Skip to main content
SUPERVISOR
Mohammad Fazilati,Javad Keramat,Mehdi Kadivar
محمد فضیلتی (استاد راهنما) جواد کرامت (استاد راهنما) مهدی کدیور (استاد مشاور)
 
STUDENT
Najmeh Shams Najafabadi
نجمه شمس نجف آبادی

FACULTY - DEPARTMENT

دانشکده کشاورزی
DEGREE
Master of Science (MSc)
YEAR
1385
High quality of millet oil due to the fatty acid composition necessary for the human , s body, high percent of three glycerides none-saturated in this oil, and the most important of all holding the highest percent of oil among the other cereals make it possible for the researchers to study further. Millet oil is a foodstuff rich in natural antioxidants (tocopherols) that raises the thermal stability as well as prevents the undesirable flavor resulted from linolenic acid oxidation in this oil. Presence linoleic acid at significant amount of millet oil (45-67%) caused this oil having an important role in increasing of the pelasma HDL and decreasing LDL and as the result, preventing the risk of heart diseases. Millet oil is useful in providing anti- depress drugs, favor, high blood pressure, diabete, diarrhea, and high blood fat as well as dietary complementaries for eldery people. In this research oil of three common varieties millet (italian, common, pearl) are evaluated in respect to their physicochemical characteristics. Oil, protein, moisture, ash, fiber were determined according to AOAC official method. Iodine value (IV), acid value, peroxide value, soaponification value, non-soaponification value, refractive index, specific gravity, color index were determined according to AOCS official method. Common and pearl millet oils were identified suitable in their quality characteristics, because their acid value and peroxide value were relatively low in proportion to the italian millet oil. Iodin value and refractive index of italian millet oil were high considerably in proportion to the two other oils. This is a reason considered for their high percent of non-saturated of this oil. Common and pearl millet oils had a very light and clear color in proportion to the italian millet oil. Much pigments are caused darken color resulted in arising non-soaponification value in italian millet oil. To determine the fatty acid profile, oil samples of gas chromatography (GC) and to evaluate their triglyceride composition, high performance liquid chromatography (RP-HPLC) were used. The profile attained of sampeles showed that the original fatty acid in common, pearl and italian millet oils is linoleic acid in which the linoleic acid percent in millet oil had the most portion comparing to the total of fatty acids in it. Also oliec, palmitic, stearic and linolenic acids had the most rate, respectively. The italian millet oil of linoleic, palmitic and linolenic acids contain the most rate in proportion to the two other oil and they had low oleic acid rate. The composition of the most important acylglyceroles oil samples in the test contains POL, LLL, OLL, PLL, OOL, LLLn. Three linoleoil glycerol (LLL) is the most triglyceride available in all three samples in which the italian millet, common and pearl millet oils had the most rate of this triglyceride. Di-lin
کیفیت خوب روغن ارزن از نظر ترکیب اسیدهای چرب ضروری بدن انسان، وجود درصد بالای تری گلیسریدهای سه غیر اشباعی در این روغن و مهم تر از همه دارا بودن بالاترین درصد روغن در بین سایر غلات، امکان بررسی و مطالعه گسترده تر را برای محققان فراهم می کند روغن ارزن، غنی از آنتی اکسیدان های طبیعی (توکوفرول ها) بوده که علاوه بر بالا بردن پایداری حرارتی این روغن از نامطلوب شدن طعم ناشی از اکسید شدن اسید لینولنیک در این روغن ممانعت می کند. وجود اسید لینولئیک در مقادیر قابل توجه در روغن ارزن (67-45%) باعث شده که این روغن، نقش مهمی را در افزایش کلسترول با دانسیته بالا (HDL) و کاهش کلسترول با دانسیته پایین (LDL) و در نتیجه جلوگیری از ابتلا به بیماری های قلبی داشته باشد. در این تحقیق روغن سه واریته رایج ارزن (ایتالیایی، معمولی و مرواریدی) از لحاظ خصوصیات فیزیکی و شیمیایی مورد ارزیابی قرار گرفته اند که روغن ارزن های معمولی و مرواریدی از نظر خصوصیات کیفی مناسب شناخته شدند به گونه ای که اندیس اسیدی و عدد پراکسید آنها نسبت به روغن ارزن ایتالیایی پایین تر بود. اندیس یدی و ضریب شکست روغن ارزن ایتالیایی به طور قابل ملاحظه ای نسبت به دو روغن دیگر بالاتر بود. که به عنوان دلیلی بر بالاتر بودن درصد غیراشباعیت این روغن در نظر گرفته شد. روغن ارزن های معمولی ومرواریدی رنگ بسیار روشن وشفاف تری را نسبت به روغن ارزن ایتالیایی داشتند. زیاد بودن رنگیزه ها علاوه بر تیره کردن رنگ، منجر به بالا رفتن اندیس غیر صابونی در روغن ارزن ایتالیایی می گردد. به منظور تعیین پروفیل اسیدهای چرب نمونه های روغن از دستگاه کروماتوگرافی گازی(GC) و برای ارزیابی ترکیب تری گلیسریدی آنها از سیستم کروماتوگرافی مایع با کارایی بالا (HPLC) استفاده شد. پروفیل به دست آمده از نمونه ها نشان داد اسید چرب شاخص در روغن ارزن های معمولی،ایتالیایی و مرواریدی، اسید لینولئیک است که درصد اسید لینولئیک روغن ارزن در مقایسه با کل اسیدهای چرب موجود در آن بیشترین سهم را داشت. بعد از آن به تر تیب اسیدهای اولئیک، پالمیتیک، استئاریک و لینولنیک بیشترین مقدار را داشتند. در روغن ارزن ایتالیایی اسیدهای لینولئیک ، پالمیتیک و لینولنیک بیشتری نسبت به دو روغن دیگر می باشد و از مقدار اسید اولئیک کمتری برخوردار است. ترکیب مهمترین تری آسیل گلیسرول های نمونه های روغن مورد آزمایش شامل LLL ،OLL، PLL ، OOL ، LLLn و POL بود. تری لینولئوئیل گلیسرول (LLL) بیشترین تری گلیسرید موجود در هر سه نمونه روغن می باشد که به ترتیب روغن ارزن ایتالیایی، معمولی و مرواریدی بیشترین مقدار این تری گلیسرید را داشتند. دی لینولئوئیل اولئوئیل گلیسرول (OLL) نیز بعد از LLL بیشترین مقدار تری گلیسرید این روغن ها را به خود اختصاص می دهد و مشخص شد که اسید لینولئیک به طور تصادفی در موقعیت های اول، دوم و سوم تری گلیسریدهای روغن ارزن توزیع می شود و اسید اولئیک بیشتر در موقعیت دوم تری گلیسرید وجود دارد. اسید پالمیتیک نیز منحصراً در موقعیت اول تری‌گلیسرید های آن مشاهده می شود.

ارتقاء امنیت وب با وف بومی