Skip to main content
SUPERVISOR
Mohammad reza Vahabi,Mohammad Fazilati
محمدرضا وهابی (استاد راهنما) محمد فضیلتی (استاد راهنما)
 
STUDENT
Parisa Ghomeshi bozorg
پریسا قمشی بزرگ

FACULTY - DEPARTMENT

دانشکده منابع طبیعی
DEGREE
Master of Science (MSc)
YEAR
1385

TITLE

Survey quality Gum tragacanth from Astragalus gossypinus with habitat factors in west region Isfahan province
Gum tragacanth is one of the most important plant gum which is exudated from the stem of Astragalus gossypinus .Iran is the most important producer of tragacanth. Nowdays in many industries included food, medicine and clinical; gum tragacanth has new and various usages. Chemical structure are mixture of complex polysaccharides with inorganic elements. In this research , samples of gum tragacanth were taken from six sites in west of Isfahan province (Hendokesh and Betlijeh in Fereiden, Ghalejamal in Golpaygan , Rahmatabad in Khansar, Tangebidakan in Mobarakeh and Musaabad in Tirankarvan) and most important carbohydrates, Amino acid and inorganic elements were specified and compared. . Flame photometric and atomic absorption were used to determine the inorganic elements, HPLC for carbohydrates and amino acid analyzer for amino acid determination. The results showed that Arabinose(35/5%) and saccharose(13.6%) have the greatest carbohydrate amount in gum tragacanth. Between 9 amino acids which were recognized and measured, hydroxyproline(173/33 ,nmol/g) was the most, and methoinine the least in amount relatively. The comparison of inorganic elements revealed that calcium and phosphor have the most(0.76 and 0.83% respectively), and nitrogen(0.06%) the least percentage of inorganic elements in gum tragacanth.Ratio of sodium to potassium of gum tragacanth was determined in investigated areas and location NO. 1 had more ration than location No. 6 (3.81 vs. 2.28). Results also showed that increasing ration of sodium to potassium in location No. 1 relates to impact of climatic factors as it increases in cold and wet climates. To investigate relations of quality indexes with some ecologic factors, most important ecologic attributes of investigated areas were determined in three groups: climate (13 factors), soil (16 factors) and physiographic (8 factors). To study existing similarity between investigated areas and dir=ltr Key words: Astragalus gossypinus ,gum tragacanth, amino acid, carbohydrate, inorganic element, Isfahan .
صمغ کتیرای سفید از مهم ترین صمغ های گیاهی است که از ساقه گون سفید( Astragalus gossypinus Fischer ) گرفته می شود. ایران مهم ترین تولید کننده کتیرا است. امروزه کتیرا در صنایع مختلف غذایی، دارویی و بهداشتی مصارف جدید و متنوعی پیدا کرده است. ساختمان شیمیایی کتیرا شامل مخلوطی از پلی ساکاریدهای بسیار پیچیده به همراه عناصر معدنی است. در این تحقیق نمونه های کتیرای سفید از شش رویشگاه گون سفید(هندوکش و بتلیجه فریدن، قلعه جمال گلپایگان، رحمت آباد خوانسار، تنگ بیدکان مبارکه و موسی آباد تیران و کرون) در منطقه غرب استان اصفهان استحصال ومهم ترین ترکیبات کربوهیدرات ها، اسیدهای آمینه و عناصر معدنی آنها تعیین و مقایسه شد. به این منظور برای تعیین عناصر معدنی از دستگاه فلیم فتومتریک وجذب اتمی ، برای تعیین قندها از دستگاه HPLC و برای اسیدهای آمینه از دستگاه آمینواسیدآنالیزور استفاده شد. نتایج بررسی ها نشان داد که قندهای آرابینوز(5/35 درصد) و ساکارز(6/13 درصد) بیشترین مقدار قندهای موجود در صمغ کتیرا را دارا هستند. در مجموع 9 نوع اسید آمینه شناسایی و اندازه گیری شد که در بین آنها اسیدهای آمینه هیدروکسی پرولین با 33/173 نانومول بر گرم بیشترین و پرولین با 62 نانومول بر گرم کمترین مقدار را شامل شد. همچنین در بین عناصر کلسیم و فسفر بیشترین مقدار (به ترتیب 76/0 و 83/0 درصد) و عنصر ازت کمترین میزان (06/0 درصد) را دارا بودند. نسبت های سدیم به پتاسیم نمونه های صمغ کتیرا در مکان های مورد مطالعه نیزتعیین شد که مکان شماره یک در مقایسه با مکان شماره 6 از نسبت بالاتری برخوردار بود(81/3 در برابر 28/2). نتایج این بررسی نشان داد که افزایش نسبت سدیم به پتاسیم در صمغ کتیرای مکان شماره یک مربوط به تاثیر عوامل اقلیمی می باشد، به طوری که در شرایط اقلیمی سرد و مرطوب این نسبت افزایش می یابد.به منظور بررسی ارتباط شاخص های کیفی کتیرا با برخی از عوامل اکولوژیک، مهم ترین ویژگی های اکولوژیک مکان های مورد مطالعه در سه بخش اقلیم(13عامل)، خاک(16عامل ) و فیزیوگرافی(8 عامل) تعیین شد. به منظور بررسی تشابه موجود بین مکان های مورد مطالعه و طبقه بندی آنها، آمار کمی 37 ویژگی محیطی منتخب و 17 شاخص کیفی کتیرا بر اساس شاخص فاصله اقلیدوسی نسبی، به روش واریانس حداقل، طبقه بندی خوشه ای گردید. با توجه به نتایج حاصل از تجزیه خوشه ای عوامل محیطی، در سطح تشابه 60 درصد، دو رویشگاه عمده مشخص شد.

ارتقاء امنیت وب با وف بومی