Skip to main content
SUPERVISOR
Ali akbar Ramin,Cyrus Ghobadi
علی اکبر رامین (استاد مشاور) سیروس قبادی (استاد راهنما)
 
STUDENT
RAZIEH RAJI
راضیه راجی

FACULTY - DEPARTMENT

دانشکده کشاورزی
DEGREE
Master of Science (MSc)
YEAR
1391

TITLE

Applying Aloe vera Gel , Cactus Mucilage and Whey as Potential Edible Coating for Extending Postharvest Life of Strawberries
Strawberry ( Fragaria x ananassa Duch) fruit is known as a non-climacteric, highly perishable with very short postharvest shelflife. Strawberry fruit is rich in vitamin C and minerals and very susceptible to physical and physiological injuries. نوشتار اصلی توت فرنگی Fragaria ananassa میوه ای مطلوب و سرشار از ویتامین ها و مواد معدنی است در ارائه یک ترجمه بهتر همکاری کنید Top of Form Almost 40 percent of strawberry fruits after harvest will experience physiological deteriration. Extending postharvest life of strawberry fruit and maintaining its quality is of particular importance to both strawberry pruducers and markets. Postharvest life of strawberries can be extended by several techniques such as synthetic and natural edible coatings combined with refrigeration which have long been known to protect strawberry fruits from deterioration through reducing fruit respiration, delay i fruit ripening, dehydration, and the loss of fruit volatile compounds during storage life. In this study, the effect of natural edible coatings including cactus mucilage, Aloe vera gel and whey on shelf life and quality of strawberry fruits cultivar Silva at 6 ± 0.5 ° C were examined and some morphological, physiochemical characteristics, color, flavor and growth of microorganisms during storage time were measured. In this regard, a factorial experiment in a completely randomized design with three replications was performed. The results indicated that cactus mucilage and whey traetments in maintaining the content of vitamin C, total organic acids, acidity of fruit extract and firmness of strawberry fruits were singificant and the cactus mucilage and Aloe vera gel were effective in preventing fruit weight loss and reduction of microorganism growth. The cactus mucilage treatment had significant effect on the soluble solid, anthocyanins and antioxidants contents of the strawberry fruits as well. all edible coatings used in the experiment showed remarkable effects on the flavor and color of fruits during the storage time. In general, the results of this experiment emphasized the roll and application of natural edible coatings in enhancement of postharvest life of strawberry fruit. Keywords : Strawberry, Edible coatings, Cactus mucilage( Opuntia ficus indica) , Aloe vera gel, Whey protein.
توت فرنگی Fragaria × ananassa Duch میوه ای است نافرازگرا ، با عمر بعد از برداشت کوتاه و بسیار فسادپذیر. میوه توت فرنگی سرشار از ویتامین ث و مواد معدنی است میوه توت فرنگی بسیارحساس به صدمات فیزیکی و زوال فیزیولوژیکی است. تقریبا 40 درصد میوه های توت فرنگی پس از برداشت از بین می روند. از این رو افزایش عمر پس از برداشت میوه ها و حفظ کیفیت آن ها از اهمیت ویژه ای برخوردار است. با استفاده از تکنیک های مختلف مانند پوشش های خوراکی طبیعی و مصنوعی به همراه نگهداری میوه ها در دمای پایین از طریق کاهش تنفس میوه، تأخیر در رسیدن میوه، جلوگیری از خروج آب از میوه، وهمچنین حفظ ترکیبات فرار ومعطر از میوه به هنگام نگهداری در سرد خانه، عمر بعد از برداشت میوه توت فرنگی را افزایش داد. در این پژوهش اثر پوشش های خوراکی طبیعی موسیلاژ کاکتوس ، ژل آلوئه ورا و آب پنیر بر روی عمر نگهداری و کیفیت میوه توت فرنگی رقم سیلوا در دمای 5/0±6 درجه سانتی گراد مورد بررسی قرار گرفت و برخی خصوصیات ظاهری، فیزیکوشیمیایی، رنگ، طعم و میزان رشد میکروارگانیزم ها در مدت زمان نگهداری اندازه گیری شد. آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با 3 تکرار انجام شد. نتایج آزمایش نشان داد، کاربرد موسیلاژ کاکتوس و آب پنیر در حفظ محتوای ویتامین C، اسید آلی، درجه اسیدی عصاره میوه و سفتی معنی دار وتأثیر موسیلاژکاکتوس و ژل آلوئه ورا در جلوگیری ازکاهش وزن میوه و همچنین کاهش آلودگی مؤثر بود. تیمار موسیلاژکاکتوس اثر معنی دار بر میزان موادجامد قابل حل، آنتوسیانین و آنتی اکسیدان میوه ها داشت. تمام تیمارهای مورد استفاده اثرات قابل توجهی بر طعم و رنگ میوه ها در مدت زمان نگهداری داشتند. بطور کلی، نتایج این پژوهش بر نقش و کاربرد پوشش های خوراکی طبیعی به ویژه موسیلاژ کاکتوس در افزایش عمر بعد از برداشت میوه توت فرنگی تأکید داشت. کلمات کلیدی : توت فرنگی، پوشش خوراکی، موسیلاژ کاکتوس Opuntia ficus indica ، آلوئه ورا، آب پنیر

ارتقاء امنیت وب با وف بومی