Skip to main content
SUPERVISOR
Mahmoud SheikhZeinodin,Sabihe Soleimanianzad
محمود شیخ زین الدین (استاد راهنما) صبیحه سلیمانیان زاد (استاد مشاور)
 
STUDENT
Shirin Ghorashi
شیرین قرشی

FACULTY - DEPARTMENT

دانشکده کشاورزی
DEGREE
Master of Science (MSc)
YEAR
1394

TITLE

Effect of Serial Homologous Stress Including Salt, Acid and Bile on Behaviour of Lactobacillus plantarum PTCC 1896 and Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus Ih41 in a Probiotic Yogurt
Consumers are more aware of additional health effects of food than ever before due to increased available information and new modern life health concerns e.g oxidative diseases. Yogurt is a known nutritious dairy product. In addition to its starter bacteria ( Lactobacillus delbrueckii su . bulgaricus Ah41 (Lb Ah41 ) and Streptococcus salivarius su .thermophilus (St )) functional yogurt contains probiotic bacteria. This type of yogurt should contain at least 10 7 CFU/ml of probiotic bacteria. Therefore, viabilityof bacteria during cold storage condition i.e post acidification and interaction of probiotic bacterium with other micro-organism in yogurt are of upmost importance. In this study effects of serial homologous stress on viability and behavior of probiotic Lactobacillus plantarum ( Lp ) and a domestic strain of Lb , previously isolated by same group was studied. For this purpose, Lb and Lp were stressed using different levels of salt concentration (1, 2, 3, 4.5, 6.5, 8.5 and 10.5 w/v), pH (5.5, 4.5, 3.5, 2.5 and 1.5) and Oxgall concentration (0.1, 0.2, 0.3, 0.4, 0.8, 1/4 %w/v). At first stage, Natural resistance of both bacteria were determined to each of above mentioned levels of salt, pH, and Oxgall in a parallel manner. Levels of Salt, pH and Oxgall which caused more than one decimal reduction of bacterial population after 24 h were 10.5%,3.5 and 0.4% for Lp and 2%, 3.5 and not 0.2% for Lb. All experiments were repeated, this time by applying stresses for salt, pH and Oxgall from mild to harsh condition in a serial manner but separately. As expected in general resistance of both bacteria seemed to increase due to applying progressively harsher condition. This time levels of Salt. pH, and Oxgall which caused more than one decimal reduction of bacterial population after 24 h were 10.5%,2.5 and 0.4% for Lp 3%, 3.5 and 0.3% for Lb . At last stage, yogurt was made using Lb and Lp which had been previously gone through progressively harsher level of stress as described above from 1% to 3% salt and then from pH=5.5 to pH=2.5 and finally Oxgall concentration of 0.1%w/v to 0.4% w/v as homologous stress in a serial sequences based on chain of events from storage to the consumer gut when a probiobiotic product is consumed. Result showed homologous stress could increase viability of Lb and Lp about 1 log CFU/mL unit in yogurt. Key word : Microbial stress, Probiotic yogurt, Post-acidification, Bacterial survival.
امروزه مصرف‌کنندگان علاوه بر اثرات تغذیه ای معمول، بیش از هر زمان دیگری از اثرات سلامت بخش موادغذایی آگاه هستند. این مسئله به دلیل افزایش اطلاعات و نگرانی‌های فزاینده ی ایشان نسبت به سلامتی خود در اثرشرایط ناشی از زندگی مدرن امروزی مثل بیماری‌هایی معروف به اکسیداتیو است. ماست یک ماده‌ی مغذی رایج و شناخته شده است. ماست فراسودمند ماستی است که در آن علاوه بر استارترهای اصلی ( لاکتوباسیلوس بولگاریکوس و استرپتوکوکوس ترموفیلوس ) از سویه‌ی پروبیوتیک نیز استفاده می شود. این نوع ماست‌ها باید حداقل CFU/ml 10 7 باکتری پروبیوتیک داشته باشد. از این رو زنده مانی میکروب ها طی انبارمانی سرد و اثر شرایطی مثل اسیدسازی ثانویه و همچنین کنش بین باکتری پروبیوتیک و سایر میکروارگانیسم‌ها از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است. در این مطالعه اثر تنش‌های سری همگون بر زنده مانی و رفتار یک سویه ی پروبیوتیک و همچنین یک سویه ی لاکتوباسیلوس محلی که قبلا جداسازی شده بود بررسی شد. برای این منظور ابتدا سویه های لاکتوباسیلوس بولگاریکوس و لاکتوباسیلوس پلانتاروم در معرض تنش نمک طعام ( 1، 2، 3، 5/4، 5/6، 5/8 و 5/10 % )، pH پایین (5/5، 5/4، 5/3، 5/2 و 5/1 ) و همچنین اکسگال (1/0، 2/0، 3/0، 4/0، 8/0 و 4/1 %) قرار گرفتند. در مرحله ی اول مقاومت ذاتی هر کدام از باکتری‌ها نسبت به تنش‌های ذکر شده در شرایط موازی اندازه‌گیری شد. سطوح نمک، pH و اکسگال که باعث کاهش تقریبی بیش از یک سیکل لگاریتمی از جمعیت باکتری پس از 24 ساعت شد،به ترتیب 5/10% ، 5/3 و 4/0% برای لاکتوباسیلوس پلانتاروم و 2%، 5/3 و2/0% برای لاکتوباسیلوس بولگاریکوس بود. در مرحله‌ی بعد همه‌ی این آزمایش‌ها به صورت جداگانه و همچنین پلکانی از شرایط ملایم به شرایط سخت برای هرکدام از تیمارهای ذکر شده (نمک، اسید و اکسگال ) تکرار شد. همان‌طور که انتظار می‌رفت مقاومت هر دو سویه‌ی باکتری به دلیل قرار گرفتن در شرایط سخت‌تر افزایش پیدا کرد. این بار سطح نمک، pH و اکسگال که باعث کاهش بیش از یک سیکل لگاریتمی از جمعیت باکتری بعد از 24 ساعت شد 5/10% ، 5/2 و 4/0% برای لاکتوباسیلوس پلانتاروم و 3%، 5/3 و 3/0% برای لاکتوباسیلوس بولگاریکوس بود. در آخرین مرحله از سویه‌هایی که شدیدترین سطوح تدریجی استرس (1تا 3% نمک طعام پس از آن pH از 5/5 تا 5/2 و در نهایت سطح اکسگال 1/0 تا 4/0% ) در یک زنجیره‌ی سری بر اساس وقایعی که باکتری از زمان انبارمانی تا مصرف با آن مواجه می‌شود، تحمل کرده بود، برای تهیه‌ی ماست فراسودمند استفاده شد و اثرات تنش‌های سری همگون را روی زنده مانی و رفتار باکتری‌های لاکتوباسیلوس بولگاریکوس و لاکتوباسیلوس پلانتاروم در ماست فراسودمند تولید شده،بررسی شد. نتایج نشان می‌دهند که تنش‌های سری همگون باعث افزایش زنده مانی باکتری لاکتوباسیلوس بولگاریکوس و لاکتوباسیلوس پلانتاروم در ماست تا نزدیک به یک سیکل لگاریتمی می‌شوند. کلمات کلیدی : تنش‌های میکروبی، ماست پروبیوتیک، اسیدیته‌ی ثانویه، زنده‌مانی باکتری‌ها

ارتقاء امنیت وب با وف بومی