Skip to main content
SUPERVISOR
Nasser Hamdami,Morteza Sadeghi
ناصر همدمی (استاد راهنما) مرتضی صادقی (استاد مشاور)
 
STUDENT
Nahid Bagheri
ناهید باقری گنیرانی

FACULTY - DEPARTMENT

دانشکده کشاورزی
DEGREE
Master of Science (MSc)
YEAR
1395

TITLE

Effect of extraction methods, washing and removal of surface water on extraction efficiency and quality of ready-to-eat pomegranate arils
The consumption of pomegranate fruit is a problem for consumers due to the harsh removal of fruit skin and separation of arils. For this reason, the supply of fresh and ready- to- eat pomegranate arils is an appropriate choice for consumers satisfaction.Today in the industry, use of fluid jet machines to extract arils of pomegranate fruit. So, In the first stage of this study, Pre-treatments to improve the extraction efficiency of the pomegranate arils in a machine method and reducing the amount of damage to the arils in terms of pressing were studied. These Pre-treatments included immersion pomegranates in water at 30 °C for 20 min and immersion pomegranates in hot water at 80 °C for 2 min. Both Pre-treatments significantly increased the extraction efficiency of the pomegranate arils to the pomegranates without immersion. The amount of anthocyanin leakage from pomegranate arils in none of the Pre-treatments did not differ from the pomegranate without immersion but the amount of leakage from pomegranate arils in the manual extraction method was less than machine extraction method. The immersion method in hot water resulted in increasing the pH and the decrease in the acidity of the pomegranate arils to the arils of non- immersed pomegranate and the immersed pomegranate in the water at 30 °C. L * values in pomegranate arils immersed pomegranate in the water at 30 °C was lower than immersed pomegranates in hot water and pomegranates without immersion. In the second stage of this study, the effect of two types of disinfectant solution on the shelf life of pomegranate arils was investigated, the pomegranate arils were extracted in two extraction methods, manually and mechanically, and then rinsed with two types of disinfectant solution (chlorine and percidine) and then arils surface water was removed by convective dryer. 60g of pomegranate arils were packed in a perforated polyethylene packages and the bags were stored for 12 days at 5 °C. In the final stage, after extracting the pomegranate arils, two methods of manual and machine extraction, Disinfected with chlorine solution. Then elimination of surface water was carried out using rotary system. 60 g of pomegranate arils were packed in a perforated polyethylene packages and the bags were stored for 12 days at 5°C. Part of the pomegranate aril extracted manually, as a control, without Disinfecting and removing surface water were packed and held. In during the period, physicochemical properties and respiration rate were measured, and their microbial counts was determined at the end of the period. Statistical analysis of the results of the qualitative evaluation of the pomegranate arils showed effect extraction method, types of disinfectant solution, storage duration and their interaction were significant on physicochemical properties (including weight loss, juice leakage, firmness, color, pH, acidity, total soluble solids), respiration rate and microbial quality. The results of the experiments showed that, manual extraction and disinfection with percidine solution to maintain optimal physicochemical properties in pomegranate arils (such as low juice leakage, high firmness, high total soluble solids and acidity, etc) and control of microbial load has been more effective. The machine extraction method resulted in reduction of total soluble solids and softness of pomegranate arils. Chlorine disinfectant solution to control microbial load of pomegranate arils did not succeed in manual extraction method. Keywords : Pomegranate Arils, Modified Atmospheric Packaging, Disinfection Solution, Pomegranate Aril Extractor, Pomegranate Arils Extractin.
مصرف میوه انار به‌صورت تازه خوری به دلیل سخت بودن حذف پوست میوه و جدا کردن دانه ها، برای مصرف‌کنندگان مشکل است. به همین دلیل عرضه دانه های انار به صورت تازه و آماده برای مصرف، راهکاری مناسب برای جلب‌ رضایت مصرف‌کنندگان است. امروزه در صنعت برای استخراج دانه های انار از دستگاه‌های جت سیال استفاده می شود. لذا در مرحله اول این پژوهش به بررسی پیش تیمار هایی برای بالا بردن راندمان استخراج دانه های انار به روش دستگاهی و همچنین کاهش میزان خسارت به دانه‌ها از نظر لهیدگی پرداخته شد. این پیش تیمار ها شامل غوطه‌ وری انار ها در آب با دمای 30 درجه سلسیوس به مدت 20 دقیقه و غوطه ‌وری انار ها در آب داغ با دمای 80 درجه سلسیوس به مدت 2 دقیقه بود. هر دو پیش تیمار راندمان استخراج دانه های انار را به‌طور قابل ‌توجهی نسبت به نمونه‌های انار بدون غوطه ‌وری افزایش دادند. میزان نشت آنتوسیانین در هیچ ‌یک از پیش تیمار های غوطه ‌وری تفاوتی با نمونه‌های انار بدون غوطه ‌وری نداشت اما میزان نشت در استخراج دانه ها به روش دستی کمتر از استخراج دانه ها به روش دستگاهی بود. پیش تیمار غوطه وری در آب داغ منجر به افزایش pH و کاهش اسیدیته دانه های انار نسبت به دانه های مربوط به نمونه‌ های انار بدون غوطه وری و دانه های مربوط به انار‌های غوطه ‌ور شده در آب با دمای 30 درجه سلسیوس شد. شاخص روشنایی رنگ دانه ها در انارهای غوطه ‌ور شده درآب با دمای 30 درجه سلسیوس کمتر از نمونه‌های انار بدون غوطه وری و انار‌های غوطه ‌ور شده در آب داغ بود. در مرحله دوم این پژوهش تأثیر کاربرد دو نوع محلول ضد عفونی‌ کننده بر عمر ماندگاری دانه های انار مورد بررسی قرار گرفت. دانه های انار به دو روش دستی و دستگاهی استخراج شد و سپس با دو نوع محلول ضد عفونی‌ کننده (کلر و پرسیدین) ضد عفونی شده و با خشک‌کن همرفتی آب سطحی دانه ‌ها حذف شد و سپس دانه های انار در بسته‌ های پلی‌اتیلنی منفذ دار 60 گرمی به مدت 12 روز در دمای 5 درجه سلسیوس نگهداری شدند. در مرحله پایانی پژوهش حاضر، دانه های انار به دو روش دستی و دستگاهی استخراج‌ شده و پس از ضد عفونی با محلول حاوی کلر، حذف آب سطحی با سیستم دورانی انجام شده و دانه های انار در بسته‌ های پلی‌اتیلنی منفذ دار 60 گرمی به مدت 12 روز در دمای 5 درجه سلسیوس نگهداری شدند. بخشی از دانه های انار استخراج‌ شده به‌صورت دستی، به‌عنوان شاهد، بدون ضد عفونی و حذف آب سطحی بسته‌بندی و نگهداری شدند. طی دوره نگهداری خصوصیات فیزیکوشیمیایی و شدت تنفس دانه های انار اندازه‌گیری شده و بار میکروبی آن‌ها نیز در پایان دوره نگهداری تعیین شد. تجزیه ‌و تحلیل آماری نتایج حاصل از ارزیابی کیفی دانه‌های انار نشان داد که اثر روش استخراج دانه ها، نوع محلول‌ ضد عفونی‌کننده، مدت نگهداری و اثرات متقابل آن ها برخصوصیات فیزیکوشیمیایی (شامل افت وزن، آب اندازی، استحکام بافت، شاخص های رنگ، pH، اسیدیته، مواد جامد محلول)، شدت تنفس و بار میکروبی موجب تغییرات معنی‌دار شده است. نتایج آزمایش‌های انجام‌شده نشان داد تیمار استخراج دستی دانه ها و ضد عفونی با محلول پرسیدین در حفظ خصوصیات فیزیکوشیمیایی مطلوب در دانه های انار (نظیرکم بودن میزان آب اندازی، بالا بودن میزان استحکام، بالا بودن میزان مواد جامد محلول و حفظ اسیدیته و غیره) و کنترل بار میکروبی موثرتر بوده است. استخراج دانه های انار با دستگاه منجر به کاهش میزان مواد جامد محلول و نرمی دانه های انار شد. محلول ضد عفونی کننده کلر در کنترل بار میکروبی در روش استخراج دستی دانه ها موفق نبود. کلمات کلیدی: دانه انار، بسته‌بندی اتمسفر اصلاح ‌شده، محلول ضد عفونی کننده، دانه کن انار، استخراج دانه های انار.

ارتقاء امنیت وب با وف بومی