Skip to main content
SUPERVISOR
Bahram Baninasab,Hossein Shariatmadari
بهرام بانی نسب (استاد مشاور) حسین شریعتمداری (استاد راهنما)
 
STUDENT
Shiva Omranpour
شیوا عمرانپور

FACULTY - DEPARTMENT

دانشکده کشاورزی
DEGREE
Master of Science (MSc)
YEAR
1396

TITLE

Application of wood vinegar in Fe and Zn foliar nutrition of Quince tree in a calcareous soil
Quince is the third most economically important pome fruit, with a high nutritional value due to its variety of sugars, vitamins, minerals and essential nutrients. One of the problems of fruit growers is the appearance of chlorosis and iron deficiency symptoms in alkaline and calcareous soils, which cover most of the countrys soils, including the Dehaghan area. Among the remedies for this problem is the foliar feeding of the fruit trees. Fertilizers are used as a tool to achieve maximum agricultural production per unit area. Providing proper soil fertility with balanced use of chemical fertilizers and supplying the necessary elements of the plant are important aspects of crop management to achieve maximum yield with minimum harmful effects on the environment. Organic materials are getting more and more attention due to less side effects than chemicals for use in various applications such as industrial and agricultural production. Wood vinegar is an organic material that can be a good substitute for some of the chemicals used in agriculture. Among the micronutrient elements, Fe and Zn are more commonly required by fruit trees. Chelated iron fertilizers, which have the potential to make iron available for plants, are widely used in modern agriculture to alleviate iron deficiency. The present study was carried out in a randomized complete block design with the aim of investigating the effect of wood vinegar leaf application on iron and zinc uptake in 8 treatments and 4 replications. The study site was a quince in Mahmoodabad village, Dehaghan. The treatments were: wood vinegar (T 1 ), iron chelate+ wood vinegar (T 2 ), iron chelate (T 3 ), zinc solfat (T 4 ), zinc solfat + wood vinegar (T 5 ), iron chelate+ zinc solfat (T 6 ), iron chelate+ wood vinegar+ zinc solfat (T 7 ) and blank with no fertilizer (T 8 ). The results showed that the application of wood vinegar increased the concentration of Fe and Zn of the leaves. The highest Fe concentration was observed in T 7 treatment (407.5 mg / kg) and the highest Zn concentration in T 4 treatment (81.87 mg / kg) and the highest N concentration in T 5 treatment (2.15%). The highest iron uptake was observed in T 7 treatment (360.99 mg / kg) and the highest apoplasmic iron uptake in T 2 treatment (6.80 mg / kg). The highest mean fruit weight was obtained in T 7 treatment (712/5 g) and the highest number of fruits and yield. In conclusion foliar application of iron chelate and zinc sulfate increased Fe and Zn concentrations of the leaves so that the uptake of these elements by leaves, leaf chlorophyll content, fruit weight, fruit number and fruit yield increased. The application of wood vinegar had a significant effect on the increase of iron content and leaf area of the trees. The yield was also increased in the treatments containing wood vinegar. Key Words Wood Vinegar, Organic Farming, Pyrolysis, Iron Chelate.
میوه به، سومین میوه ازنظر اهمیت اقتصادی در گروه میوه‌‌های دانه‌دار است. یکی از مشکلات پرورش‌دهندگان میوه به، ظهور علائم کلروز و کمبود آهن در خاکهای قلیایی و آهکی است که بیشتر خاکهای کشور ازجمله منطقه دهاقان را شامل می‌شود. در بین راهکارهای رفع این مشکل تغذیه برگی درختان میوه متحمل به این عارضه می‌تواند مورداستفاده قرار گیرد. فراهم نمودن حاصلخیزی مناسب خاک با استفاده متعادل از کودهای شیمیایی و تأمین عناصر موردنیاز گیاه از جنبه‌های مهم مدیریت‌های زراعی در حصول حداکثر عملکرد و حداقل نمودن اثرات مضر آنها در محیط‌زیست است. مواد ارگانیک به‌دلیل عوارض جانبی کمتر نسبت به موادشیمیایی جهت استفاده در کاربردهای مختلف ازجمله تولیدات صنعتی و کشاورزی، روز به روز بیشتر مورد توجه قرار می‌گیرد. سرکه چوب یک ماده ارگانیک بوده و می‌تواند جایگزین مناسبی برای بخشی از مواد شیمیایی مورداستفاده در کشاورزی باشد. سرکه چوب یک مایع قهوه‌ای متمایل به قرمز است که از جمع‌آوری گاز حاصل از پیرولیز چوب در شرایط محدودیت اکسیژن به دست می‌آید. از میان عناصر کم‌مصرف، آهن و روی به میزان بیشتری موردنیاز درختان میوه است. کودهای کلات آهن، باقابلیت زیادی که در ایجاد آهن محلول قابل‌جذب برای گیاه دارند، جهت رفع کمبود آهن به‌طور وسیعی در کشاورزی مدرن کاربرد دارند. پژوهش حاضر در سال 1398 طی یک آزمایش در قالب طرح پایه بلوکهای کامل تصادفی باهدف بررسی تأثیر کاربرد برگی سرکه چوب برجذب آهن و روی درخت به در 8 تیمار (T 1 (سرکه چوب)، T 2 (کلات آهن + سرکه چوب)، T 3 (کلات آهن)، T 4 (سولفات روی)، T 5 (سولفات روی + سرکه چوب)، T 6 (سولفات روی+ کلات آهن)، T 7 (کلات آهن +سرکه چوب+ سولفات روی)، T 8 (شاهد و بدون کود) و 4 تکرار واقع در روستای محمودآباد دهاقان طراحی و اجرا گردید. آزمایشات به‌صورت تغذیه برگی در سه نوبت محلول‌پاشی با استفاده از کود کلات آهن (مقدار 5 گرم در 1000 میلی‌لیتر آب )، سولفات روی (2 گرم در 1000 میلی‌لیتر آب) و سرکه چوب (غلظت 10 میلی‌لیتر در 1000 میلی‌لیتر آب) انجام گرفت. نتایج حاصل از آزمایش نشان داد، کاربرد سرکه چوب در تیمارها باعث افزایش غلظت آهن، روی و نیتروژن برگ درختان به گردید. بیشترین غلظت آهن در تیمار T 7 (5/407 میلی‌گرم بر کیلوگرم) و بیشترین غلظت روی در تیمار T 4 (87/81 میلی‌گرم بر کیلوگرم) و بیشترین غلظت نیتروژن در تیمار T 5 (15/2 درصد) مشاهده شد. بیشترین جذب آهن سیمپلاسم در تیمارT 7 (99/360 میلی‌گرم بر کیلوگرم) و بیشترین جذب آهن آپوپلاسم در تیمار T 2 (80/6 میلی‌گرم بر کیلوگرم) مشاهده شد. همچنین نتایج نشان داد، بیشترین غلظت کلروفیل a و کل در تیمار T 7 ، به ترتیب 86/0 و 92/0 میلی‌گرم برگرم بود. بیشترین میانگین وزن تک میوه در تیمار T 7 (5/712گرم) و بیشترین تعداد میوه و عملکرد را نشان داد. احتمال می‌رود سرکه چوب به دلیل داشتن مقداری آهن و همچنین خاصیت اسیدی موجب افزایش غلظت آهن و همچنین جذب آهن وکلروفیل برگ و درنهایت افزایش عملکرد میوه در درختان به گردیده است. به‌عنوان نتیجه‌گیری کلی، محلول‌پاشی کلات آهن و سولفات روی باعث افزایش غلظت آهن و روی برگ درختان به گردید، به‌طوری‌که جذب این عناصر توسط برگ افزایش یافت و مقدار کلروفیل برگ، وزن میوه، تعداد میوه و عملکرد درختان به افزایش یافت. در این‌میان کاربرد سرکه چوب در افزایش غلظت آهن و روی برگ درختان تأثیر بسزایی داشت، به‌طوری‌که عملکرد محصول در تیمار حاوی سرکه چوب افزایش داشت و این افزایش معنی‌دار بود. همچنین کاربرد سرکه چوب به‌تنهایی در افزایش غلظت آهن و رفع کمبود این عنصر مؤثر واقع شد. بدیهی است در رابطه با محصولات متفاوت در این خصوص به مطالعات بیشتری نیاز خواهد بود. کلمات کلیدی : سرکه چوب، کشاورزی ارگانیک، پیرولیز، درخت به، کلات آهن

ارتقاء امنیت وب با وف بومی