Skip to main content
SUPERVISOR
Sabihe Soleimanianzad,Mahmoud SheikhZeinodin
صبیحه سلیمانیان زاد (استاد راهنما) محمود شیخ زین الدین (استاد راهنما)
 
STUDENT
Neda Norouzi
ندا نوروزی

FACULTY - DEPARTMENT

دانشکده کشاورزی
DEGREE
Master of Science (MSc)
YEAR
1390

TITLE

Production of a Functional Yoghurt Containing ACE Inhibitor Peptides Using Lactic Acid Bacteria(LAB) as Adjunct Culture
In this study, the in vitro ACE-inhibitory activity of functional yoghurt produced normal yoghurt culture mixed with Lactococcus lactis DIBCA2, was compared to the control yoghurt. Two sets of yoghurt were produced using reconstituted skim milk(12% w/w): one type was produced using Lactobacillus bulgaricus and Streptococcus thermophilus (current yoghurt culture), another type was prepared using Lactococcus lactis DIBCA2 in addition to yoghurt culture. Viability, proteolytic activity, pH, physicochemical properties of both batchs of yoghurt were also assessed during 21 days of storage at 4 . Results showed that the presence of Lactococcus lactis DIBCA2 reduced feremention time and enhanced the growth of Streptococcus thermophilus in functional samples. The peptide content and proteolytic activity of functional yoghurt were higher than control samples throughout storage. Thus higher levels of essential amino acids and peptides in functional yoghurt may have promoted the growth of Streptococcus thermophilus. The use of selective strain as adjunct culture in yoghurt results in remarkable increase in vitro ACE-I activity compared to the control yoghurt. The IC 50 value of 1.02±0.11 mg/mL for functional samples was obtained. Key words : Hypertension, functional food, bioactive peptides, ACE-inhibitory activity, proteolysis.
فشارخون بالا یکی ازعوامل اصلی بیماری‌های قلبی- عروقی محسوب می‌شود. سیستم اصلی کنترل فشارخون در بدن سیستم رنین- آنژیوتنسین است که آنزیم مبدل آنزیوتنسین(ACE) نقش کلیدی در این سیستم دارد و منجر به افزایش فشارخون می‌شود. مهار عملکرد این آنزیم باعث کاهش فشارخون می‌شود و داروهای شیمیایی بسیاری از جمله کاپتوپریل بر این اساس ساخته شده‌اند. پپتبدهای زیست فعال بازدارنده‌های طبیعی محسوب می‌شوند. این پپتیدها در برخی از غذاها وجود دارند و می‌توان آن‌ها را در برخی از غذاها(فراسودمند) تحت شرایط in situ نیز تولید کرد. یکی از روش‌های تولید این پپتیدها تخمیر موادغذایی پروتئینی به کمک باکتری‌های اسید لاکتیک(LAB) است. در میان محصولات لبنی تخمیری ماست محبوب‌ترین است. در سال‌های اخیر محصولات شیر تخمیری به ویژه ماست علاوه بر تامین انرژی و مواد مغذی، به عنوان منبع بسیار خوبی از پپتیدهای زیست فعال مطرح بوده‌اند. در تحقیق حاضر سعی شد تا از ماست به عنوان یک محصول لبنی فراسودمند حاوی پپتیدهای ضدفشارخون استفاده شود. این عمل با تغییر کشت آغازگر رایج ماست( لاکتوباسیلوس بولگاریکوس و استرپتوکوکوس لاکتیس ) عملی شد. به عبارت دیگر دو نوع ماست با شیرخشک 12%(w/v) تهیه شد: برای یکی از کشت آغازگر ماست و برای دیگری(ماست فراسودمند) علاوه بر آغازگرهای رایج ماست سویه دیگری بنام لاکتوکوکوس لاکتیس DIBCA2 اضافه شد، هدف از این کار افزایش مهار ACE در ماست بود. نتایج نشان دادند که افزودن کشت همراه به ترکیب کشت آغازگر باعث کوتاه شدن زمان پایان تخمیر و بهبود رشد استرپتوکوکوس ترموفیلوس شد. از نظر توانایی مهار ACE همه نمونه‌های فراسودمند فعالیت مهار قابل تحسینی را نسبت به نمونه شاهد نشان دادند. فعالیت مهار ACE در in vitro ممکن است به تجزیه پروتئین‌ها و فعالیت پروتئولیز مربوط باشد. در حالی که نتایج نشان دادند میزان پروتئولیز و غلظت پپتیدی بدست آمده برای هر یک از نمونه‌های فراسودمند به طور معنی‌داری نسبت به نمونه‌های شاهد بیشتر بود، به همین دلیل میزان فعالیت مهار ACE در ماست فراسودمند حداکثر بود. نتایج حاکی بر فعالیت پروتولیتیک زیاد سویه لاکتوکوکوس لاکتیس است، به عبارت دیگر عوامل ضروری رشد به شکل پپتیدها و اسیدهای امینه حاصل از پروتئولیز ممکن است رشد استرپتوکوکوس ترموفیلوس را افزایش داده باشند. میانگین IC 50 برای نمونه‌های ماست فراسودمند، 11/0 02/1 میلی‌گرم پپتید زیست فعال در هر میلی‌لیتر سرم محلول در 6/4=pH نمونه ماست فراسودمند اندازه‌گیری شد. در واقع به دنبال این تغییرات، خواص حسی نیز تحت تاثیر قرار گرفت و موجب پذیرش کلی مطلوب‌تر نسبت به نمونه شاهد در میان مصرف‌کنندگان شد که احتمالا به دلیل تولید پپتیدهای خاص با عطروطعم ویژه توسط سویه پروتئولیتیک به عنوان کشت همراه است. در پایان قابل ذکر است است که نتایج این تحقیق نشان داد که استفاده از سویه فراسومند لاکتوکوکوس لاکتیس DIBCA2 بعنوان کشت همراه بمنظور تولید ماست فراسودمند مطابق انتظار عمل کرد و می‌توان این سویه و محصول فراسودمند را به صنعت غذا و بازار معرفی و عرضه کرد. واژه‌‌های کلیدی: فشارخون، غذاهای فراسودمند، آنزیم مبدل آنژیوتنسین، پپتیدهای زیست فعال، مهار ACE

ارتقاء امنیت وب با وف بومی