Skip to main content
SUPERVISOR
Javad Keramat,Mahmoud SheikhZeinodin,Sabihe Soleimanianzad,Mahmoud Tabrizchi
جواد کرامت (استاد مشاور) محمود شیخ زین الدین (استاد راهنما) صبیحه سلیمانیان زاد (استاد مشاور) محمود تبریزچی (استاد راهنما)
 
STUDENT
Mohammadreza Khalesi
محمدرضا خالصی

FACULTY - DEPARTMENT

دانشکده کشاورزی
DEGREE
Master of Science (MSc)
YEAR
1387
Despite the recent, successful efforts to detect mycotoxins, new methods are still required to achieve higher sensitivity, more simplicity, higher speed, and higher accuracy at lower costs. This project describes the determination of ochratoxin A (OTA) using corona discharge ion mobility spectrometry (IMS) in the licorice roots. A quick screening and measuring method is proposed to be employed after cleaning up the extracted OTA by immunoaffinity columns. The ion mobility spectrometer is used in the inverse mode to better differentiate the OTA peak from the neighboring ones. After optimization of the experimental conditions such as corona voltage, injection port temperature, and IMS cell temperature, a limit of detection (LOD) of 0.010 ng is obtained. Furthermore, the calibration curve is found to be in the range of 0.01-1 ng with a correlation coefficient (R2) of 0.988. To determine OTA using inverse-IMS in real sample, licorice root was chosen. It was divided into two halves, one sent to an accredited lab, Gesellschaft für Bioanalytik Hamburg, Germany (GBA), and one was used for extraction using the procedure we applied. Ten ?L of the extracted OTA was then injected into the IMS. The amount of OTA in this sample was calculated to be 88 ± 6 pg equivalent to 8.8 ± 0.6 (ng/g licorice root) after recovery corrections were affected. This was very close to the value (8.5 ) reported by GBA Lab, Germany, for a similar sample. To verify the results, a similar procedure was used for a second fresh sample of licorice root and the OTA content was found to be 0.6 ± 0.1 , which is comparable to 0.5 reported by GBA Lab. The nature of licorice product makes this technique a potentially vital part of their quality control. Licorice root is normally stocked in extraction plant in large quantities for long storage times (even up to one year) before they are processed. For such plants which are typically cultivated and used in less developed countries, it is much easier to control their contamination by an easy-to-use and inexpensive technique such as inverse IMS. Speed of the test is also vital as it enables the plant to reject consignment of contaminated licorice root on the spot. The effects of temperature and relative humidity (RH) on OTA formation during licorice root storage were also investigated. Four different conditions (9 ? C, 51% RH; 15 ? C, 49% RH; 22 ? C, 35% RH; 29 ? C,27% RH) corresponding to four seasons of Shiraz climate were simulated using different concentrations of sulfuric acid in four incubators. Sixty days was regarded as total incubation time and OTA was determined each twenty days by using Inverse-IMS. The results showed that the maximum level of OTA in roots was formed in the summer condition after 40days equal to 24.2 ± 2.5 . The minimum amount of OTA is also related to winter condition which didn’t demonstrate significant in
اکراتوکسین A (OTA) از سمومی است که توسط برخی کپک ها از جمله A. ochraceus ، A. carbonarius (Nigri) و . verrucosum در برخی از اقلام غذایی همچون غلات، مشروبات الکلی و دانه های قهوه و کاکائو تولید می شود. یکی از محصولاتی که می تواند به عنوان جایگاه تولید این سم قارچی باشد ریشه ی شیرین بیان ( Glycyrrhiza glabra )است. شیرین بیان از جمله محصولات صادراتی کشور ایران است و نقش ارزشمندی را در اقتصاد کشاورزی ایفا می کند. خواص دارویی و طعم دهندگی این گیاه آن را از سایر گیاهان متمایز کرده است. هنگامی که این محصول به کشورهای خارجی صادر می شود، در بدو ورود مورد بررسی های کیفی قرار می گیرد. از مهم ترین عوامل ارزیابی کیفی محصولات شیرین بیان مقدار اکراتوکسین A موجود در آن است. امروزه با افزایش سخت گیری های کمیسیون اروپا (EC) حداکثر میزان مجاز اکراتوکسین A موجود در ریشه ی شیرین بیان 20 تعیین شده است. از این رو اندازه گیری سریع مقدار اکراتوکسین A در این محصول که روزانه به مقدار زیادی وارد کارخانجات و انبارهای مربوطه می شود نیازمند روشی دقیق، کم هزینه، قابل اجرا در کارخانه و سریع است. همچنین ایجاد شرایطی برای ممانعت از تولید اکراتوکسین A در طی انبارداری این محصول بسیار حائز اهمیت است. در این مطالعه برای اولین بار از طیف سنج تحرک یونی IMS)) ساخته شده در آزمایشگاه تحقیقاتی شیمی فیزیک دانشگاه صنعتی اصفهان برای تعیین میزان اکراتوکسین A در ریشه ی شیرین بیان استفاده شد. در این پروژه با تلاش فراوان شرایط برای اندازه گیری اکراتوکسین A تعیین و نشان داده شد این دستگاه دقت قابل رقابت، تکرار پذیری مناسب و سرعت پاسخ بی نظیری برای تعیین مقدار اکراتوکسین A موجود در ریشه ی شیرین بیان دارد. به علاوه به منظور افزایش تفکیک پذیری پیک مربوط به اکراتوکسین A از حالت inverse دستگاه استفاده شد. حد تشخیص دستگاه 0/01 ng و بازیابی روش %1 ± %110 بدست آمد. برای تائید روش، نتایج در چند نوبت با آزمایشگاه استاندارد GBA هامبورگ (آلمان) مقایسه شد. نزدیکی نتایج تائیدی بر صحت روش است. در بخش دوم از این پروژه به بررسی عوامل مؤثر بر مقدار اکراتوکسین A تولید شده در طی انبارداری ریشه ی شیرین بیان پرداخته شد که طی آن نمونه های ریشه ی تازه برداشت شده در انبارهای شبیه سازی شده، مطابق با میانگین دما و رطوبت نسبی چهار فصل 10 ساله ی شیراز به عنوان یکی از قطب های اصلی تولید شیرین بیان، پس از تعیین میزان اولیه ی اکراتوکسین A به مدت 60 روز مورد انبارداری قرار گرفت.

ارتقاء امنیت وب با وف بومی