Skip to main content
SUPERVISOR
Javad Keramat,Milad Fathi,Amir Hosein Goli
جواد کرامت (استاد راهنما) میلاد فتحی (استاد مشاور) سیدامیرحسین گلی (استاد راهنما)
 
STUDENT
Farzaneh Aliasgharzadeh
فرزانه علی اصغرزاده خوراسگانی

FACULTY - DEPARTMENT

دانشکده کشاورزی
DEGREE
Master of Science (MSc)
YEAR
1390

TITLE

Production and Evaluation of Physicochemical Characteristics of Cellulosic Film Incorporated with Natural Orange Blossom Essential Oil (citrus auantium)
Tea is one of the most popular Soft drinks. Flavoured teas are favored by their many consumers. Flavour plays an important role in the consumer satisfaction and influences further consumption of foods. Flavours can be among the most valuable ingredients in any food formula. Even small amounts of some aroma substance can be expensive, and because they are usually delicate and volatile, preserving them is often a top concern of food manufacturers. Encapsulation of flavours can protect them against evaporation, reaction, or migration in a food. Active packaging protects active compound and causes a controlled release of active compound. The purpose of the present study was production of a biodegradable porous film which is aroma releasing that can be used as an alternative to the tea bag paper and then evaluation of the characteristic of the resultant film. Porous film of cellulose acetate was prepared by the dry phase inversion process. The formulation of film was optimized to achieve the suitable film. To produce 9 film formulations, the ratio of solvent and non-solvent was 6:4, 8:2 and 9:1 and the concentrations of cellulose acetate were varied to 2.5, 5 and 10%. Then the Permeability of these films was investigated. The mechanical properties, the solubility, the white index, the opacity and the morphology of porous films were studied and then the best formulations were selected to production of the aromatic film. Linalool was added to the film formulation either microencapsulated or non-microencapsulated. The concentrations of linalool was varied to 5, 10, 15% w/w of weight of cellulose acetate. The results showed that the ratio of solvent to non-solvent had a great influence on the pore size of cellulose acetate film. So that porous film was produced only in 6:4 ratio of solvent to non-solvent. Increasing the CA content (10%) in the casting solution decreased the permeability of the films. In contrast, the solubility, the mechanical properties and the opacity of the films increased, hence, white index did not have a significant difference in the films. SEM pictures illustrated as expected, addition of low concentration of CA (2/5%) to the casting solution created a highly porous structure at the film. The result showed that increasing encapsulated linalool in CA films enhanced solubility and pure water flux of them and reduced mechanical properties of CA films and did not have a significant difference in water content of film. In CA film containing linalool, during 30 days about minimum 75 and maximum 95 percent of linalool was lost and about the encapsulated linalool embedded in CA film, at same time approximately minimum 20 and maximum 40 percent of linalool was lost. These results clearly identified that microencapsulation of linalool is necessary and the porous film of cellulose acetate containing microencapsulated linalool can be used as a flavored film. Film with %2.5 cellulose acetate containing linalool %5 w/w of weight of cellulose acetate, had the best release during consumption and maximum shelf life. This innovative concept of flavored films may thus be a releasing system toward improved taste drink specially tea. Key Words Cellulose acetste, Dry phase inversion, Release, Encapsulaion, Flavour, Porous film, Retention
چای یکی از محبوب ترین نوشیدنی های غیر الکلی است و چای معطر مورد پسند بسیاری از مصرف کنندگان آن می باشد. عطر در محبوبیت و مقبولیت مصرف کننده نقش مهمی دارد. عطرها ترکیبات گرانی هستند که به مقدار کم استفاده می شوند و حفظ آنها مورد توجه تولید کنندگان مواد غذایی می باشد. ریز پوشانی عطر از تبخیر، واکنش و مهاجرت آن در غذا جلوگیری می کند. بسته بندی فعال ماده فعال را حفظ کرده و موجب رهایش کنترل شده آن می گردد. در پژوهش حاضر هدف تولید فیلم متخلخل زیست تخریب پذیر و فعال آزادکننده عطر به عنوان کیسه کاغذی چای و بررسی ویژگی های فیلم حاصل بود. فیلم متخلخل با روش تغییر فاز خشک تولید شد. به منظور دستیابی به فیلم دارای ویژگی های مطلوب بهینه سازی فرمولاسیون انجام شد. نه فرمولاسیون فیلم با تغییر در نسبت های حلال و غیر حلال (6:4،8:2،9:1) و غلظتهای مختلف پلیمر (2.5%،5%،10%) تهیه و تراوایی به آب فیلم های تولید شده بررسی شد. پس از آن خصوصیات مکانیکی، حلالیت، درجه سفیدی، عبور نور و مورفولوژیکی روی فیلم های متخلخل تولید شده صورت گرفت و سپس بهترین فرمولاسیون ها به منظورتولید فیلم معطر استفاده شد. عطر به دو صورت ریزپوشینانی شده و بدون ریزپوشینه در سه سطح 5، 10، 15 درصد وزنی به وزن فیلم افزوده شد. غلظت استات سلولز در فرمولاسیون فیلم در دو سطح 5/2 و %5 تغییر کرد در نتیجه 12 فرمولاسیون فیلم معطر به منظور بررسی ویژگی های فیزیکی و شیمیایی آن تهیه شد. پس از آن میزان رهایش در محصول و در طی ماندگاری اندازه گرفته شد. مدل سازی رهایش به منظور ارزیابی فیلم از نظر رهایش عطرصورت گرفت. نتایج بدست آمده نشان داد که نسبت حلال و غیر حلال فرمولاسیون به منظور تولید فیلم متخلخل بسیار موثر است به طوری که تنها در یک نسبت 6:4 فیلم موردنظر تولید شد. با افزایش غلظت استات سلولز تراوایی کاهش و حلالیت و ویژگی های مکانیکی افزایش یافت. از طرف دیگر میزان عبور نور افزایش یافت ولی درجه سفیدی فیلم تغییری نکرد. نتایج حاصل ازبررسی ویژگی های فیلم های معطر نشان داد که پوشینه دار کردن موجب افزایش حلالیت فیلم می شود. تراوایی در فیلم افزایش یافته و ویژگی های مکانیکی با ریز پوشانی کاهش یافت از طرفی میزان جذب آب تغییری نمی کند. در فیلم های حاوی عطر ریزپوشانی شده طی 30 روز ماندگاری حداقل %20 و حداکثر% 40 عطر از دست رفت. در فیلم های حاوی عطر، حداقل%75 و حداکثر 95% نیز طی یک ماه از دست رفت. لزوم ریزپوششانی لینالول با این نتایج به خوبی مشخص است.و فیلم های متخلخل استات حاوی عطر ریزپوشانی شده می تواند به عنوان فیلم معطر استفاده شود. فیلم با %5/2 استات سلولز حاوی %5 لینالول دارای بهترین رهایش طی مصرف و بیشترین ماندگاری می باشد. واژه های کلیدی: استات سلولز، تغییر فاز خشک، رهایش، ریزپوشانی، عطر، فیلم متخلخل، نگه داری

ارتقاء امنیت وب با وف بومی