Skip to main content
SUPERVISOR
Javad Keramat,Hajar Shekarchi zadeh
جواد کرامت (استاد مشاور) هاجر شکرچی زاده (استاد راهنما)
 
STUDENT
Mohammad Sadegh Sharifian nejad
محمدصادق شریفیان نژاد

FACULTY - DEPARTMENT

دانشکده کشاورزی
DEGREE
Master of Science (MSc)
YEAR
1394

TITLE

ptimization of Extraction and Identification of Physicochemical and Functional Properties of Oleaster )Elaeagnus angustifolia L.) Polysaccharides
Polysaccharides are a mixture of biological polymers with unique functional properties such as thickening, stabilization, emulsion formation and gel formation, which have vast applications for the food, pharmaceutical, medical, cosmetic, and oil wells. One of the materials that can be used to extract polysaccharides is Oleaster that called Elaeagnus angustifolia L. Oleaster is a tree plant of the Elaeagnaceae family. The aim of this research was to optimize the polysaccharides extraction of oleaster fruit and then to investigate the physicochemical and functional characteristics of extracted polysaccharide. Therefore, RSM was used in order to optimize the polysaccharide extraction of oleaster. Four factors of temperature, water to dry matter ratio, time and alcohol ratio were considered as variables and the purity of extracted polysaccharide was considered as the response. Optimization of polysaccharide extraction from full grain oleaster showed that all variables alone or by interaction with other variables had effect on the purity of polysaccharide extraction. The results showed that the temperature 60 ( ? C), water to dry matter ratio 1: 53 (W/V), time 5 (h) and alcohol ratio 2.9 (V/V) were the best conditions for achieving the highest purity of extracted polysaccharide. The purity of extracted polysaccharide under optimum conditions was 65%. The properties of polysaccharide extracted under optimum conditions were evaluated. Measuring the emulsifying stability showed that the extracted polysaccharide has the potential of emulsion formation with high stability. This polysaccharide is able to form and maintain different emulsions with different percentages of oil. However, the foamability was not observed in this polycsaccharide. Also, the solubility percentage of polysaccharide powder was high and the solubility increased from 63% to 72% with increasing temperature from 30 to 90 ( ? C). However, with increasing the temperature from 30 to 90 ° C, the water absorption was decreased from 0.6 to 0.25 (g/g). This indicates the effect of heat on the structure and the amount of water absorption of extracted polysaccharide. The results obtained from the infrared spectroscopy showed that the highest extracted composition is polysaccharide. The x-ray diffraction pattern of extracted polysaccharide showed its semi-crystalline structure. Keywords: Elaeagnus angustifolia, Polysaccharide, Functional Properties, Oleaster.
پلی‌ساکاریدها دسته‌ای از پلیمرهای زیستی با خواص عملکردی منحصر به فرد همچون تغلیظ کنندگی، پایدارکنندگی، تشکیل امولسیون و تشکیل ژل می‌باشند که کاربردهای گسترده‌ای در صنایع غذایی، دارویی، پزشکی و آرایشی بهداشتی دارند. از جمله موادی که می‌توان برای استخراج پلی‌ساکاریدها استفاده کرد سنجد می‌باشد. سِنجـِد با نام علمی Elaeagnus angustifolia L . گیاهی درختی از خانواده سنجدیان ( Elaeagnaceae ) است. هدف از این تحقیق بهینه‌سازی استخراج پلی‌ساکاریدهای موجود در میوه سنجد و بررسی ویژگی‌های فیزیکوشیمیایی و عملکردی پلی‌ساکارید استخراج شده می‌باشد. لذا در مرحله اول به منظور بهینه‌سازی استخراج پلی‌ساکارید سنجد از روش سطح پاسخ استفاده گردید و چهار عامل دما، نسبت آب به ماده خشک، زمان و نسبت الکل اتانول به محلول آبی به عنوان متغیر مستقل و درصد خلوص پلی‌ساکارید استخراج شده به عنوان متغیر وابسته در نظر گرفته شد. بهینه‌سازی استخراج پلی‌ساکارید از دانه‌های کامل سنجد نشان داد که کلیه متغیرها بر درصد خلوص پلی‌ساکارید استخراجی به تنهایی یا به صورت اثر متقابل با سایر متغیرها اثر‌گذار هستند. نتایج نشان داد که دمای ( ? C) 60 ، نسبت آب به ماده خشک 1:53 (W/V)، زمان 5 (h) و نسبت الکل اتانول به محلول آبی 9/2 (V/V) بهترین شرایط برای دستیابی به بیشترین درصد خلوص پلی‌ساکارید استخراج شده می‌باشد. درصد خلوص پلی‌ساکارید استخراج شده تحت شرایط بهینه 65 درصد بود. در مرحله دوم خواص پلی‌ساکارید استخراج شده تحت شرایط بهینه مورد ارزیابی قرار گرفت. پلی‌ساکارید استخراج شده از قابلیت تشکیل امولسیون با پایداری بالا برخوردار بود. این پلی‌ساکارید توانایی تشکیل و حفظ امولسیون‌های مختلف با درصدهای متفاوت روغن را دارد. این در حالی است که خاصیت کف‌کنندگی در این پلی ساکارید مشاهده نشد. همچنین درصد حلالیت در آب پلی‌ساکارید سنجد بالا بود و با افزایش دما از ? C 30 به ? C 90 درصد حلالیت از 63 درصد به 72 درصد افزایش یافت. با افزایش دما میزان جذب آب از 6/0 به 25/0 گرم آب به ازای هرگرم ماده خشک کاهش پیدا کرد. این امر نشان دهنده تاثیر گرما بر ساختار و در نهایت میزان جذب آب پلی‌ساکارید استخراج شده است. منحنی طیف سنجی مادون قرمز نشان داد که بیشترین ترکیب استخراج شده از سنجد پلی‌ساکارید است. الگوی پراش اشعه ایکس نمونه پلی‌ساکارید استخراجی بیانگر ساختار نیمه بلوری آن می‌باشد. کلمات کلیدی: سنجد، پلی‌ساکارید، خواص عملکردی

ارتقاء امنیت وب با وف بومی