Skip to main content
SUPERVISOR
Seyed Rasul Moosavi,Morteza Sadeghi
سید رسول موسوی (استاد مشاور) مرتضی صادقی (استاد راهنما)
 
STUDENT
Mojtaba Tohidi
مجتبی توحیدی

FACULTY - DEPARTMENT

دانشکده کشاورزی
DEGREE
Master of Science (MSc)
YEAR
1386
Rice ( Oriza sativa , L.), as an important world food, is one of the most valuable crops with a long history of cultivation. Drying operation is used to prevent deterioration of such a strategic product. Since the quality of product is directly affected by the drying operation, controlling of this process is vitally important. Common methods to study the affecting factors on the drying process of agricultural products are statistical and mathematical models which mostly encounter several simplifications influencing the accuracy of the model. These methods hand in several differential and/or algebraically equations which must be solved and interpreted. However, if the problem involves several input and output variables (as in drying process), these methods are very complex to use. Nowadays, artificial intelligence technology as a success of rapid computer technology introduces artificial neural networks (ANN) for solving models for systems and processes problems. An ANN is a set of computational elements which are connected to each other like biological neurons and is able to communicate information without any previous knowledge of their relations. In this study, the ANN and multivariate regression methods were used to predict some affecting parameters on rough rice drying operation in a deep bed mode. The input parameters for these models were inlet air velocity (0.5, 0.8 and 1.1 m s -1 ), inlet air temperature (40, 50, 60, 70 and 80 °C) and inlet air relative humidity (40, 50, 60 and 70%). In addition to drying kinetic, three dependent variables including product output rate as the dryer capacity index, evaporation rate as the drying kinetic quality and kernel cracking percentage as the dried product quality were investigated. To create neural networks training, test and evaluation patterns, drying experiments were performed under different conditions by using a laboratory dryer. Then the results of the experiments were used in the design of neural networks. About 70 percent of the experiments were used for training the network and the rest for its test and evaluation. To predict the dependent parameters, three well - known networks namely multi-layer perceptron (MLP), generalized feed forward (GFF), and modular neural network (MNN) were examined. Drying kinetic was predicted using a network with four mentioned inputs. Other three parameters were firstly predicted with three separate A and then a single ANN was designed to predict all these three parameters simultaneously. Sensitivity analysis process gives valuable information about the model sensitivity to the input variables. sensitivity analysis was done according to Hill’s method. Results showed that the separate networks were more accurate than the Keywords : rough rice, drying kinetics, process and product parameters, artificial neural network
برنج از جمله ارزشمند ترین گیاهان زراعی، با سابقه کشت طولانی بوده و امروزه از محصولات مهم غذایی دنیا محسوب می شود. نتایج تحقیقات بیانگر عملکرد بالاتر تبدیل برنج در صورت برداشت شلتوک در رطوبت های بیشتر از رطوبت مناسب انبارداری است. بنابراین برای جلوگیری از فاسد شدن این محصول استراتژیک، عملیات خشک کردن بر روی آن صورت می گیرد. بدلیل آن که این عملیات به طور مستقیم بر کیفیت محصول اثر گذار است، کنترل این فرآیند از جنبه های مختلف بسیار مهم می باشد. یکی از این جنبه ها، سینتیک افت رطوبت محصول طی فرآیند خشک شدن می باشد. از دیگر جنبه ها می توان به فراسنجه های مرتبط با عملکرد خشک کن، رنگ، خواص شیمیایی و غذایی و دیگر ویژگی های کیفی محصول پس از خشک کردن اشاره کرد. روش معمول برای مطالعه عوامل مؤثر بر فرآیند خشک کردن محصولات کشاورزی، روش آماری و روش حل معادلات دیفرانسیل حاکم بر فرآیند است. از آنجا که در این مطالعه چندین متغیر ورودی و خروجی مؤثرند، تحلیل آماری این نوع مسائل مستلزم ارائه روابط ریاضی متعددی است که اغلب استفاده و تفسیر آن ها مشکل است. در روش حل روابط ریاضی حاکم نیز از ساده سازی و فرضیات متعددی استفاده می شود که بر دقت این مدل ها تاثیر گذار است. امروزه با توسعه سریع فناوری های رایانه ای و توسعه نرم افزارهای مربوط، از فناوری هوش مصنوعی مانند شبکه های عصبی برای حل مسائل مربوط به مدل سازی سیستم ها و فرآیندها استفاده می شود. یک شبکه عصبی مصنوعی، مجموعه ای از عناصر محاسباتی متصل به همدیگر می باشد که شبیه نرون های زیستی بوده و قادر است بدون هیچ دانش قبلی ارتباط ذاتی موجود میان داده های مسئله را کشف و در خود حفظ کند. در این پژوهش به منظور پیش بینی برخی از فراسنجه های مؤثر بر عملیات خشک کردن بستر عمیق شلتوک برنج شامل سرعت هوای خشک کن (5/0، 8/ 0و 1/1 متر بر ثانیه)، دمای هوای خشک کن (70،60،50،40و80 درجه سلسیوس) و رطوبت نسبی هوای ورودی (70،60،50،40 درصد) از شبکه های مصنوعی عصبی و روش رگرسیون چند متغیره استفاده شد. علاوه بر سینتیک افت رطوبت، سه متغیر وابسته آهنگ خروج محصول به عنوان شاخص ظرفیت کاری خشک کن ، آهنگ تبخیر به عنوان شاخص کیفی سینتیک خشک شدن و درصد ترک خوردگی دانه به عنوان شاخص کیفی محصول خشک شده مورد بررسی قرار گرفت. برای ایجاد الگوهای آموزش و آزمون و ارزیابی شبکه های عصبی، آزمایش های خشک کردن تحت تیمارهای مختلف به وسیله یک خشک کن آزمایشگاهی انجام گرفت و نتایج این آزمایش ها در طراحی شبکه عصبی بکار گرفته شد. در حدود 70 درصد الگوها برای آموزش و 30 درصد برای آزمون و ارزیابی شبکه استفاده شد. از سه شبکه عصبی پرسپترون چند لایه استاندارد (MLP)، پرسپترون چند لایه پیشخور عمومی (GFF) و پرسپترون چند لایه پیشخور مدولار (MNN) برای مدل سازی استفاده شد. پیش بینی سینتیک افت رطوبت با استفاده از یک شبکه با چهار ورودی و یک خروجی صورت گرفت و برای پیش بینی سه فراسنجه دیگر یک بار بطور مجزا برای هر کدام از فراسنجه ها و بار دیگر بصورت همزمان، شبکه های عصبی مورد نظر کلمات کلیدی: شلتوک برنج، سینتیک خشک شدن، فراسنجه های فرآیند و محصول، شبکه عصبی مصنوعی

ارتقاء امنیت وب با وف بومی