Skip to main content
SUPERVISOR
عباس پاکدل (استاد راهنما) علی صادقی سفیدمزگی (استاد راهنما) غلامرضا قربانی خراجی (استاد مشاور) شهرام درزی لاریجانی (استاد مشاور)
 
STUDENT
Fateme Soleimani rahim abad
فاطمه سلیمانی رحیم آباد

FACULTY - DEPARTMENT

دانشکده کشاورزی
DEGREE
Master of Science (MSc)
YEAR
1395

TITLE

Assessment of the economic and management aspects of bulk tank total bacterial counts in Iranian Holstein dairy herds
The goals of this research was to investigate the economic and management aspects of bulk tank total bacterial counts in Iranian Holstein herds. In this research, the information of 56 dairy herds in different provinces including Tehran, Isfahan, Khorasan Razavi, Qazvin, Alborz, Mazandaran and golestan were used during 2017-2018. management information was collected through the questionnaires from dairy farms. For statistical analysis, SAS software was used and to extract the descriptive statistics of each management factors, the frequency procedure in SAS (PROC FREQ) were used. In order investigate the management aspects of bulk tank total bacterial counts, a mixed linear model (PROC Mixed) were used, which included the province, year and season's as fixed effects, and herds as random effect. The average of total bacterial count in these 56 herds were 282.82cfu/ml. The results of this study showed that the environmental factors such as year, season and province has a significant effect on the total bacterial counts of milk. The management factors such as useing sand bedding, Milking machine brand, herd size, number of milk deliveries, the quality control water, drying procedures and type of material used to wash the teat, showed a significant correlation with the total bacterial count of the bulk tank milk, Also, for an economic analysis of total bacterial count of milk, an economic equation was developed. The results showed that in order to receive economic awards in many dairy farms the effective management factors were not applied to reduce total bacterial count of milk. The average economic premium earned for all investigated management factors was 205 rials per each kilogram of milk. The largest economic premium earned from systems that used wet tissue to dry the teats (259 rials per kilogram of milk) and the lowest economic premium earned (40 rials per kg of milk) was obtained when feed bunk were in a dirty condition. Also the highest economic premium was 260 rials per kilogram of milk belonging to one of the large-scale dairy farms located in Isfahan province. In this farm, the management and health factors such as a full time veterinarian, the hospital in the farm, use Wet tissue were done. But the worst situation was in a dairy farm located mazandaran province. In this farm, not only no economic premium earned ,but also suffered a penalty payment (-135 rials per kilogram of milk), this farm has very poor management and all effective management factors to reduce the total bacterial count of milk were not implemented in principle. In this farm, for example, used a part time veterinarian, small herd size, washing the teat with warm water were done. Also, In this research, we tried to quantify the economic premium of dairy farmrs according to different management activities in relation to total bacterial count. Move over potential economic Premium in different management levels is calculated. The results of this study can be used in dairy farms to improve the level of management and health activities and to receive more potential Premium for per each kilogram of milk produced. key words : total bacterial count, management factors, Economic Premium Earned, Economic Premium Opportunity.
هدف از انجام این طرح، بررسی جنبه‌های مدیریتی و اقتصادی مرتبط با بار میکروبی تانک شیر در گله‌های هلشتاین ایران بود. در این پژوهش از اطلاعات 56 گله گاو شیری در استان‌های تهران، اصفهان، خراسان‌رضوی، قزوین، البرز، مازندران و گلستان طی سال‌های 96-95 استفاده گردید. اط?عات مدیریتی گله‌های مذکور با استفاده از تکمیل فرم پرسشنامه‌ از گاوداری‌های مورد مطالعه جمع‌آوری شد. جهت تجزیه و تحلیل آماری از نرم افزار SAS و برای استخراج آمار توصیفی هر یک از عوامل مدیریتی، از رویه‌های فراوانی (PROC FREQ) استفاده گردید. جهت بررسی عوامل مدیریتی مرتبط با بار میکروبی تانک شیر از یک مدل خطی مختلط (PROC Mixed) که شامل اثرات ثابت استان، سال، فصل و اثرات متقابل دو و سه طرفه آنها و اثر تصادفی گله بود، استفاده شد. میانگین بار میکروبی شیر در 56 گله مورد بررسی، 82/288 هزار واحد تشکیل دهنده کلنی در هر میلی‌لیتر شیر بود. نتایج مطالعه حاضر نشان داد که فاکتورهای محیطی مانند سال، فصل و استان تاثیر معنی‌داری بر بار میکروبی شیر دارند. همچنین شیوه‌های مدیریتی شامل استفاده از بستر ماسه بادی، مارک دستگاه شیردوش، اندازه گله، تعداد دفعات تحویل شیر، کیفیت آب مصرفی در دامداری، روش‌های خشک کردن و نوع ماده مورد استفاده برای شستن پستان‌ها ارتباط معنی‌داری با بار میکروبی تانک شیر نشان دادند. همچنین برای آنالیز اقتصادی بار میکروبی شیر، یک معادله زیست اقتصادی توسعه داده شد. نتایج حاصل از این تحقیق نشان داد که برای دریافت جوایز اقتصادی در بسیاری از دامداری‌ها، فاکتورهای مدیریتی مؤثر بر کاهش بار میکروبی شیر اجرا نمی‌شد. میانگین پاداش اقتصادی دریافت شده برای کلیه فاکتورهای مدیریتی مورد بررسی 205 ریال به ازای هرکیلوگرم شیر بود. بیشترین پاداش اقتصادی دریافت شده مربوط به سیستم‌هایی بود که از دستمال مرطوب برای خشک کردن سرپستانک‌ها استفاده کردند (259 ریال به ازای هر کیلوگرم شیر) و کمترین پاداش اقتصادی دریافت شده (40 ریال به ازای هر کیلوگرم شیر) زمانی بدست آمد که آخورهای دامداری در وضعیت کثیفی قرار داشتند. همچنین بالاترین پاداش اقتصادی 260 ریال به ازای هر کیلوگرم شیر می‌باشد که مربوط به یکی از دامداری‌های بزرگ واقع در استان اصفهان است. در این دامداری عوامل مدیریتی و بهداشتی مانند حضور تمام وقت دامپزشک، وجود بیمارستان در دامداری، استفاده از دستمال مرطوب برای تمیز کردن پستان به خوبی اجرا می‌شد. اما بدترین وضعیت مربوط یکی از گله‌های واقع در استان مازندران بود که علاوه بر دریافت نکردن جایزه اقتصادی حتی متحمل پرداخت جریمه (135- ریال به ازای هر کیلوگرم شیر) شده بود. این دامداری دارای مدیریت بسیار ضعیفی بود وکلیه عوامل مدیریتی مؤثر در جهت کاهش بار میکروبی شیر به صورت اصولی اجرا نمی‌شد. در این دامداری استفاده از حضور پاره وقت دامپزشک، کوچک بودن اندازه گله، شستن پستان با آب گرم انجام می‌شد. در این مطالعه سعی شد پاداش اقتصادی که دامداران متناسب با فعالیت‌های مدیریتی مختلف در رابطه با بار میکروبی دریافت کرده بودند به صورت کمی بیان شود. همچنین پاداش بالقوه اقتصادی در صورت تغییر سطوح مدیریت محاسبه شده است. نتایج این مطالعه می‌تواند برای ارتقای سطح فعالیت‌های مدیریتی و بهداشتی در دامداری‌ها مورد استفاده قرار گیرد و به ازای هر کیلوگرم شیر تولیدی، پاداش بالقوه اقتصادی بیشتری دریافت کنند. کلمات کلیدی : بار میکروبی، عوامل مدیریتی، پاداش اقتصادی دریافت شده، ارزش بالقوه اقتصادی

ارتقاء امنیت وب با وف بومی