Skip to main content
SUPERVISOR
Fatemeh Pikanhirati,Salar Dorafshan,Issa Ebrahimi dorcheh
فاطمه پیکان حیرتی (استاد راهنما) سالار درافشان (استاد راهنما) عیسی ابراهیمی درچه (استاد مشاور)
 
STUDENT
Samira Shabrangzadeh
سمیرا شبرنگ زاده

FACULTY - DEPARTMENT

دانشکده منابع طبیعی
DEGREE
Master of Science (MSc)
YEAR
1393
Lactoferrin (LF) is a multi-functional glycoprotein with molecular weight of 80 KD. In this research, Pangasius sanitwongsei , with initial weight of 16 g were fed for 8 weeks with diet containing Lactoferrin at a rate of 0, 100, 200 and 400 mg per kg of food. The experiment was conducted in a completely randomized design with three replications. At endop the experiment, growth, hematology, some blood biochemical characteristics, iron levels in muscle and liver, intestinal histology, bacterial population of the gastrointestinal tract and the stress of anesthesia with propofol were evaluated. The results of growth indices showed no significant difference in different treatments (p 0.05), Only condition factor showed significant differences by increasing lactoferrin in the diet (p 0.05). Also, viscera index in treatments containing lactoferrin significantly reduced compared to the control treatment (p 0.05). Blood hemoglobin level increased by increasing the amount of lactoferrin in the diet but did not show any significant difference with the control group (p 0.05). Likewise, the total red blood cell counts, hematocrit and white blood cells counts showed no significant differences (p 0.05). Some of secondary hematological indices sach as ratio of white blood cells to red blood cells and Mean Corpuscular Hemoglobin concentration, did not show any significant difference compared to control treatment (p 0.05) But Mean Corpuscular Volume was significantly decreased compared to the control treatment and the mean cell hemoglobin concentration, showed a significant increase compared in control group than 400 treatment (p 0.05). Total protein, albumin, globulin levels showed no significant difference among treatments (p 0.05).The lowest Plasma iron levels were observed in 100 and 200 treatments has significant differences to the control group (p 0. 05).In treatments recieving Lactoferin, total iron-binding capacity showed a significant increase compared to control (p 0. 05). Iron levels in the liver and muscle tissues showed no significant differences among treatments (p 0.05). Total bacteria and lactobacilli populations, showed significant differences among the groups in according to lactoferrin concentrations (p 0. 05), while the lowest total bacterial counts and the highest level of lactobacillus bacteria were found in the fish fed on the diet contain 100 and 400 mg/kg LF respectively. Maximum Intestinal folding was observed at 100 treatments which has a significant difference with other treatments (p 0.05).The induction time for anesthesia was in creased in a dose dependent manner of lactoferrin. The recovery time showed significant difference among the groups in according to lactoferrin concentration (p 0. 05). The results indicated that the level of 200 and 400 mg lactoferrin had positive impacts on some physiological indices and it could recommended as a feeding additive in the catfish diets. Keywords : Growth, Hematology, Iron, Microbial flora, Stress, Lactoferrin
لاکتوفرین یک گلیکوپروتئین چند عملکردی با وزن مولکولی 80 کیلو دالتون است. در این مطالعه ماهیان پنگوسی Pangasius sanitwongsei با وزن اولیه 16گرم به مدت هشت هفته با جیره غذایی حاوی لاکتوفرین به میزان 0، 100، 200 و 400 میلی گرم در هر کیلوگرم غذا تغدیه شدند در پایان دوره شاخص های رشد، خون شناسی، برخی ویژگی های بیوشیمیایی خون، سطوح آهن موجود در بافت های عضله و کبد، بافت شناسی روده و جمعیت باکتریایی دستگاه گوارش و تنش بیهوشی با پروپوفول بررسی شد. نتایج حاصل از شاخص های رشدی، نشان دهنده عدم وجود تفاوت معنی دار در تیمارهای مختلف بود (05/0 p)، تنها شاخص ضریب وضعیت با افزایش لاکتوفرین در جیره افزایش معنی داری را نشان داد(05/0 p). همچنین شاخص امعاء و احشاء در تیمارهای حاوی لاکتوفرین نسبت به تیمار شاهد به طور معنی داری کاهش یافت (05/0 p). میزان هموگلوبین خون ماهی ها با افزایش میزان لاکتوفرین در جیره افزایش یافت اما اختلاف معنی داری با تیمار شاهد نشان نداد (05/0 p). همچنین میزان گلبول های قرمز، هماتوکریت و گلبول های سفید فاقد تفاوت معنی داری بودند (05/0 p). در نتایج حاصل از سنجش شاخص های ثانویه خون شناسی نسبت گلبول های سفید به گلبول های قرمز و میانگین هموگلوبین گلبولی، اختلاف معنی داری نسبت به تیمار شاهد نشان نداد (05/0 p) اما میانگین حجم گلبولی به طور معنی داری نسبت به تیمار شاهد کاهش یافت. همچنین در میانگین غلظت هموگلوبین گلبولی تیمار شاهد نسبت به تیمار 400 افزایش معنی داری نشان داد (05/0 p). سطوح پروتئین کل، آلبومین، گلوبولین فاقدتفاوت معنی داری بین تیمارها بود (05/0 p). پایین ترین سطوح آهن پلاسما در تیمار 100 و 200 مشاهده شد که دارای تفاوت معنی داری با تیمار شاهد بود (05/0 p). ظرفیت کلی اتصال آهن در تیمارهای حاوی لاکتوفرین نسبت به تیمار شاهد افزایش معنی داری را نشان داد (05/0 p). سطوح آهن موجود در بافت کبد و عضله تفاوت معنی داری را در تیمارهای مختلف نشان نداد (05/0 p). کلمات کلیدی: رشد، خون شناسی، آهن، فلور باکتریایی، تنش، لاکتوفرین.

ارتقاء امنیت وب با وف بومی