Skip to main content
SUPERVISOR
Poorandokht Golkar taft,Nasrollah Mahboobi Soofiani,Seyed amirhossein Jalali hajiabadi
پوراندخت گلکار تفت (استاد مشاور) نصرالله محبوبی صوفیانی (استاد مشاور) سیدامیرحسین جلالی حاجی آبادی (استاد راهنما)
 
STUDENT
Mehrnaz Heibatian
مهرناز هیبتیان

FACULTY - DEPARTMENT

دانشکده منابع طبیعی
DEGREE
Master of Science (MSc)
YEAR
1396

TITLE

Effect of Quince (Cydonia oblonga) Seed mucilage on Immunology, Hematology and Resistance to Infectious Hematopoietic Necrosis Virus (IHNV) exposure in Rainbow trout (Oncorhynchus mykiss)
Plant mucilage, like quince seed mucilage, as a polysaccharide, has a wide range of useful properties such as anti-stress, antibacterial and increasing growth and immunity. This study investigated the effect of quince mucilage on immunology, hematology and virus resistance (IHNV) in fingerling rainbow trout with an average weight (mean ± standard error) of 2±0.2 g. For this purpose, all treats were fed at 3% of body weight for 60 days. Experimental treatments included a control (no quince mucilage), 1%, 3%, 6% and 9% quince seed mucilage treatments. The growth, hematology, noecific immunological parameters was investigated at the end of the experiment (day 60). Also, relative percent survival (RPS) was evaluated after the exposure to Infectious Hematopoietic Necrosis Virus (IHNV). In general, the results showed that the effect of food treatment of 9% mucilage on feed conversion ratio (FCR), final weight and body weight gain was significant (P 0.05). The difference in noecific immune system parameters including lysozyme activity and alternative complement pathway activities in diets containing 6% and 9% mucilage, and bactericidal activity in all mucilage treatments was significant compared to the control group (P 0.05). Respiratory burst activity in all diet containing mucilage had a significant difference with the control group (P 0.05). Also, the hematological parameters showed significant differences (P 0.05) between the control and the treatments containing mucilage. Determination of relative percentage survival (RPS) and cumulative mortality rate (CPM) after exposure to IHNV virus showed that all treated mucilage did not have a protective effect against the virus compared to the control group. In general, the results of study indicate that the diet containing quince seed mucilage improved growth performance and increased immunological and hematological parameters of the fingerling rainbow trout compared to the control group. Therefore, quince seed mucilage can be introduced as a useful food additive and immune stimulant in juvenile rainbow trout. Keywords : quince seed mucilage, immunology, rainbow trout,
موسیلاژهای گیاهی همانند موسیلاژ دانه بِه، به عنوان یک پلی­ساکارید دارای طیف وسیعی از خواص مفید مانند خاصیت ضد استرس، ضد باکتریایی، افزایش‌دهنده رشد و ایمنی و نیروبخشی می­باشد که عملکرد­ها­­ی مثبت آن در زمینه­های مختلف از جمله آبزی­پروری به اثبات رسیده است. این مطالعه به اثر موسیلاژ دانه بِه، بر ایمنی­شناسی، خون­شناسی و مقاومت در مواجهه با ویروس (IHNV) در ماهیان قزل­آلای رنگین کمان انگشت قد با میانگین وزنی (میانگین± خطای استاندارد) 2/0± 2 گرم پرداخته است. بدین منظورتیمار­های مورد آزمایش به مدت 60 روز به میزان 3 درصد وزن بدن غذا­­دهی شدند. تیمارهای آزمایشی شامل تیمار شاهد (فاقد موسیلاژ دانه بِه)، تیمار 1 درصد، 3 درصد، 6 درصد و 9 درصد موسیلاژ دانه بِه، بودند. در پایان دوره­ی آزمایشی (روز60)، شاخص­های رشد، خونی­شناسی، پارامتر­های ایمنولوژی غیر اختصاصی مورد بررسی قرار گرفت. همچنین درصد بقاء (PRS) پس از قرار گرفتن در معرض ویروس نکروز عفونی مراکز خونساز (IHNV) بررسی شد. به طور کلی نتایج حاکی از اثر تیمار­ غذایی 9 درصد موسیلاژ دانه بِه بر شاخص­های ضریب تبدیل غذایی(FCR) ، وزن نهایی، درصد افزایش وزن بدن معنی­دار بود (05/0 P). تفاوت در پارمترهای غیر­ایمنی سیستم ایمنی از جمله فعالیت لیزوزیم و فعالیت مسیر فرعی کمپلمان در جیره حاوی 6 و 9 درصد موسیلاژ دانه بِه، و فعالیت باکتری­کشی در همه تیمار­های حاوی موسیلاژ دانه بِه، در مقایسه با تیمار شاهد معنی­دار بود (05/0 P). در بررسی فعالیت انفجار تنفسی کلیه‌ رژیم‌های غذایی حاوی موسیلاژ با گروه شاهد تفاوت معنی‌داری داشت (05/0 P). همچنین پارامترهای خون‌شناختی تفاوت معنی‌داری (05/0 P) بین گروه شاهد و تیمارهای حاوی موسیلاژ نشان داد. تعیین درصد بقاء نسبی (PRS) و میزان مرگ ومیر تجمعی (CPM) پس از قرار گرفتن در معرض ویروس IHNV نشان داد که تمام تیمارهای آزمایشی نسبت به گروه شاهد اثر محافظتی در برابر ویروس ندارد. به طور کلی نتایج مطالعه حاکی از آن است که رژیم غذای حاوی موسیلاژ دانه بِه باعث بهبود عملکرد رشد و افزایش پارمترهای ایمنی و خون‌شناسی قزل‌آلای رنگین کمان انگشت‌ قد نسبت به گروه شاهد شد بنابراین موسیلاژ دانه بِه می‌تواند به عنوان یک ماده غذایی مفید و محرک ایمنی در قزل‌آلا رنگین‌کمان انگشت قد معرفی شود. کلمات کلیدی: ایمنی­شناسی، ماهی قزل­آلای رنگین کمان، موسیلاژ دانه بِه

ارتقاء امنیت وب با وف بومی