Skip to main content
SUPERVISOR
Mansoureh Malekian,Mohamoud-Reza Hemami
منصوره ملکیان (استاد راهنما) محمودرضا همامی (استاد مشاور)
 
STUDENT
Sogol Momeni
سوگل مومنی

FACULTY - DEPARTMENT

دانشکده منابع طبیعی
DEGREE
Master of Science (MSc)
YEAR
1394

TITLE

Food habits of Caracal (Caracal caracal) in Abbas-Abad wildlife refuge
Carnivores such as Caracal ( Caracal caracal ) are located in the top of food pyramid and play important roles in ecosystems. Different factors such as deficiency of prey and habitat destruction have reduced the species population. One of the key parts in management and conservation of such predators is to understand what they eat, which means what preys’ type and size they exactly feed on. Food habits of large carnivores are associated with important ecological features such as spatial pattern, movement, habitat selection, social structure, geographical distribution and reproductive success. Caracal is an average sized predator belonged to the felid family, lives in arid and semi-arid areas and few studies have been conducted on this species. In the present study, Caracal’s diet in Abbas Abad Wildlife Refuge was investigated using fecal analyses. In this regard, 22 fecal samples were collected from the animal dens during four visits in the region. Faeces were washed on sieve and the remaining components were identified using morphological and DNA extraction methods. Results showed a diversity in food items consumed by Caracals in Abbas Abad Wildlife Refuge. 65.38% of the diet was related to rodents such as Gerbillus nanus , Meriones persicus , Allactaga elater and Mus musculus , which formed the maximum portion, 7.69% was related to birds, 3.84% antelope ( Capra aegagrus) and 7.69% insects. In this study, residuals of livestock were not found within Caracal food items. The survival of each predator is directly dependent on the food diet’s quantity and quality, therefore, recognition of Caracal’s food resources and conservation of prey populations might be a solution for better management and to improve the conservation status of this species.
گوشتخوارانی همچون کاراکال در راس هرم غذایی قرار دارند و نقش مهمی در اکوسیستم‌‌ها بازی می کنند. عوامل مختلفی نظیر کاهش طعمه و تخریب زیستگاه باعث کاهش جمعیت این گونه شده است. یکی از بخش‌‌های کلیدی در مدیریت و حفاظت از شکارچیان، درک دقیق از آن چیزی است که می‌‌خورند، یعنی دقیقا از چه نوع و چه سایزی از طعمه‌‌ها تغذیه می‌‌کنند. عادات غذایی گوشتخواران بزرگ با مشخصه های اکولوژیکی مهمی از قبیل الگوی مکانی، جابجایی، انتخاب زیستگاه، ساختار اجتماعی، موفقیت تولیدمثلی و توزیع جغرافیایی در ارتباط است. کاراکال یکی از اعضای خانواده گربه‌‌سانان است و از شکارچیان با اندازه متوسط است که در مناطق خشک و نیمه‌‌خشک زیست می‌‌کند و کمترین مطالعات روی این گونه صورت گرفته است. بنابراین، در این مطالعه رژیم غذایی کاراکال در پناهگاه حیات‌‌وحش عباس‌‌آباد به روش تجزیه و تحلیل سرگین مورد مطالعه قرار گرفت. بدین منظور تعداد 22 سرگین از محل لانه این جانور در منطقه طی چهار بار نمونه برداری جمع‌‌آوری شد. سرگین‌‌ها با استفاده از الک شسته شدند و اجزای باقی مانده از آن‌‌ها به دو روش مورفولوژیکی و استخراج DNA شناسایی شدند. نتایج حاصل از این بررسی نشان داد که رژیم غذایی کاراکال در پناهگاه حیات‌‌وحش عباس آباد دارای تنوع بسیار زیادی است. 38%/65 از رژیم غذایی کاراکال مربوط به جوندگانی همچون جربیل، جرد، دوپا و موش بود که بیشترین بخش را تشکیل می‌‌داد، 69%/7 آن مربوط به پرنده‌‌ها، 84%/3 بز کوهی و 69%/7 مربوط به حشرات بود. همچنین در این مطالعه بقایایی از دام در رژیم غذایی کاراکال یافت نشد. با توجه به اینکه بقای هر شکارچی به‌‌طور مستقیم به کیفیت و کمیت رژیم غذایی آن بستگی دارد، بی‌‌شک شناسایی منابع غذایی کاراکال و حفظ جمعیت طعمه‌‌ها می‌‌تواند راه‌‌گشای مدیریت و بهبود وضعیت حفاظتی این گونه باشد.

ارتقاء امنیت وب با وف بومی