Skip to main content
SUPERVISOR
نوراله میرغفاری (استاد راهنما) محسن سلیمانی امین آبادی (استاد راهنما)
 
STUDENT
Reza Moghiseh
رضا مقیسهء

FACULTY - DEPARTMENT

دانشکده منابع طبیعی
DEGREE
Master of Science (MSc)
YEAR
1391
Due to the lack of water in arid and semi-arid, water reuse is essential. There are various water desalination technologies including reverse osmosis, filtration and electrodialysis. Use of phytoremediation for desalination of saline water is considered as a low-cost and environmentally friendly method. In this study, the ability of three plants ( Cynodon dactylon L . , Portulaca oleracea L. and Kochia scoparia L . ) was investigated to reduce water salinity. For this purpose, seedlings of the plants were grown in a hydroponic system having different salinity levels (0, 4, 6, 8, 10 and 12 dS/m) for 60 days in the research greenhouse of Department of Natural Resources, Isfahan University of Technology. Water electrical conductivity (EC) was measured every two days. Removal of water salinity, concentration of sodium accumulated in plant tissue as well as plant dry weight (root, stem and leaves) were measured after growing period. Removal of water salinity reduced by the plants with increasing the salinity level where the maximum efficiency at EC of 4 dS/m by Cynodon dactylon, Portulaca oleracea and Kochia scoparia was 82, 85 and 90 percent, respectively. The ability of Kochia scoparia in sodium accumulation was more than the other plants because of more tolerance in the growth media and higher biomass production. Sodium accumulation in shoot and root of plants increased until EC of 8 dS/m and then decreased. The highest sodium accumulation was in root, leaf and stem; stem, leaf and root; and leaf, roots and stem of Cynodon dactylon, Portulaca oleracea and Kochia scoparia, respectively. Overall, the phytoremediatiom mechanism of the studied plants could be salt accumulation in shoots and roots. Keywords : Desalination, Phytoremediation, Cynodon dactylon, Portulaca oleracea , Kochia scoparia , Sodium accumulation
با توجه به کمبود آب در مناطق خشک و نیمه خشک استفاده مجدد از آب های نامتعارف امری ضروری است. فناوری های مختلفی برای شوری زدایی آب از جمله اسمز معکوس، فیلتراسیون و الکترودیالیز مورد استفاده قرار می گیرد. استفاده از گیاه پالایی برای شوری زدایی آب به عنوان یک روش کم هزینه و سازگار با محیط زیست در تصفیه پساب های شور محسوب می شود. در این تحقیق، توانایی سه گیاه مرغ ( Cynodon dactylon L.)، خرفه ( Portulaca oleracea L . ) و کوخیا ( Kochia scoparia L.) در کاهش شوری محیط های آبی بررسی شد. به این منظور گیاهچه های گیاهان مذکور در محیط هیدروپونیک با شوری های مختلف (0، 4، 6، 8، 10 و 12 دسی زیمنس بر متر) به مدت 60 روز در گلخانه تحقیقاتی دانشکده منابع طبیعی دانشگاه صنعتی اصفهان کشت داده شدند. مقدار هدایت الکتریکی (EC) آب هر دو روز یکبار اندازه گیری گردید. در پایان دوره کشت، درصد کاهش شوری آب، میزان تجمع سدیم در بافت های گیاهی و وزن خشک اندام های گیاهی (ریشه، ساقه و برگ) اندازه گیری شد. با افزایش سطح شوری آب، درصد حذف شوری به وسیله گیاهان کاهش یافت؛ به طوری که بیشترین میزان کاهش در شوری 4 دسی زیمنس بر متر به وسیله گیاهان مرغ، خرفه و کوخیا به ترتیب 82، 85 و 90 درصد بود. گیاه کوخیا توانایی بیشتری در جذب سدیم نسبت به دو گیاه دیگر نشان داد که علت آن ماندگاری بیشتر در محیط و تولید زیست توده بیشتر بود. میزان تجمع سدیم در ریشه و اندام هوایی گیاهان مورد استفاده تا شوری 8 دسی زیمنس بر متر روند افزایشی و پس از آن روند کاهشی نشان داد. بیشترین میزان تجمع سدیم در گیاه مرغ به ترتیب در بافت های ریشه، برگ و ساقه، در گیاه خرفه به ترتیب در بافت های ساقه ، برگ و ریشه و در گیاه کوخیا به ترتیب در بافت های برگ ، ریشه و ساقه گیاه بود. درمجموع مکانیسم گیاه پالایی شوری در گیاهان مورد مطالعه از نوع تجمع نمک در ریشه و اندام های هوایی آن ها بود. کلمات کلیدی : شوری زدایی، گیاه پالایی، خرفه، کوخیا، مرغ، تجمع سدیم

ارتقاء امنیت وب با وف بومی