Skip to main content
SUPERVISOR
Javad Keramat,Mahmoud SheikhZeinodin,Sabihe Soleimanianzad
جواد کرامت (استاد مشاور) محمود شیخ زین الدین (استاد راهنما) صبیحه سلیمانیان زاد (استاد راهنما)
 
STUDENT
Minavash Ahmadi
میناوش احمدی

FACULTY - DEPARTMENT

دانشکده کشاورزی
DEGREE
Master of Science (MSc)
YEAR
1389
The oxidation of lipids in food products, together with the growth of undesirable microorganisms results in the development of spoilage, off-?avor, rancidity and deterioration; rendering such products unacceptable for human consumption. Since ancient times, aromatic herbs and spices have been added to different types of food to improve their ?avor and organoleptic properties. Also, they have great potential in the emerging nutritious industry, because these materials are often considered as neutraceutical and are used in prevention and curative treatments throughout the world. Thus, many aromatic plants are today considered as the most important sources for the extraction of compounds with strong antioxidant and antimicroial activities. Turmeric ( Curcuma longa L., Zingiberaceae) is extensively used as spice in domestic cooking. In combination with other natural dyes, it is also used as a coloring agent for textiles, pharmaceuticals, confectionary and cosmetics. At present, about 80% of Iran , s counsuming turmerics is provided from the countries India and Pakistan that besides providing Iran , s internal needs, is also exported to different countries. The aim of this research is to compare antioxidant and antimicrobial effects of the resultant extract from imported turmerics to Iran, to be able to make importing and exporting of this valuable plant purposeful. Extraction of essential oils and oleoresins of Indian and Pakistanian rhizomes turmeric was the first step of this study, then extraction yield was calculated. The antioxidant activity of essential oil and oleoresins were evaluated against soya oil by peroxide and thiobarbituric acid (TBA) value, 2,2-diphenyl-1-picrylhydrazyl (DPPH) and Hydroxyl Radicals scavenging methods. Their antibacterial effects towards Escherichia coli and Bacillus cereus were also tested by a disc diffusion assay and evaluating minimal inhibitory concentrations of this component by Broth dilution method. In all of chemical and microbial tests, the essential oil and all oleoresins showed moderate to good inhibitory effects. Though, both essential oils and oleoresins were found to be effective, Indian oleoresin of turmeric rhizome was found to be significantly better than other extracts. Although the difference wasn ? t very big. Key word Turmeric, essential oil, oleoresin, Escherichia coli , Bacillus cereus
اکسیداسیون چربی‌ها به همراه رشد میکرواورگانیزم های نا مطلوب در مواد غذایی منجر به گسترش فساد، عطر و طعم نامطلوب، اکسیده شدن چربی ها و کاهش کیفیت مواد غذایی شده و آن ها را برای مصرف انسان غیر قابل قبول می سازند. از زمان های گذشته تا به امروز گیاهان معطر و ادویه ها، با هدف بهبود عطر و طعم و خصوصیات اورگانولپتیکی به غذا های مختلف افزوده شده اند. از آن جا که این مواد به عنوان غذا و نیز به عنوان دارو محسوب می شوند بنابراین‌ دارای پتانسیل های مهمی در صنعت غذا می باشند. بسیاری از گیاهان معطر، منبع مهمی برای استخراج ترکیباتی با فعالیت آنتی اکسیدانی و ضد میکروبی بالا هستند. زردچوبه با نام علمی کورکومالانگا از خانواده زنجبیل می باشد و به طور گسترده ای به عنوان ادویه در غذاهای سنتی و در ترکیب با سایر دارو های طبیعی به کار می‌رود. همچنین به عنوان عامل رنگ دهنده در نساجی، داروسازی و قنادی کاربرد دارد. در حال حاضر حدود 80% زردچوبه های مصرفی مان از کشور های هندوستان و پاکستان تأمین می شود که علاوه بر تأمین نیاز های داخلی به کشورهای مختلف نیز صادر می شود. هدف از این تحقیق مقایسه اثر آنتی اکسیدانی و ضد میکروبی عصاره های حاصل از زردچوبه های وارداتی است تا بتوان صادرات و واردات این گیاه ارزشمند را هدفمند ساخت. استخراج اسانس روغنی و اولئورزین زردچوبه های هندی و پاکستانی اولین قدم در این پژوهش بود سپس راندمان استخراج آن ها محاسبه شد. فعالیت آنتی اکسیدانی اسانس و اولئورزین های مورد بررسی در روغن سویا توسط ارزیابی عدد پراکسید و نندازه گیری میزان اسید تیوباربیتوریک و قدرت کلاته کنندگی رادیکال های هیدروکسیل و DPPH بررسی شد. همچنین فعالیت ضد باکتریایی آن ها روی باکتری های اشریشیاکولی و باسیلوس سرئوس با روش دیسک دیفیوژن مورد آزمایش قرار گرفت و کمترین غلظتی از این ترکیبات که از رشد میکرواورگانیزم های مورد بررسی جلوگیری می کند با روش رقیق سازی اندازه گیری شد. همه اسانس و اولئورزین ها اثرات ممانعت کنندگی مطلوبی را نشان دادند. اگرچه همه آن ها در جلوگیری از رشد میکرواورگانیزم ها و اکسیداسیون چربی ها مؤثر واقع شدند اما اولئورزین زردچوبه های بومی هندوستان نسبت به سایرترکیبات مؤثر تر بود.

ارتقاء امنیت وب با وف بومی