Skip to main content
SUPERVISOR
Sabihe Soleimanianzad,Mahmoud SheikhZeinodin
صبیحه سلیمانیان زاد (استاد مشاور) محمود شیخ زین الدین (استاد راهنما)
 
STUDENT
Elaheh Nasresfahany
الهه نصراصفهانی

FACULTY - DEPARTMENT

دانشکده کشاورزی
DEGREE
Master of Science (MSc)
YEAR
1393
Synbiotic yogurt is a type of yogurt obtained by adding probiotics and bioactive prebiotic. probiotics are microorganisms which improves consumer health and gut microbiota when consumed. Prebiotics are non-digestible part of food carbohydrates with health benefits for consumer by selective enhancement of growth of useful bacteria in consumer colon. The aim of this study was production of a synbiotic yogurt as a functional food using Lactobacillus plantarum ( Lp PTCC 1896) and acorn extracted polysaccharide as probiotic bacteria and a prebiotic, respectively. Effect of prebiotic on bacterial growth and survival during cold storage and also its effect on rheological properties of yogurt was investigated. Acorn polysaccharide (AP) was extracted in a few steps including lipid extraction, water extraction and ethanol precipitation. In the next part AP was added (0/25 % and 0/125 % w / v) to a glucose free MRS medium to study its in-vitro effects on Lp PTCC 1896. The results showed that survival of bacteria has increased significantly (p 0.05) compare to that of negative control, and glucose free MRS containing 0.125% glucose and inulin after 17 days. It was also shown that prebiotic activities of AP to be better than that of inulin and due to its suitable WHC could be properly used for production of synbiotic yogurt as a functional food. Therefore, In the third part of this study AP was actually added to a synbiotic yogurt and the microbial and rheological properties of the yoghurt was studied. for this purpose, 0.125 % w/v of AP was added to yogurt containing 6.8 log cfu/g ( Lp PTCC 1896). Results of microbial analysis showed that acorn polysaccharide increases growth of probiotics. Acidity of samples containing prebiotic was less than the other samples. The AP (0.125 % w/v) reduced water holding capacity of samples. The results showed, AP (0.125 %w/v) reduced white color of yogurt (L *). According to the results of this study synbiotic yogurt containing prebiotic can enhance the growth and survival of Lactobacillus plantarum PTCC 1896. Keywords : Synbiotic yogurt, Acorn, Prebiotic, Polysaccharide, Bacterial survival.
ماست سینبیوتیک یک نوع ماست است که با افزودن پروبیوتیک ها و پریبیوتیک ها با خاصیت زیست فعالی به دست می آید. پروبیوتیک ها به میکروارگانیسم های زنده ای اطلاق می شود که پس از مصرف خوراکی، باعث بهبود فلور میکروبی روده مصرف کننده و سلامت مصرف کننده می شود. پریبیوتیک ها، کربوهیدرات های غیر قابل هضمی در غذا هستند که از طریق تحریک انتخابی رشد میکروب های مفید یا تغییر فعالیت برخی از میکروب های موجود در کولون اثرات سلامتی بخش بر میزبان خود دارند. هدف از این تحقیق، تولید یک ماست سینبیوتیک به عنوان یک غذای فراسودمند، بااستفاده از سویه لاکتوباسیلوس پلانتاروم ( Lp PTCC 1896) و پلی ساکارید استخراج شده از مغز بلوط به عنوان میکروب های پروبیوتیک و ترکیبات پریبیوتیک بود تا ضمن بررسی اثر این پریبیوتیک بر رشد و افزایش زنده مانی میکروارگانیسم در دوره انبارمانی محصول، به تاثیر این پریبیوتیک بر خصوصیات رئولوژیکی ماست پی برده شود. پلی ساکارید مغز بلوط (AP) طی چندمرحله متوالی شامل چربی زدایی،استخراج آبی و رسوب گذاری به وسیله الکل، جداسازی شدند. در مرحله بعد، اثر پلی ساکارید جدا شده به میزان 25/0 و 125/0 درصد (w/v) بر رشد باکتری Lp PTCC 1896در محیط کشت ام. آر. اس بدون گلوکز در آزمایشگاه مورد مطالعه قرارگرفت. نتایج نشان دادند قابلیت زنده مانی این باکتری در حضور پلی ساکارید مورد مطالعه، در مقایسه با محیط کنترل منفی (بدون هیچ نوع منبع قندی) ، گلوکز (w/v % 125/0) و اینولین (w/v % 125/0) طی مدت 17 روز افزایش یافت (05/0 p). مطابق با نتایج به دست آمده به نظر می رسد پلی ساکارید جدا شده از مغز بلوط فعالیت پریبیوتیکی بهتراز اینولین دارد و به دلیل قابلیت نگه داری مناسب آب می تواند گزینه مناسبی برای تولید موادغذایی فراسودمند از جمله ماست باشند. بنابراین، در مرحله سوم تحقیق این پلی ساکارید به hy;عنوان یک ترکیب پریبیوتیک به منظور تهیه ماست سینبیوتیک به شیر افزوده شد و خصوصیات میکروبی و رئولوژیکی آن در مقایسه با ماست شاهد و پروبیوتیک بررسی شد. این ترکیب در حداقل میزان خود w/v) % 125/0) به نمونه های شیر افزوده شد. نتایج آنالیز میکروبی نشان دادند پلی ساکارید مغز بلوط باعث افزایش رشد گونه پروبیوتیک شد. نمونه های دارای پریبیوتیک دارای اسیدیته کمتری نسبت به سایر نمونه ها بود. همچنین AP ظرفیت نگه داری آب را در نمونه های ماست تهیه شده کاهش داد. نتایج نشان داد AP رنگ سفید ماست ( L * ) را کاهش داد. به طور کلی با توجه به نتایج تحقیق می توان گفت ماست سینبیوتیک حاوی پریبیوتیک بلوط، می تواند موجب افزایش رشد و زنده مانی باکتری پروبیوتیک لاکتوباسیلوس پلانتاروم PTCC 1896 شود. کلمات کلیدی: ماست سینبیوتیک، بلوط، پریبیوتیک، پلی ساکارید ، زنده مانی باکتری ها

ارتقاء امنیت وب با وف بومی