Skip to main content
SUPERVISOR
Amir Hosein Goli,Nafiseh Soltanizadeh
سیدامیرحسین گلی (استاد راهنما) نفیسه سلطانی زاده (استاد مشاور)
 
STUDENT
Maryam Abdollahi
مریم عبداللهی

FACULTY - DEPARTMENT

دانشکده کشاورزی
DEGREE
Master of Science (MSc)
YEAR
1395

TITLE

Oleogel production using biopolymers of xanthan and gelatin by foam-templated method
In recent years, following the unfavorable effects of saturated and trans fatty acids on human health, a new method of producing oleogel to create a structure in liquid oils, which allows the replacement of solid fat with this network without changing the texture of the product, has been considered. The use of biopolymers to structure liquid oil, according to the nutritional value of many polymers, is a promising solution. However, many food polymers are inherently hydrophilic. Hence, indirect methods such as foam templated approach have been investigated to produce oleogel in non-thermal process. The present study was done in three parts. Firstly, solutions were prepared at different concentrations of gelatin (3 and 5%) and xanthan gum (0, 0.1 and 0.2%) and their physical properties were studied. Further, the physical properties of cryogels at different concentrations were also evaluated followed by freeze drying of solutions and forming the porous structure of cryogel. The results showed that the presence of xanthan significantly increased the solution viscosity, whereas it did not show any significant effect on overrun (%) and foam stability (%). Also, an increment in the biopolymer concentrations increased network density and firmness of cryogel, but did not show a significant effect on moisture sorption during the time. The oil sorption capacity of cryogels demonstrated that the presence of xanthan gum and network compact could affect the oil absorption of samples, so that the samples containing xanthan gum with low network density absorbed oil up to 50 times of their own weight. In second part, due to determined characteristics, the oleogel containing 3% gelatin and 0.2% xanthan was selected as the best sample and used for complementary tests such as microstructure, colorimetric, FTIR, rheology, storage stability and oil binding capacity at different temperatures. The results obtained from microstructure and spectroscopy studies exhibited that hydrogen bonding originated from biopolymers, was effective in formation of semi crystalline structure of oleogel. In addition, the oleogel showed thixotropic behavior, 60% structural recovery and desirable gel strength at temperatures below 100 °C. Also, the oleogel can protect edible oil from oxidation reactions within 2 months of storage. In the third section, enriched vitamin D oleogel was prepared and vitamin stability during 45 days of storage at different temperatures (25 and 40 °C) and vitamin D release (%) was investigated using high performance liquid chromatography. The results showed that the presence of biopolymers network in short terms of storage had no significant effect on vitamin D stability while it can affect the controlled release of vitamin in comparison with oil. According to the results, gelatin and xanthan gum oleogel prepared in a non-thermal way can be used as a replacement of solid fats and carrier of bioactive compounds in food products. Key Words: Xanthan, Gelatin, Cryogel, Oleogel, Oxidative stability, Rheology, Release
در چند سال اخیر، به دنبال اثرات سوء استفاده از چربی‌های اشباع و ترانس بر سلامتی انسان، روش جدیدی با عنوان تولید اولئوژل به منظور ایجاد ساختار در روغن‌های مایع، که امکان جایگزین کردن چربی جامد با آن بدون تغییر بافت محصول را فراهم می‌کند؛ مورد توجه قرار گرفته است. استفاده از زیست پلیمر‌ها برای ساختار‌دهی به روغن مایع با توجه به درجه غذایی بسیاری از پلیمر‌ها، راهکاری نوید بخش است. با این حال، بسیاری از پلیمر‌های غذایی به طور ذاتی آب دوست هستند. از این رو، روش‌های غیر مستقیمی از جمله تولید کف آبی به منظور استفاده از زیست پلیمر‌ها به عنوان ترکیب ژل کننده بدون استفاده از درجه حرارت، مورد بررسی قرار گرفته اند. هدف از انجام این تحقیق بررسی امکان تولید اولئوژل به روش کف آبی با استفاده از زیست پلیمر‌های ژلاتین و زانتان است. پژوهش حاضر در قالب سه بخش انجام شد. در بخش اول، ابتدا محلول‌هایی با غلظت‌های مختلف ژلاتین (3 و 5 درصد) و زانتان (0، 1/0 و 2/0 درصد) تهیه و خصوصیات فیزیکی آن‌ها مورد بررسی قرار گرفت. در ادامه با خشک کردن انجمادی و شکل گیری ساختار متخلخل کرایوژل، خصوصیات فیزیکی کرایوژل‌ها در غلظت‌های مختلف این دو زیست پلیمر نیز ارزیابی شد. نتایج نشان داد که حضور زانتان ویسکوزیته محلول را به صورت معنا‌داری افزایش داد در حالی که بر تولید و پایداری کف اثر معنا‌داری نداشت. همچنین، افزایش غلظت زیست پلیمر‌ها دانسیته شبکه و سفتی کرایوژل را افزایش داد اما اثر معنا‌داری بر درصد جذب رطوبت نشان نداد. بررسی ظرفیت جذب روغن کرایوژل‌ها نشان داد که حضور زانتان و دانسیته شبکه می‌تواند بر جذب روغن نمونه‌ها موثر باشد به طوری که نمونه‌های حاوی زانتان با دانسیته شبکه پایین تا 50 برابر وزن خود روغن جذب کردند. در بخش دوم، نمونه حاوی 3 درصد ژلاتین و 2/0 درصد زانتان به عنوان بهترین اولئوژل انتخاب و برای انجام آزمون‌های تکمیلی ریز ساختار، رنگ سنجی، طیف سنجی مادون قرمز، رئولوژی، انبارمانی و درصد به دام انداختن روغن در دما‌های مختلف استفاده شد. نتایج بدست آمده از بررسی ریزساختار و طیف سنجی نشان داد که پیوند هیدروژنی ناشی از زیست پلیمر‌ها در تشکیل شبکه نیمه بلورین اولئوژل موثر است. بعلاوه، اولئوژل رفتار تیکسوتروپیک، احیای ساختاری مناسب و حفظ قدرت ژل در دما‌های پایین‌تر از 100 درجه سلسیوس نشان داد. همچنین، شبکه اولئوژل توانست روغن خوراکی را از واکنش‌های اکسیداسیون طی 2 ماه انبار مانی حفظ کند. در بخش سوم، اولئوژل غنی شده با ویتامین D تهیه و پایداری ویتامین طی 45 روز انبار مانی در دما‌های 25 و 40 درجه سلسیوس و رهایش آن با کمک کروماتوگرافی مایع کارآیی بالا مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که حضور شبکه زیست پلیمر در کوتاه مدت تاثیر معنا‌داری بر پایداری ویتامین نداشت، در حالی که توانست بر رهایش کنترل شده ویتامین در مقایسه با روغن موثر باشد. بنابر نتایج بدست آمده، اولئوژل ژلاتین و زانتان تهیه شده به روش غیر حرارتی کف آبی می‌تواند به عنوان جایگزینی برای چربی جامد و حامل ترکیبات زیست فعال در محصولات غذایی مورد استفاده قرار گیرد. کلمات کلیدی: زانتان، ژلاتین، کرایوژل، اولئوژل، پایداری اکسیداتیو، رئولوژی، رهایش

ارتقاء امنیت وب با وف بومی