Skip to main content
SUPERVISOR
Sabihe Soleimanianzad,Mahmoud SheikhZeinodin,Shahram Dokhani
صبیحه سلیمانیان زاد (استاد راهنما) محمود شیخ زین الدین (استاد راهنما) شهرام دخانی (استاد مشاور)
 
STUDENT
Neda Habibi
ندا حبیبی

FACULTY - DEPARTMENT

دانشکده کشاورزی
DEGREE
Master of Science (MSc)
YEAR
1385

TITLE

Isolation and Identification of Russian's Kefir Microflora and Optimization of EPS Production in Kefir
Kefir is a fermented milk drink produced by kefir grain. Kefir grains are used as the natural starter in kefir manufacturing and consist of a variety of microorganisms such as lactic acid bacteria, yeasts and acetic acid bacteria. Peptides and exopolysaccharide are formed during fermentation that has been shown to have bioactive properties such as anti-carcinogenic, anti-mutagenic, anti-viral and anti-fungal properties. For optimization of EPS production, the effect of different conditions (strains, temperature, different sugar at different concentration and nitrogen sources) were investigated in pure cultures of the isolated microorganism by microplate titration method. Also the best conditions in this experiment were used to produce functional kefir. Different properties of produced kefir such as pH, acidity, viscosity, fat, dry material, microbial population and EPS was compared with the kefirs produced by pure culture of isolated microorganism. Also the effect of different conditions in kefir grain production was studied. Data of enumeration of microorganism showed that the population of lactobacillus were 10 7 -10 8 CFU/ml, lactoccocus 10 8 -10 9 CFU/ml, yeast 10 6 -10 7 CFU/ml and acetobacter were 10 5 CFU/ml in kefir. Identification of the isolated microorganism with biochemical tests showed that the isolated microorganism were Lactobacillus delbreuckii su bulgaricus , Lactobacillus delbreuckii su lactis, Entrococcus facium, lactococcus lactis, Acetic acid bacteria and Yeast. Lactobacillus delbreuckii su bulgaricus was the best strain for EPS production and a chemically defined medium with 4% lactose, 2%-3% pepton casein and incubation at 37 ?C with 5% CO 2 was the best culture condition for EPS production. Production of EPS in kefir has been significantly increased by addition of 1% lactose, 1% Lactobacillus delbreuckii su bulgaricus and 37 o C incubation (P 0.05). In this functional kefir acidity, pH, viscosity and microbial population of lactobacillus and yeast have been changed significantly, however fat, dry material and population of coccus did not have significant changes. Addition of pure cultures of the isolated bacteria instead of kefir grains produced high EPS and viscosity (3067 cp). The conditions, using 1.5 ml of 10% skim milk without adding fat, addition of 2% glucose,1% yeast extract, incubation at 37 ?C and presence of 10% CO 2 were also the optimum conditions for kefir grain production which suggested that EPS producing bacteria are responsible for kefir grain production.
کفیر محصولی تخمیری لبنی است که بوسیله فعالیت دانه های کفیر (آغازگر )، طی 24 ساعت در شیر بدست می آید. فلور میکروبی دانه های کفیر حاوی میکروارگانیسم هایی مانند لاکتوباسیلوس، لاکتوکوکوس، مخمر و باکتری های استیک اسید می باشد. در اثر فعالیت این میکروارگانیسم ها و در طی تخمیر، پپتید ها و اگزوپلی ساکاریدهای زیست فعال در محیط شیر رها می شوند و خواص سلامتی بخش بسیاری مانند جلوگیری از رشد تومورهای سرطانی، تحریک سیستم ایمنی و درمان بیماری های گوارشی را به وجود می آورند. کفیران، پلی ساکارید زیست فعال و منحصر به فرد کفیر است که در آن واحد های گلوکز و گالاکتوز به نسبت 1:1 تکرار شده اند. به منظور بررسی شرایط موثر بر تولید کفیران ابتدا میکروفلور کفیر جداسازی، شمارش و شناسایی شدند. تاثیر شرایط مختلف ( سویه ، دما، منبع و غلظت کربوهیدرات، منبع و غلظت نیتروژن ) در تولید اگزوپلی ساکاریدها، توسط کشت خالص میکروارگانیسم ها، به روش میکروپلیت تیتراسیون مورد ارزیابی قرار گرفت. شرایط بدست آمده جهت تولید اگزوپلی ساکارید، به منظور ایجاد یک محصول کفیر زیست فعال مورد استفاده قرار گرفت و خصوصیات محصول بدست آمده مانند pH، اسیدیته، ویسکوزیته، چربی، ماده خشک، جمعیت میکروبی و اگزوپلی ساکارید های آن با نمونه شاهد مقایسه گردید. نمونه ای از کفیر نیز بوسیله کشت خالص میکروارگانیسم ها و بدون بکارگیری دانه ها تهیه گردید و خصوصیات و میزان تولید کفیران در آن با نمونه شاهد مقایسه شد. سپس تاثیر شرایط مختلف بر تکثیر دانه ها ارزیابی گردید زیرا چنانچه هدف استفاده از دانه های کفیر در تولید صنعتی کفیر باشد تکثیر آنها ضروری است. با توجه به نتایج آزمایشات لاکتوکوکوس ها CFU/ml 10 9 -10 8 ، لاکتوباسیلوس ها CFU/ml 10 8 -10 7 ، مخمرها CFU/ml10 7 -10 6 و استوباکترها به تعداد CFU/ml 10 5 -10 4 در کفیر حضور داشتند. طی شناسایی آنها با استفاده از آزمون های بیوشیمیایی میکروارگانیسمهای جدا شده به عنوان لاکتوباسیلوس دلبروکی زیر گونه بولگاریکوس، لاکتوباسیلوس دلبروکی زیر گونه لاکتیس، انتروکوکوس فاسیوم، لاکتوکوکوس لاکتیس، استوباکتر و مخمر شناسایی شدند. بررسی شرایط تولید اگزوپلی ساکارید در کشت خالص میکروارگانیسم ها، نشان داد لاکتوباسیلوس دلبروکی زیر گونه بولگاریکوس بهترین گونه در تولید اگزوپلی ساکارید است. دمای C ? 37، 6% قند لاکتوز، 2-3 % پپتون کازئین و حضور 5% دی اکسید کربن شرایط بهینه تولید اگزوپلی ساکارید است. تهیه کفیر در دمای C ? 37 و افزودن 1% قند لاکتوز و 1% لاکتوباسیلوس دلبروکی زیر گونه بولگاریکوس، نشان داد که تولید اگزوپلی ساکارید بصورت معنی دار و در سطح 5%، افزایش می یابد.

ارتقاء امنیت وب با وف بومی