Skip to main content
SUPERVISOR
Alireza Alafchian,Mohammad reza Vahabi,Seyed amirhossein Jalali hajiabadi
علیرضا علافچیان (استاد راهنما) محمدرضا وهابی (استاد راهنما) سیدامیرحسین جلالی حاجی آبادی (استاد مشاور)
 
STUDENT
Sahar Saeid mahdavi
سحر سعیدمهدوی

FACULTY - DEPARTMENT

دانشکده منابع طبیعی
DEGREE
Master of Science (MSc)
YEAR
1394
Ferula ovina Boiss is related to Umbelliferae type. This kind of plants could be found in Mediterranean, Central Asia and Iran. This plant will grow up mostly in 400 to 700 mm rain with the average annual temperature 4.5 to 11.5 cg. on low depth to quite depth medium texture to heavy texture and neutral acidity to alkali. This plant is the most valuable fodder, medical protective plant which can be used in developing mountain range and also this plant is used in food and taste. This study was carried out with the aim of bioassay of cementitious nanoparticles in a coma and its antimicrobial properties in five rangeland sites including Tang-e-Dazad, Ghaleh-e-Ghouh, Gohardasht, Islamabad and Kharsank which are the most important Ferula ovina Boiss habitats in the west of Isfahan province and in the Fereidoun Shahr ciry were considered. The properties of silver nanoparticles were investigated using various methods such as transmitted electron microscopy, ultraviolet spectroscopy, electron microscopy, and infrared spectrometer transformation. X-ray diffraction was also used to confirm the crystalline structure of nanoparticles. In this study, the average size of silver nanoparticles was between 23.78 and 15.8 nm. In this research, the antimicrobial property of silver nanoparticles synthesized by the extract of Gram-positive bacteria (Staphy Lococcus Aureus and Bacillus Cereus) and Gram-negative bacteria (Escherichia Coli and Salmonella Typhimurium.) By disc diffusion, the Minimum Inhibitor Concentration (MIC) And the Minimum lethal concentration (MBC). The results of the disc diffusion methods indicated that the nanoparticles produced by the Ferula ovina Boiss plant had antimicrobial properties. The minimum concentration of silver nanoparticles that can grow microbial strains is 25 ?g / ml, the gram positive antimicrobials were obtained. Also, the amount of 35.6 ?g / ml, gram-negative antimicrobials was obtained. At low concentrations, these nanoparticles caused the death of Escherichia coli and Salmonella Typhimurium. In this study, it was determined that bacteria and their wall properties influence the resistance of gram-positive and gram-negative bacteria to nano particles of silver from the extract of the plant. It was also found that rangelands did not affect the antimicrobial properties of the formed nanoparticles. Keywords : Green synthesis, Antimicrobial activity, Ferula ovina Boiss, nanoparticles, silver
گیاه کما ( Ferula ovina Boiss ) بهخانواده Umbelliferae تعلق دارد. گیاهان این جنس به طور عمده در منطقه ی مدیترانه، آسیای مرکزی و ایران انتشار دارند.این گیاه به طور عمده در شرایط اقلیمی با بارش سالیانه 400 تا 700 میلی متر و متوسط درجه حرارت سالیانه 5/4 تا 5/11 درجه سانتی گراد و بر روی خاک های کم عمق تا نسبتاً عمیق، بافت متوسط تا سنگین و اسیدیته خنثی تا کمی قلیایی رویش دارد. کما ازجمله با ارزش ترین گیاهان علوفه ای، حفاظتی و دارویی است که می‌توان از آن در اصلاح و توسعه بخشی از مراتع کوهستانی استفاده نمود هم چنان کما به طور عمده در مصارف غذایی به عنوان چاشنی و ماده اشتها آور استفاده می شود. این مطالعه با هدف سنتز زیستی سریع نانوذرات کریستالی نقره توسط عصاره گیاه کما و بررسی خواص ضد باکتریایی آن در پنج مکان مرتعی شامل تنگ دزدان، چاله قو، گوهردره، اسلام آباد و خرسانک که مهمترین رویشگاه های کما در غرب استان اصفهان و در شهرستان فریدون شهر محسوب می شوند انجام گرفت. ویژگی های نانوذرات نقره تهیه شده با استفاده از روش های گوناگون نظیر میکروسوپ الکترونی عبوری، طیف سنجی مرئی- فرابنفش، میکروسکوپ الکترونی روبشی و تبدیل فوریه طیف سنجی مادون قرمز مورد بررسی قرار گرفت. هم چنین پراش اشعه ایکس به منظور تأیید ساختار کریستالی نانوذرات استفاده شد. در این تحقیق اندازه متوسط نانوذرات نقره بین 86/23-7/15 نانومتر به دست آمد. در این تحقیق خاصیت ضد باکتریایی نانوذرات نقره سنتز شده با عصاره گیاه کما در برابر باکتری های گرم مثبت ( استافیلوکوکوس اورئوس و باسیلوس سرئوس ) و باکتری های گرم منفی ( اشرشیاکلی و سالمونلاتیفی موریوم ) به وسیله روش انتشار دیسک، کم ترین غلظت مهارکننده(MIC) و کم ترین غلظت کشنده(MBC) بررسی گردید. نتایج حاصل از روش انتشار دیسک نشان داد نانوذرات حاصل از گیاه کما خاصیت ضد باکتریایی دارد. کم ترین غلظتی از نانوذرات نقره که می تواند رشد سویه های ضد باکتریایی را مهار کند مقدار 25 میکروگرم در میلی لیتر، ضد باکتریایی های گرم مثبت مذکور به دست آمد. هم چنین مقدار 25/6 میکروگرم در میلی لیتر، ضد باکتریایی های گرم منفی مذکور به دست آمد. این نانوذرات در غلظت کم سبب مرگ باکتری های اشرشیاکلی و سالمونلاتیفی موریوم شدند. در این مطالعه مشخص گردید که باکتری ها و ویژگی های دیواره آن ها در مقاومت باکتری های گرم مثبت و گرم منفی نسبت به نانوذرات نقره حاصل از عصاره گیاه کما تأثیر دارد. همچنین مشخص شد که مکان های مرتعی در خاصیت ضد باکتریایی نانوذرات تشکیل شده تأثیری ندارد. واژه های کلیدی: سنتز سبز، فعالیت ضد باکتریایی، کما، نانوذرات، نقره.

ارتقاء امنیت وب با وف بومی