Skip to main content
SUPERVISOR
M.Hossein Ehtemam,Parviz Ehsanzadeh,Hasan Karemmojeni
محمدحسین اهتمام (استاد راهنما) پرویز احسان زاده (استاد مشاور) حسن کریم مجنی (استاد راهنما)
 
STUDENT
HOMA NIKRAM
هما نیک رام

FACULTY - DEPARTMENT

دانشکده کشاورزی
DEGREE
Master of Science (MSc)
YEAR
1390

TITLE

Allelopathic Interaction of Wheat Accessions and Hordeum spontaneum in Early Growth Stages
Wheat has proven to exert allelopathic effects against several weeds. A laboratory bioassay study was conducted to evaluate allelopathic interactions of wheat and Hordeum spontaneum using equal-compartment-agar method (ECAM). The experiments were done from May 2012 to July 2013 in Faculty of Agriculture of Isfahan University of Technology, Iran. I ECAM 400 ml glass beakers were filled with 60 ml of 0.4% water agar. The agar surface was divided in to two equal compartments that were occupied separately with donor and receiver plants. The plant material consisted of 16 cultivated genotypes and 10 wild genotypes of wheat (with different ploidy levels including di-, tetra-, hexa- and oktaploid) and one genotype of Hordeum spontaneum . The study consisted of two experiments. The first experiment evaluated the allelopathic effect of wheat genotypes on the seedling growth of wild barley, and second experiment investigated the response of wheat genotype to allelochemicals of wild barley. After determining the susceptible and resistant genotype groups of wheat to allelopathic effect of wild barley, antioxidant enzymes activity in both groups were measured. According to the results of the first experiment, Niknejhad, Backcross, Falat and TRI 9652 wheat genotypes were more and Yavaros, Bayat, Alamut, Bahar, Kavir, TRI 15593, TRI 11712 and TRI 18664 were less allelopathic respectively. Results of the second study suggested that Bahar, Kavir, Falat and Chamran genotypes were sensitive to the allelopathic activity of wild barley and Alvand, Alamot, Bam, Khoshki, Bayat, Back cross, Yavaros, TRI19322 and TRI9652 genotypes were rather resistant to allelopathic activity of wild barley. According to these results, Backcross and TRL9652 wheat genotypes that were both more allelopathic genotypes in the first study, and resistant genotypes to wild barely allelochemicals in the second study, can be used for weed suppresion in sustainable weed management. Results indicated that wild genotypes of wheat had more allelopathic effects than cultivarted genotypes. Tetraploid genotypes were more allelopathic than hexaploid genotypes and the oktaploid genotype outperformed the remaining genotypes of all poloidy levels in this regard. The results also indicated that antioxidant enzymes activity were higher in resistante genotypes compared to the susceptible genotypes of wheat to wild barley allelopathy effects. Key Words : allelopathy, equal-compartment-agar method , wheat germplasm, wild barley , antioxidant enzymes.
جهت ارزیابی اثرات دگرآسیبی 26 ژنوتیپ زراعی و وحشی گندم بر علف هرز جو وحشی و همچنین اثرات دگرآسیب این علف هرز بر ژنوتیپ های مختلف گندم، آزمایشی در آزمایشگاه های بذر و اصلاح نباتات دانشکده ی کشاورزی دانشگاه صنعتی اصفهان در فاصله زمانی اردیبهشت ماه 1391 الی تیرماه 1392 انجام شد. روش مورد استفاده، روش فضای مساوی آگار بود. بدین صورت که فضای بشر 400 میلی لیتری به دو قسمت مساوی تقسیم و 60 میلی لیتر محلول 4/0درصد آگار در آن ریخته شد. بذر های از پیش جوانه زده ی گونه ی دهنده ی ترکیب شیمیایی دگرآسیب در نیمی از فضای بشر کشت و پس از گذشت هفت روز گونه ی گیرنده در نیمه ی دیگر بشر کشت شدند. صفات مورد اندازه گیری شده شامل طول گیاهچه، طول ریشه چه، وزن تر گیاهچه، وزن تر ریشه چه، محتوای کلروفیل، تعداد و سطح برگ بود. مواد گیاهی شامل بذر های 16 ژنوتیپ زراعی گندم و ده ژنوتیپ وحشی گندم در سطوح مختلف پلوئیدی شامل یک ژنوتیپ دیپلوئید، چهار ژنوتیپ تتراپلوئید، چهار ژنوتیپ هگزاپلوئید و یک ژنوتیپ اکتاپلوئید و بذر علف هرز جو وحشی بود. آزمایش اول به بررسی اثر دگرآسیبی ژنوتیپ های گندم بر رشد گیاهچه های جو وحشی و آزمایش دوم به بررسی پاسخ ژنوتیپ های گندم به ترکیبات شیمیایی دگرآسیب‌ جو وحشی پرداخته است. همچنین بعد از مشخص شدن ژنوتیپ های گندم از لحاظ حساسیت یا مقاومت به دگرآسیبی جو وحشی میزان فعالیت آنزیم های آنتی اکسیدانت در این دو گروه مورد بررسی قرار گرفت. طی آزمایش اول مشخص شد ژنوتیپ های نیک نژاد، بک کراس، فلات و TRI 9652 دگرآسیب‌تر و ژنوتیپ های یاواروس، بیات، الموت، بهار، کویر، TRI 11712، TRI 15593 و TRI 18664 از نظر پتانسیل دگرآسیبی توانایی کمتری نسبت به سایر ژنوتیپ های مورد آزمایش داشتند. نتایج آزمایش دوم نشان داد که ژنوتیپ های بهار، کویر، فلات و چمران حساس به دگرآسیبی جو وحشی و ژنوتیپ های الوند، الموت، بم، خشکی، بیات، بک کراس، یاواروس، TRI 19322 و TRI 9652 به آن مقاوم هستند. از تلفیق نتایج این دو آزمایش می توان نتیجه گرفت دو ژنوتیپ بک کراس و TRI 9652 که هم در آزمایش اول جزء ارقام دگر آسیب hy;تر و هم در آزمایش دوم جزء ارقام مقاوم دسته بندی شدند، دو ژنوتیپ برتر از لحاظ تحمل دگر آسیبی برتر و برای بهره گیری در مدیریت این علف هرز توسط دگر آسیبی مناسب هستند. همچنین مقایسات گروهی آزمایش اول بین ژنوتیپ های زراعی و وحشی و سطوح مختلف پلوئیدی نشان داد که ژنوتیپ های وحشی در مقایسه با اهلی و ژنوتیپ های تتراپلوئید نسبت به هگزاپلوئید دگرآسیب‌تر بودند. همچنین سطح پلوئیدی اکتا نسبت به سایر سطوح پلوئیدی دگرآسیبی بیشتری ایجاد کرد. مقایسات گروهی آزمایش دوم بین دو گروه ژنوتیپ های وحشی و اهلی مشخص کرد ژنوتیپ های وحشی به دگرآسیبی جو وحشی حساسیت بیشتری داشتند. طی بررسی اندازه گیری میزان فعالیت آنزیم های آنتی اکسیدانی در ژنوتیپ های مقاوم و حساس گندم مشخص شد ژنوتیپ های مقاوم به دگرآسیبی جو وحشی، فعالیت آنتی اکسیدانی بیشتری داشتند. کلمات کلیدی : دگرآسیبی، فضای مساوی آگار، ژنوتیپ های زراعی، ژنوتیپ های وحشی ، جو وحشی، آنزیم های آنتی اکسیدان‌

ارتقاء امنیت وب با وف بومی