Skip to main content
SUPERVISOR
مهدی رحیم ملک (استاد راهنما) محمدرضا سبزعلیان دستجردی (استاد راهنما) احمد ارزانی (استاد مشاور)
 
STUDENT
Maryam Karimi
مریم کریمی

FACULTY - DEPARTMENT

دانشکده کشاورزی
DEGREE
Master of Science (MSc)
YEAR
1395

TITLE

Assessment of genetic variation of different Chryshanthemum morifolium varieties in respect to morphological, total phenolic content and antioxidant activity under salinity and normal conditions
Chrysanthemum morifolium is an ornamental medicinal plant grown in different parts of the world. In order to investigate the effects of salinity stress on morphological characteristics and phenolic compounds and antioxidant activity of Chrysanthemum, a research experiment was carried out in a research farm (Chah Anari) of the Faculty of Agriculture, Isfahan University of Technology in 2017 in a completely randomized design in potted condition. The experiment consisted of ten genotypes of Chrysanthemum with four levels of zero, 30, 60 and 90 ds/m and three replications at each level. Potted soil was a mixture of soil and sand with the ratio of 2 to 1. Because, the aim of the reserch was to study the salinity on the flower of this plant, the stress was applied from the end of September and before flowering stage, and continued until the end of the flowering stage. At the end of the experiment, morphological traits including plant height, flower diameter, petal width and length, flower number, flower fresh and dry weight and phenolic compounds, total flavonoid content, iron recovery percentage (FTC) and inhibitory percent at 50 and 300 mg/l were measured. The results showed that salinity had a significant effect on plant height, fresh flower weight, dry flower weight, flower diameter, petal width and length, phenol content, total flavonoid content, and restorative strength and inhibitory percent. This experiment showed that salinity was associated with lowering height, decreasing flower diameter, decreasing flower number, decreasing the length and width of petals, and the minimum height, flower diameter, flower number, length and petal width at 90 ds/m. Also, salinity decreased fresh and dry weight, but it should be noted that at higher salinity levels, the difference between the fresh and dry weight was low. In contrast to morphological traits, phytochemical traits did not follow a particular trend and different genotypes in each level of salinity reacted differently from the other level. Consequently, the Chrysanthemum, unlike its high drought tolerance, does not tolerate salinity over than 30 ds/m. In another study, from primary germplasm, twelve varieties were selected based on the color difference, purity, and late and early flowering, and their self and open-pollinated seeds were harvested. Genotypes were cultivated in a completely randomized block design after tralanting in the field. This study, which was conducted to differentiate the first-generation morphological traits from self-pollination and open pollinated one, showed that mostly self-pollinated plants produced smaller plants that have fewer flowers, and are almost late in flowering. It seems that using successive selfing, can be beneficial for further in breeding purposes in this plant. Key words Chrysanthemum morifolium, salinity stress, self-pollination, open-pollination, phenolic compounds, flavonoid
داوودی ( Chrysanthemum morifolium ) جزو گیاهان دارویی زینتی است که در نقاط مختلف جهان کشت می‌گردد. به منظـور بررسـی تـأثیر تـنش شوری برخصوصیات مورفولوژیک و ترکیبات فنولیک و فعالیت آنتی اکسیدانی گیاه داوودی آزمایشی در سال 1396 در مزرعه آموزشی پژوهشی (چاه اناری) دانشکده کشـاورزی دانشگاه صنعتی اصفهاندر قالب طرح کام?ً تصادفی در شرایط گلدانی انجام گرفت. این آزمایش شامل ده رقم گیاه داوودی با تیمارهای شوری حاصل از کلرید سـدیم دارای چهار سطوح صفر، 30، 60 و 90 دسی زیمنس بر متر و سه تکرار در هر سطح بـود. بستر کشت از جنس خاک و ماسه به نسبت 2 به 1 بوده به دلیل اینکه هدف، بررسی شوری روی گل این گیاه بود، تنش از اواخر شهریور ماه و قبل از شروع گلدهی، اعمال شدند و تا پایان مرحله‌ی گلدهی کامل ادامه یافتند. در پایانآزمایش، صفات مورفولوژیک شامل ارتفاع گیاه، قطر گل، عرض و طول گلبرگ، تعداد گل، وزن ‌تر و خشک گل و ترکیبات فنولیک، میزان فلاونوئید تام، درصد احیاکنندگی آهن و درصد ممانعت کنندگی در دو غلظت50 و 300 میلی گرم در لیتر اندازه‌گیری شد. نتایج نشان داد که شوری تأثیر معنی‌داری بر صفات ارتفاع بوته، وزن‌تر گل، وزن خشک گل، قطر گل، عرض و طول گلبرگ، میزان فنول، میزان فلاونوئید تام و قدرت احیاکنندگی و درصد ممانعت کنندگی دارد. این آزمایش نشان داد که میزان شوری با کاهش ارتفاع، کاهش قطر گل، کاهش تعداد گل، کاهش طول و عرض گلبرگ ارتباط دارد و از طرفی کمترین ارتفاع، قطر گل، تعداد گل، طول، عرض گلبرگ در سطح شوری 90 دسی زیمنس بر متر مشاهده ‌شد. همچنین میزان شوری باعث کاهش وزن‌ تر و خشک شد؛ اما قابل‌ذکر است که در سطوح بالاتر شوری تفاوت بین وزن تر و خشک کمتر بود. برخلاف صفات مورفولوژی، صفات فیتوشیمیایی از نظم خاصی پیروی نکرده و در رقم های مختلف روند کاهش و افزایش در سطوح مختلف شوری متفاوت بود. بنابراین گیاه داوودی برخلاف تحمل زیادی که نسبت به خشکی دارد، شوری بیشتر از 30 دسی زیمنس بر متر را به سختی تحمل می کند. در بررسی دیگری از ژرم پلاسم اولیه، دوازده رقم بر حسب تفاوت رنگ و پاکوتاهی و پابلندی و دیر رسی و زود رسی انتخاب شد و از این ارقام بذر خود گشن و آزاد گرده افشان برداشت گردید. رقم ها پس از مرحله نشاء کاری در زمین در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی کشت شدند. این بررسی که به منظور تفاوت صفات مورفولوژی بین نسل اول حاصل از خودگرده افشانی و آزاد گرده افشانی انجام شد نشان داد که عمدتا خودگشنی باعث تولید گیاهان کوچکتر شده که دارای ارتفاع و قطر گل و تعداد گل کمتر بوده و همچنین دیر رس تر هستند. به نظر می رسد که با استفاده از خودگشنی تولید گیاهان خالص برای اهداف اصلاحی امکان پذیر باشد. کلمات کلیدی: داوودی، تنش شوری، خودگشنی، آزادگرده افشانی، ترکیبات فنولیک، فلاونوئید

ارتقاء امنیت وب با وف بومی