Skip to main content
SUPERVISOR
Abbas Hemmat,Seyed Jalil Razavi najafabadi,Aminolah Masoumi
عباس همت (استاد مشاور) سیدجلیل رضوی نجف ابادی (استاد مشاور) امین اله معصومی (استاد راهنما)
 
STUDENT
Ali Taherabadi
علی طاهرآبادی

FACULTY - DEPARTMENT

دانشکده کشاورزی
DEGREE
Master of Science (MSc)
YEAR
1388
In the process of forage balling operation, higher density achievement for produced bales always has been considered. In this study increase in bale density by size reduction of alfalfa stems, was considered. Optimum bale density according to previous research was determined based on percent moisture content and bulk density. Alfalfa size reduction as a procedure to decrease maximum compressing force in baling machines was considered to produce bales with higher densities. To achieve this aim, a prototype chopper device of cylindrical type with two cutter knives was designed, fabricated and evaluated. The machine was designed based on engineering considerations as a unit which can be attached to a windrower. According to flow rate of materials and inlet width space in windrower, three alfalfa chopping units would be used. Since the power requirement of chopping unit was unknown, in this study one prototype unit was fabricated and evaluated. The power and energy consumption and crop losses were determined on a test rig. Experiments were performed using a completely randomized design with three replications. The ratio of shedding weight due to cutting by machine to initial weight of samples was measured and reported as crop loss. Results showed that with increase in cylinder speed, average length of cutting stems were 35, 24 and 15 centimeters for 83, 125 and 167 cylinder RPM, respectively. These results were comparable to calculations made in design procedure of machine. Power consumption was determined by measurement of the electrical current consumed by the test rig electric motor for each experiment. The results showed that with length reduction or with increase in speed of cylinder, power and energy consumption increased but no significant difference was observed. Also the results showed that difference between the calculated losses in three tests were not significant. For determination of machine performance, some mechanical and rheological properties of the alfalfa stems were determined. The confined compression test was conductedon Hamadani alfalfa variety with 70 centimeter stems height with moisture content of 20 percent on a wet basis at four levels of length (25, 33, 50 and 100% of primary length). The experiment was conducted in randomized complete design with three replications. In order to achieve bales with 150 kg-m 3 of density, the stress-strain curve for each test was obtained and the maximum of compression force and time relaxation were determined.Determination of relaxation times is one of important parameters in forage balling and compression process. Results showed that the maximum of compression force increased as stem length decreased, so minimum corresponding value of samples in 25% of primary length was obtained. According to LSD test, the difference in maximum compression forces were highly significant ( p 0.01), but relaxation time difference for various treatments was not significant. Also the results showed that first relaxation times in all the samples were less than 5 seconds. The Maxwell model (relationship between stress and relaxation time of viscoelastic products) was fitted on data values with coefficient of determination of 0.99 and the constant parameters were obtained.
به علت کاستن هزینه حمل و انبارداری، دستیابی به بسته هایی با تراکم بالا در روند بسته بندی علوفه، همواره مورد نظر بوده است. در این تحقیق دست یابی به دانسیته بهینه در بسته بندی، از طریق قطعه سازی علوفه قبل از عملیات بسته بندی مورد توجه قرار گرفت. مناسبترین دانسیته بسته های یونجه با توجه به نتایج بدست آمده در تحقیقات قبلی در بررسی ماندگاری بسته ها برحسب مقدار رطوبت و چگالی حجمی بسته ها در نظر گرفته شد. در این روش با استفاده از قطعه سازی ساقه های یونجه چیده شده، بیشینه نیروی تراکم سازی در ماشین های بسته بند کاهش یافته که امکان دست یابی به ایجاد بسته هایی با دانسیته بالاتر را فراهم می سازد. به همین منظور یک دستگاه قطعه ساز علوفه از نوع سیلندری با دو تیغه برش طراحی، ساخت و ارزیابی شد. طراحی این دستگاه به نحوی انجام گردید که حتی الامکان از آن به عنوان واحدی مجزا و قابل نصب روی ماشین های برداشت یونجه از نوع سواتر استفاده شود. بنابراین لازم گردید ابتدا یک نمونه آزمایشی ساخته و توان مصرفی اندازه گیری شود. پس از ساخت، ارزیابی به صورت ایستگاهی انجام گردید که توان و انرژی مصرفی جهت بکار انداختن دستگاه و افت محصول اندازه گیری شد. آزمایشات در قالب طرح کاملا تصادفی در سه تکرار انجام گردید. در ارزیابی دستگاه، نسبت وزنی مقدارریزش شده ناشی از برش توسط دستگاه، به وزن اولیه نمونه ها به عنوان معیاری از افت محصول ناشی از کاربرد دستگاه قطعه ساز در نظر گرفته شد. طبق نتایج آزمایشات، با افزایش سرعت سیلندر دستگاه قطعه ساز در سه مرحله، قطعاتی به ترتیب به طول متوسط 35 ، 24 و 15 سانتی متر به دست آمد که با تخمین اولیه در طراحی دستگاه کاملا همخوانی داشت. توان مصرفی با اندازه گیری شدت جریان برق مصرفی در هر مرحله محاسبه گردید. طبق نتایج بدست آمده با کاهش طول قطعات و یا به عبارتی با افزایش دور سیلندر قطعه ساز توان مصرفی افزایش یافت. نتایج تجزیه واریانس داده ها اختلاف معنی داری را بین تیمارهای آزمایشی نشان نداد که احتمالا به علت اختلاف ناچیز محدوده سرعت کاری دستگاه بوده است. جهت تعیین چگونگی استفاده از دستگاه ساخته شده، تعیین برخی خواص مکانیکی و رئولوژیکی محصول ذکر شده لازم بود. به این منظور، آزمایش فشردگی به صورت محصور در سطح رطوبتی حدود 20% بر اساس وزن تر، در چهار سطح طولی 25، 33، 50 و 100% طول اولیه ساقه های یونجه از رقم همدانی در چین سوم، به ارتفاع تقریبی 70 سانتی متر و با سه تکرار

ارتقاء امنیت وب با وف بومی