیشترین میزان اسید اولئیک در ژنوتیپ112M (03/21%) و حداکثر میزان اسید لینولئیک مربوط به ژنوتیپ 15 K (11/80 %) می باشد که از این نظر بین ژنوتیپ 15 K با ژنوتیپ خارجی Saffir (97/79%) اختلاف معنی داری وجود نداشت. یکی از هدف های اصلی در اصلاح گلرنگ، تغییر ترکیب روغن و کاهش اسید لینولئیک و افزایش اسید اولئیک است. بنابراین تیپ دارای میزان بیشتر اسید اولئیک از مطلوبیت بالاتری برخوردار است. از نظر میزان اسیدهای چرب اشباع، ژنوتیپ خارجی 62916 GE حداکثر مقدار استئاریک و ژنوتیپ داخلی 3A حداقل میزان اسید استئاریک و نیز ژنوتیپ های 2A و 12K از ژنوتیپ های داخلی و 34078 GE از ژنوتیپ های خارجی میزان اسید پالمیتیک بالایی را نشان دادند. با توجه به نتایج مشخص شد که ژنوتیپ112 M به دلیل داشتن بالاترین میزان اسید اولئیک و پایداری مناسب روغن می تواند بیش از سایر ژنوتیپ ها مورد توجه قرار گیرد. در مرحله دوم تحقیق بهینه سازی شرایط تول کلمات کلیدی: ژنوتیپ گلرنگ، ویژگی های روغن، اینتراستریفیکاسیون آنزیمی، شورتنینگ

ارتقاء امنیت وب با وف بومی