Skip to main content
SUPERVISOR
MARYAM HAGHIGHIPOODEH,Amirhossein Khoshgoftarmanesh,Mehran Shirvani
مریم حقیقی (استاد مشاور) امیرحسین خوش گفتارمنش (استاد راهنما) مهران شیروانی جوزدانی (استاد راهنما)
 
STUDENT
Hoda Bahmanziyari
هدا بهمن زیاری

FACULTY - DEPARTMENT

دانشکده کشاورزی
DEGREE
Master of Science (MSc)
YEAR
1388

TITLE

Anti oxidative Response of Two Cucumber Cultivars to Different Levels of Nickel deficiency to toxicity in Hydroponic Culture
Nickel (Ni) is as an essential micronutrient for plant that is required at low concentration for optimum plant growth. Urea is an important nitrogen fertilizer in today’s agriculture and its suitability for field crops has been well evaluated. Our knowledge of the complete biological significance of nickel for plant productivity is still quite limited. However, with the demonstration of the essentiality of nickel in different plant species and the increased use of urea as a nitrogen source, the importance of understanding the chemistry and biology of nickel and its potential impact on agricultural production and too biological effects of different level (deficiency to toxicity) on oxidative stress and anti oxidative response of plant particularly vegetables has never been greater. This work, therefore, was designed to study the impact of different level of nickel and nitrogen source on yield, some fruit quality attributes and anti oxidative capacity of two cucumber cultivars ( Cucumis Sativus L.cvs. Negin (greenhouse) and Super Dominus (field) as one of the freshly and consumed leafy vegetables. In this study, nitrogen was supplied with urea or nitrate ammonium. Four levels of Ni were (0, 50,100 and 200 µM Ni as NiCl 2 ). The plants harvested in two steps. One step was (50 day after seed germination) and two step was (100 day after seed germination). In any step fresh weight of shoots and roots were determined. Cucumber fruits was also harvested significance for determine the some fruit quality attributes. The urea concentration, urease enzymatic activity in the leaves, shoot Fe, Zn and Ni contents, antioxidants enzymatic activity (CAT, APX and GPX), MDA concentration (lipid per oxidation) and some fruit quality attributes (ascorbic acid concentration, Total soluble solids and fruit firmness) were measured. The results of this study indicated that in Super Dominus cultivar, regardless N source, Ni at 50 µM level had no effect on the root, shoot and fruit dry matter. In Negin cultivar, addition of 50 µM Ni increased root, Shoots and fruit dry matter yield in comparison with free-Ni treatment significantly although stimulating effect was greater in the urea-fed plants than the NH 4 NO 3 -fed plants. In two cucumber cultivars increased of nickel concentration to 100 and 200 µM decreased root, shoots and fruit dry matter yield and anti oxidative capacity of cucumber. In cucumber cultivars, regardless N source, addition of 50µM Ni increased urease enzymatic activity and decreased urea concentration in the leaves significantly. The effect of high level of Ni on urea concentration and urease enzymatic activity is adversely. In tow cucmber cultivars, the highest of fruit fresh matter yield, total soluble solids and fruit firmness was found at 50 µM Ni. In two cucumber cultivars, regardless N source, addition of 50 µM Ni in nutrient solution increased ascorbic acid concentration in comparison with the free-Ni treatment. According to the results, the effects of both sufficiency and toxicity levels of Ni on plant growth and yield of cucumber was dependent on the cultivars and nitrogen sources
نیکل به عنوان جدیدترین عنصر غذایی مورد نیاز گیاهان عالی، در مقادیر بسیارکم برای رشد بهینه گیاه مورد نیاز است. کود اوره یکی از مهمترین و پرمصرفترین کودهای نیتروژن دار در کشاورزی امروزی بوده و کاربرد آن برای کشت گیاهان در مزرعه به اثبات رسیده است. اطلاعات و دانش ما در مورد اثرهای زیستی نیکل بر پتانسیل تولید گیاهان هنوز بسیار محدود است اما به هر حال با اثبات ضرورت نیکل در گونه های متنوع گیاهی و افزایش کاربرد کود اوره به عنوان منبع نیتروژن، اهمیت شناخت ویژگی های شیمیایی و زیستی نیکل و تاثیر آن بر پتانسیل تولید محصولات کشاورزی و همچنین اثرهای زیستی سطوح مختلف کمبود تا سمیت نیکل بر خسارت اکسیداتیو و پاسخ آنتی اکسیداتیو گیاه به ویژه سبزیجات آشکار می باشد. بنابراین پژوهش حاضر با اهداف بررسی سطوح مختلف نیکل و منبع نیتروژن بر رشد و عملکرد، برخی شاخص های کیفی میوه و ظرفیت آنتی اکسیداتیو در دو رقم خیار مزرعه ای (سوپردامینوس) و گلخانه ای( نگین) به عنوان یکی از سبزیجاتی که هم مصرف خوراکی و هم مصرف تجاری دارد، انجام شد. در این پژوهش نیتروژن از دو منبع اوره و نیترات آمونیوم تأمین شد.سطوح نیکل شامل (صفر،100،50 و 200 میکرومولار از منبع کلرید نیکل) بود. بوته های خیار طی دو مرحله برداشت شدند. مرحله اول (50 روز پس از جوانه زنی) و مرحله دوم (100 روز پس از جوانه زنی) در هر مرحله عملکرد وزن تر شاخساره و ریشه خیار اندازه گیری شد. میوه های خیار نیز به طور جداگانه برای اندازه گیری برخی شاخص های کیفی میوه برداشت شد. آزمایش هایی نظیر اندازه گیری غلظت اوره، فعالیت آنزیم اوره آز برگ، غلظت آهن، روی و نیکل شاخساره، فعالیت آنزیم های آنتی اکسیدانت شامل(کاتالاز،گایاکول پراکسیداز و آسکوربات پراکسیداز)، غلظت مالون دی آلدهید (پراکسیداسیون لیپیدها) و برخی شاخص های کیفی میوه شامل( غلظت اسیدآسکوربیک، مقدارکل جامدات محلول و سفتی بافت میوه) انجام شد. نتایج نشان داد در رقم سوپردامینوس صرفنظر از منبع نیتروژن،کاربرد 50 میکرومولار تاثیر معنی داری بر عملکرد وزن خشک ریشه و شاخساره و میوه نداشت. در رقم نگین، کاربرد 50 میکرومولار نیکل سبب افزایش معنی دار عملکرد وزن خشک ریشه و شاخساره در تیمار اوره در مقایسه با شاهد شد. در حالیکه در تیمار نیترات آمونیوم تاثیری بر عملکرد وزن خشک ریشه و شاخساره و میوه نداشت. در هر دو رقم خیارافزایش غلظت نیکل به 100 و 200 میکرومولار سبب کاهش معنی دار وزن خشک ریشه و شاخساره و میوه و ظرفیت آنتی اکسیدانتی خیار شد.کاربرد 50 میکرو مولار نیکل، صرفنظر از منبع نیتروژن در هر دو رقم خیار سبب افزایش معنی دار فعالیت آنزیم اوره آز و کاهش غلظت اوره شاخساره در مقایسه با شاهد (تیمار بدون نیکل) شد. اما غلظت های بالاتر نیکل صرف نظر از منبع نیتروژن، در هر دو رقم خیار سبب کاهش معنی دار فعالیت آنزیم اوره آز و افزایش غلظت اوره شاخساره در مقایسه با سطح 50 میکرومولار نیکل شد. در رقم سوپردامینوس مزرعه ای، بیشترین عملکرد میوه، مقدارکل جامدات محلول وسفتی بافت میوه مربوط به سطح 50 میکرومولار نیکل است که با شاهد (تیمار بدون نیکل) تفاوت معنی دار نداشت. صرفنظر از منبع نیتروژن،کاربرد نیکل در محلول غذایی سبب افزایش ویتامین ث ( اسیدآسکوربیک) میوه در دو رقم خیار در مقایسه با شاهد (تیمار بدون نیکل) شد. بر اساس نتایج این پژوهش، افزودن نیکل در سطوح کم، بسته به رقم خیار و منبع نیتروژن مصرفی، سبب بهبود عملکردکمی وکیفیت میوه می شود. همچنین تاثیر زیادبود نیکل بر رشد و عملکرد خیار بسته به رقم گیاه و منبع نیتروژن متفاوت است.

ارتقاء امنیت وب با وف بومی