Skip to main content
SUPERVISOR
جواد کرامت (استاد راهنما) علی نصیرپور (استاد راهنما) لیلا آزادبخت (استاد مشاور)
 
STUDENT
Sima Saeidy
سیما سعیدی

FACULTY - DEPARTMENT

دانشکده کشاورزی
DEGREE
Master of Science (MSc)
YEAR
1389
Soymilk is a highly nutritious beverage, closely resembles to dairy milk respect to its physical properties. Recently, soymilk has been used as an important replacer for milk particularly for lactose intolerant or casein allergic people. In spite of its valuable nutritional content,soymilk contains less calcium than cow’s milk. The aim of this study was to fortification of soymilk with tri-calcium phosphate (TCP) salt in order to increase calcium content to 500 mgCa/serving as recommended daily allowance (RDA) was provided.Fortification of soymilk with calcium may lead to calcium-protein interaction as well as protein coagulation.In order to inhibit calcium-protein interaction and improve the soymilk stability, different concentrations i.e. 0, 1, 1.5, 2, 2.5 and 3 % of potassium citrate were added to soymilk samples as a metal chelating agent. The physicochemical properties of soymilk including pH, phase separation, sedimentation, viscosity, conductivity and color parameters (L, a, b and ?E) were assayed during 10 days of storage and resulting data was analyzed by completely randomized factorial design using SAS software. Adding chelating agent to soymilk may cause undesirable aftertaste and side effects on body. Thus, in order to solve this problem and also to enhance bioavailability during digestion in gut, calcium was microencapsulated. Calcium entrapment was performed using water-in-oil-in-water (W/O/W) double emulsion method and complex coacervates were formed by means of gelatin-agar interaction. W/O/W emulsion was prepared by a two step method: first, TCP solution was homogenized (14000 rpm, 1 min) with canola oil containing lipophilic emulsifier, glycerol monoesterate, in an ice bath to produce W/O primary emulsion. Second, gelatin and agar solution were heated to 50 , mixed together and cooled to 35 . W/O primary emulsion was homogenized with gelatin-agar solution at 8000 rpm for 2 min.After that, the pH was immediately reduced to 4.2 causing coacervate formation. Resulting microcapsules were freeze dried and milled. Optimization of 20 formulations was performed using mixture design with four components including gelatin, agar, W/O emulsion or oil phase and water using Design-Expert software. Special cubic and quadratic models were the best for modeling of microencapsulation efficiency (ME) and payload, respectively. Results showed that ME was ranged 58.43-92.41 % and payload was ranged 3.34-5.62 %, respectively. Droplet size was increased by increase of biopolymer concentration. Calcium release rate was slowed down by increasing of oil phase and biopolymer concentrations. Based on microcapsule examinations, the powder of optimum formulation was added to soymilk so that the calcium content equaled to direct calcium addition to soymilk i.e. 500 mg/serving. Microcapsule-fortified soymilk was improved with previous soymilk samples regarding to physicochemical and organeloptic properties, proximate analysis and microbial load.
شیرسویا یک نوشیدنی مغذی بوده که از لحاظ خواص فیزیکی بسیار شبیه شیر لبنی است. اخیراً این نوشیدنی به عنوان جایگزین شیر گاو در افراد مبتلا به عدم تحمل لاکتوز و حساس به کازئین مصرف می شود. متأسفانه شیرسویا از مقدار کمتری کلسیم نسبت به شیر گاو برخوردار است. غنی سازی شیرسویا با کلسیم موجب واکنش یون کلسیم با پروتئین ودر نتیجه تشکیل لخته حین فرایند حرارتی می شود. از این رو در این تحقیق غنی سازی شیرسویا با نمک تری کلسیم فسفات به نحوی انجام شد که میزان کلسیم آن مطابق با مقدار توصیه شده در روز به میزان 500 میلی گرم به ازای هر وعده مصرف باشد. از طرفی غلظت های 0، 1، 5/1، 2، 5/2 و 3 درصد از سیترات پتاسیم به عنوان کلات کننده فلزات به شیرسویا اضافه شده تا از واکنش کلسیم با پروتئین جلوگیری شده و پایداری شیرسویا افزایش یابد. خصوصیات فیزیکوشیمیایی شیرسویا از جمله pH، دوفازی، رسوب، گرانروی، هدایت یونی، پارامترهای L، a، b و ?E رنگ در روزهای یکم، چهارم، هفتم و دهم پس از تولید اندازه گیری و داده های حاصل با استفاده از طرح فاکتوریل کاملاً تصادفی با نرم افزار SAS آنالیز شد. مشکلی که در ارتباط با افزودن کلات کننده فلزات وجود دارد، ایجاد طعم نامطلوب و محدودیت مصرف آن از جهت ایجاد عوارض جانبی است. لذا به منظور رفع این مشکل و نیز افزایش دسترسی زیستی کلسیم حین عمل هضم در سیستم گوارشی، کلسیم ریزپوشینه دار شد. برای این منظور از روش امولسیون دوگانه آب-در-روغن-در-آب و جهت ایجاد پوشش ژلاتین و آگار از روش توده ای شدن مرکب استفاده شد. امولسیون دوگانه به روش دو مرحله ای تهیه شد که در آن ابتدا محلول آبی تری کلسیم فسفات در روغن کانولا حاوی امولسیفایر چربی دوست گلیسرول مونو استئارات به مدت یک دقیقه در 14000 دور بر دقیقه در حمام یخ همگن شد تا امولسیون آب در روغن بدست آید. سپس محلول ژلاتین و آگار به طور جداگانه در دمای 50 حرارت داده شده پس از ترکیب دو محلول، تا دمای 35 سرد شد. در مرحله دوم امولسیون آب در روغن در 8000 دور بر دقیقه با محلول ژلاتین و آگار به مدت یک دقیقه همگن شده تا امولسیون دوگانه آب در روغن در آب حاصل گردد. pH امولسیون تا 2/4 کاهش داده شده تا توده های مرکب تشکیل گردد. میکروکپسول های حاصل به روش خشک کردن انجمادی خشک و سپس آسیاب گردید. تعیین فرمولاسیون بهینه از بین 20 فرمول، با استفاده از طرح مخلوط چهار جزئی(ژلاتین، آگار، فاز روغنی یا امولسیون اولیه آب در روغن و آب) در نرم افزار دیزاین اکسپرت انجام شد. بهره وری و بار مفید میکروکپسول ها به ترتیب در محدوده های 41/92-43/58 درصد و 62/5-34/3 درصد قرار داشت. با افزایش مواد پوششی اندازه ذرات افزایش یافت. با افزایش درصد فاز روغنی و درصد مواد پوششی درصد آزادسازی کلسیم، کاهش یافت. بر اساس آزمایش های صورت گرفته، پودر میکروکپسول فرمول بهینه انتخاب و به نحوی به شیرسویا اضافه شد که مقدار کلسیم آن برابر با حالت اضافه کردن مستقیم باشد. شیرسویای غنی شده با کلسیم میکروکپسوله از لحاظ خصوصیات فیزیکوشیمیایی،حسی، ترکیب اجزاء و بارمیکروبی با سایر نمونه های شیرسویا بهبود یافت.

ارتقاء امنیت وب با وف بومی