Skip to main content
SUPERVISOR
Issa Ebrahimi dorcheh,Omidvar Farhadian,Yazdan Keivany
عیسی ابراهیمی درچه (استاد مشاور) امیدوار فرهادیان (استاد راهنما) یزدان کیوانی (استاد راهنما)
 
STUDENT
Mohammad Hossein Khanjani
محمدحسین خانجانی

FACULTY - DEPARTMENT

دانشکده منابع طبیعی
DEGREE
Master of Science (MSc)
YEAR
1386

TITLE

Biology and Culture of Ceriodaphnia quadrangular (O.F. Muller, 1785 ) as Live Food for Aquaculture Industry
: The most important factors in production and growth of cladocerans are water temperature, food quantity and quality, photoperiod and culture volume. This research was carried out in order to study the some aspects of biology and cultivation of freshwater cladoceran, Ceriodaphnia quadrangula, as live food for aquaculture industry. Three sets of experiments were designed, including; effects of different diets (6 diet treatment including, green algae Scenedesmus quadricauda , mixture of S. quadricauda and yeast, yeast, cattle manure, poultry manure, mixture of cattle and poultry manure at two high and low levels), combined effects of temperature and photoperiod (9 treatments including, 3 levels of temperature 20, 25, 30 ( ? C), 3 levels of photoperiod including 24 h light, 24 h dark and 12 h light, 12 h dark) and mass cultivation (at two levels of 10 and 50 L) of C. quadrangula . The results showed that S. quadricauda was the better diet for rearing of C. quadrangula at high algal density of 50 × 10 4 cell/ml because maximum specific growth rate (0.18 day -1 ) and the shortest population doubling time (3.85 day) obtained in these conditions . In addition, growth and production of C. quadrangula at temperature 25( ? C) and in continuos light (24 h light) was better compared to others treatmenta since the maximum density (5.5 ind./ml), maximum specific growth rate (0.24 day -1 ) and the shortest population doubling time (2.84 day) obtained in these conditions. Mass cultivation of C. quadrangula in different culture volumes (10 and 50 L) affect significantly on specific growth rate (P 0.05), 0.12 and 0.14 (day -1 ) in 10 and 50 liters of culture volume after two weeks culture, respectively, while density of C. quadrangula were 190.4 and 242.3 ind./L. Measarments of essential fatty acids in C. quadrangula showed that amount of DHA (C22:6n-3) and EPA (C20:5n-3) were 10.2 and 1.8 mg/g dry weight, which can meet the nutritional requirements of fish larvae. Overally, this research illustrated that C.quadrangula could be used as suitable live food for freshwater fish larva.
: مهمترین فاکتورها در تولید و رشد آنتن منشعب ها، دمای آب، کمیت و کیفیت غذا، دوره نوری و حجم کشت می باشد. این تحقیق به منظور بررسی بعضی جنبه های زیست شناختی و پرورش آنتن منشعب آب شیرین Ceriodaphnia quadrangula برای استفاده به عنوان غذای زنده در صنعت آبزی پروری انجام شد. سه دسته آزمایش شامل تاثیر جیره های غذایی مختلف (6 تیمار غذایی شامل جلبک سبز Scenedesmus quadricauda ، مخلوط S. quadricauda با مخمر، مخمر، کود مرغی، کود گاوی و مخلوط کود گاوی و مرغی در دو سطح بالا و پایین)، تاثیر توام درجه حرارت و دوره نوری (9 تیمار شامل 3 سطح دمایی 20، 25 و 30 درجه سانتی گراد، 3 سطح دوره نوری شامل 24 ساعت تاریکی، 24 ساعت روشنایی و 12 ساعت روشنایی : 12 ساعت تاریکی)و کشت انبوه (در دوسطح 10 و 50 لیتری) با گونه C. quadrangula طراحی شد. نتایج نشان داد که جلبک سبز S. quadricauda در غلظت بالا (10 4 ×50 سلول در میلی لیتر) مناسب ترین غذا برای پرورش C. quadrangula می باشد زیرا که بیشترین میزان رشد ویژه (18/0 در روز) و کوتاهترین زمان دوبرابر شدن جمعیت (85/3 روز) در این شرایط بدست آمد. از سوی دیگر، میزان رشد ویژه و تراکم C. quadrangula در دمای 25 درجه سانتی گراد و دوره نوری 24 ساعت روشنایی در مقایسه با سایر تیمارها مناسب تر بود. بالاترین تراکم (5/5 فرد در هر میلی لیتر)، بیشترین میزان رشد ویژه (24/0 در روز) و کوتاهترین زمان دوبرابر شدن جمعیت (84/2 روز) در این شرایط محیطی بدست آمد. کشت انبوه C. quadrangula در حجم های گوناگون (10 و 50 لیتری) بر میزان رشد ویژه C. quadrangula به طور معنی داری تاثیر گذاراست (05/0 p ). میزان رشد ویژه در حجم های 10 و 50 لیتری به ترتیب 12/0 و 14/0 در روز بعد از دو هفته پرورش بدست آمد در حالی که تراکم C. quadrangula به ترتیب 4/190 و 3/242 فرد در لیتر بود. اندازه گیری میزان اسیدهای چرب ضروری C. quadrangula نشان داد که مقدار DHA و EPA آن به ترتیب 2/10 و8/1 میلی گرم در گرم وزن خشک می باشد که می تواند نیازهای تغذیه ای لارو ماهی را پوشش دهد. در مجموع این تحقیق قابلیت C. quadrangula را به عنوان غذای زنده در پرورش لارو ماهیان آب شیرین بیان می کند. کلمات کلیدی: Ceriodaphnia quadrangula ، جیره های غذایی، Scenedesmus quadricauda ، دوره نوری، درجه حرارت، اسید های چرب

ارتقاء امنیت وب با وف بومی