Skip to main content
SUPERVISOR
مهرداد نیاکوثری (استاد راهنما) صبیحه سلیمانیان زاد (استاد راهنما) سیدامیرحسین گلی (استاد مشاور)
 
STUDENT
Yasaman Afsharifar
یاسمن افشاری فر

FACULTY - DEPARTMENT

دانشکده کشاورزی
DEGREE
Master of Science (MSc)
YEAR
1395

TITLE

Investigation of applicability of the bioemulsifier produced by Lactobacillus plantarum subsp. plantarum PTCC 1896 on rice waste in oil in water emulsion system
Annually, a huge amount of food additives is imported into the country for direct and indirect consumption in various food industries. Producing of these compounds needs high technology which often cause to increase the price of food products. On the other hand, awareness raising has led to use natural ingredients and additives. In this study, the efficacy and performance of the bio emulsifier which produced from probiotic bacteria Lactobacillus plantarum substrate PTCC 1896 was evaluated on the rice waste in the oil in water emulsion system. The Fourier Transform Infrared Spectroscopy spectrometer analysis confirmed the similarity of this extracted compound with other bioemulsifier. Furthermore, FTIR showed the carbohydrate and protein groups Which is a major component of this bioemulsifier . Critical Micelle Concentration of this compound was measured at 11 mg / ml. Oil-in-water was obtained by using this bioemulsifier polymer at a critical concentration point of this bioemulsifier. Results showed that, emulsification index of obtained bioemulsifier was much lower than those which were prepared with sodium dodecyl sulfate sodium synthesized emulsifiers. The produced emulsions have a 24-hour stability of more than 50% and a 48-hour stability of 39.75 to 45.05%. Moreover, the stability of the emulsions which prepared by centrifuge bioemolsifier was approximately the same as the chemical emulsifiers. The evaluation of surface tension exhibited that obtained bioemulsifier has the ability to reduce surface tension. Furthermore, this output is in the agreement with the surface tension reduction which was happened by the other lactobacillus. Based on the viscosity measurement, the viscosity of continuous phase was dependents on dilute emulsions. Moreover, viscosity was increased significantly by increasing concentratio of dispersed phase. Generally, the important factor Turbidity wa increased by increasing oil content. The rheological tests of emulsions exhibited Newtonian behavior in concentrations of less than 50% of the dispersed phase of emulsions while a shear-thinning liquid was observed in dispersed phase 50%. In fact, it can be concluded that the obtained emulsifier was able to make various emulsions with different type of rheological properties. Also, the measurement of the zeta potential of samples showed that this bioemulsifier polymer could produce relatively stable emulsions.Considering the advantages of using natural compounds, introduced bioemulsifier can be used in food emulsions. It is an alternative bioemulsifier chemical types which was produced by a probiotic bacteria based on cheap and waste culture . Key words : probiotic bacteria, emulsion, bioemulsifier
سالانه مقدار قابل توجهی افزودنی های مواد غذایی جهت مصارف مستقیم و غیر مستقیم در صنایع مختلف غذایی وارد کشور می شوند. قیمت بالای این ترکیبات وافزایش آگاهی باعث ایجاد تمایل به استفاده از ترکیبات و افزودنی های طبیعی شده است.در تحقیق حاضر کارایی و عملکرد بیوامولسیفایر تولید شده از باکتری پروبیوتیک لاکتوباسیلوس پلانتاروم زیرگونه پلانتاروم PTCC 1896 بر روی محیط ضایعاتی سبوس برنج در سیستم امولسیونی روغن در آب بررسی شد.تحلیل طیف سنج فوریه مادون قرمز تشابه این ترکیب استخراج شده با سایر بیوامولسیفایر ها را تایید کردهم چنین طیف FTIR حضور گروه های عاملی مربوط به کربوهیدات و پروتئین که عمده ساختار این بیوامولسیفایر را تشکیل می دهند را نشان داد.غلظت بحرانی میسل این ترکیب mg/ml 11 اندازه گیری شد.امولسیون های روغن در آب با استفاده از این بیوامولسیفایر در نقطه ی غلظت بحرانی تهیه شدند.اندیس امولسیون کنندگی امولسیون های متفاوت تهیه شده با بیوامولسیفایر استخراج شده دارای حداکثر میزان اندیس امولسیون کنندگی.05) p?) 66/47 بودند .امولسیون های تولید شده با بیوامولسیفایر استخراج شده همگی دارای پایداری 24 ساعته ی بیشتر از 50% و پایداری 48 ساعته ی 75/39 تا 05/45 % .05) p?) بودند. میزان پایداری امولسیون های تهیه شده با بیوامولسیفایر به روش سانترفیوژ .05) p?) میزان 13/20% تا 33 % بود . امولسیون های تهیه شده با امولسیفایر سدیم دودسیل سولفات دارای اندیس امولسیون کنندگی و پایداری 24 و 48 ساعته ی 100% بودند ،در حالی که دارای پایداری به روش سانترفیوژ 18%تا39% .05) p?) بودند.بررسی کشش سطحی .05) p?) امولسیون های مختلف تولید شده با بیوامولسیفایر استخراج شده نشان داد که این بیوامولسیفایر توانایی کاهش کشش سطحی را دارد.هم چنین میزان کاهش کشش سطحی در مقایسه با بیوامولسیفایر های تولید شده توسط سایر لاکتوباسیلوس ها هم خوانی داشت.اندازه گیری و بررسی میزان ویسکوزیته.05) p?) نشان داد که در امولسیون هابا فاز پراکنده ی کمتر از 50% ویسکوزیته تابع ویسکوزیته فاز پیوسته است و با افزایش غلظت فاز پراکنده میزان ویسکوزیته به طور قابل توجهی افزایش می یابد. کدورت یک عامل مهم هم در پایداری امولسیون ها و هم در پذیرش محصول است. به طور کلی در تمام نمونه های امولسیون ها ی تهیه شده با افزایش میزان روغن ،میزان کدورت افزایش یافت.05) p?).در واقع نشان داده شده است که محتوای روغن، یکی از عوامل موثر در تهیه ی امولسیون های کدر است. نکته جالب در بررسی رفتار رئولوژیکی امولسیون ها این است که در غلظت های کم تر از 50% فاز پراکنده امولسیون ها رفتار نیوتنی را نشان دادند اما در فاز پراکنده 50% رفتار رقیق شونده با برش را نشان دادند. در واقع می توان با استفاده از این بیوامولسیفایر امولسیون هایی با رفتار رئولوژیکی متفاوت تهیه کرد.پتانسیل زتای نمونه های امولسیون همگی منفی بود . مقدار عددی آن بین 20 تا 36 بود.تولید این بیوامولسیفایر توسط باکتری پروبیوتیک لاکتوباسیلوس پلانتاروم با استفاده از محیط کشت ارزان قیمت سبوس برنج و ویژگی های امولسیفایری مناسب این بیوامولسیفایر استفاده از این بیوامولسیفایر در صنعت غذا توصیه می شود. کلمات کلیدی : باکتری پروبیوتیک ، امولسیون ، بیوامولسیفایر

ارتقاء امنیت وب با وف بومی