Skip to main content
SUPERVISOR
Ali Sadeghi sefidmazgi,Hamid reza Rahmani,Gholam-Reza Ghorbani,Ebrahim Ghasemi
علی صادقی سفیدمزگی (استاد مشاور) حمیدرضا رحمانی (استاد مشاور) غلامرضا قربانی خراجی (استاد راهنما) ابراهیم قاسمی (استاد راهنما)
 
STUDENT
Mohammad Sadeghi
محمد صادقی

FACULTY - DEPARTMENT

دانشکده کشاورزی
DEGREE
Master of Science (MSc)
YEAR
1392

TITLE

Assessment of Palm Fat Supplementation in Diets with Different Forage Ratios on Performance and Digestibility of Holstein Dairy Cows
The objective of this study was to evaluate the effect of two kinds of palm sources supplements with tow ration of corn silage and alfalfa hay on performance of dairy cows during mid-lactation. Eight multiparous Holstein dairy cows (DIM: 90 ± 14, body weight: 650 ± 45 kg, milk yield: 46.3 ± 7 kg/day) were used in a duplicated 4×4 Latin square design with a 2×2 arrangement of treatments. Each period consists of 14 day of adaptation fallowed by 7 days of data collection. Treatment were: 1) supplemental calcium salt of palm (3.5 % DM basis), with corn silage (30 %) and alfalfa hay (70 %) (Forage Dry matter basis). 2) Supplemental saturated granular palm (3.5 %), corn silage (30 %) and alfalfa hay (70 %). 3) Supplemental calcium salt of fat (3.18 %), corn silage (70%) and alfalfa hay (30 %). 4) Supplemental saturated granular palm (3.1 %), corn silage (70%) and alfalfa hay (30 %). Corn silage as forage source increased the proportion of the particles retained on sieve of the ?8mm and reduced the proportion of the particles retained on sieve of ?1.18mm (p?0.001) which led to increase of peNDF ? 1.18 (P?0.001). Chewing activity per kg of dry matter increased for diet based on corn silage. Sorting index was greater in top sieve of ?19mm (p?0.001) and lower in sieve of ?1.18mm (p?0.001) in diet based alfalfa hay then corn silage. body weight and body condition score is enhanced by this ratio .Dry mater intake has an increase for top sieve of (?19mm, p?0.001) and a decrease for top sieve of (?19mm, p?0.001) in 70% corn silage ratio. The presence of calcium salt fatty acid lead to increased liver AST, plasma albumin and total protein (0.01?p). The net intake energy was enhance in diet supplemented with calcium salt palm. Supplementing saturated palm increased dry matter intake, fNDF and ether extract. Diet based on alfalfa hay and calcium salt of palm increased DMI, fat percent, protein and lactose of milk, milk production. The result of present study shows that using diet based 70% alfalfa hay and calcium salt of palm improved milk production, milk efficiency of lactating dairy cow. Key words: corn silage, alfalfa hay, calcium salt of palm, saturated palm
هدف از این مطالعه بررسی دو نوع مکمل چربی پالم با دو نسبت متفاوت علوفه ای سیلاژ ذرت به یونجه خشک، بر عملکرد گاوهای شیری هلشتاین در اواسط شیردهی بود. در این آزمایش از 8 رأس گاو شیری هلشتاین چند بار زایش کرده (روزهای شیردهی 14 ± 90، وزن بدن45 ± 650 کیلوگرم، تولید شیر 7 ± 3/46 کیلوگرم در روز، میانگین ± انحراف معیار) در قالب طرح پایه مربع لاتین 4 × 4 تکرار شونده با 4 دوره آزمایشی 21 روزه استفاده شد. هر دوره آزمایشی شامل 14 روز عادت پذیری و 7 روز نمونه گیری بود. تیمارهای آزمایشی شامل: 1) 30% سیلاژ ذرت و 70% علوفه یونجه + 5/3 % مکمل چربی کلسیمی، 2) 30% سیلاژ ذرت و 70% علوفه یونجه + 5/3 % مکمل چربی گرانوله، 3) 70%سیلاژ ذرت و 30% علوفه یونجه + 18/3 % مکمل چربی کلسیمی، 4) 70% سیلاژ ذرت 30% علوفه یونجه + 1/3 % مکمل چربی گرانوله، بودند. استفاده از 70 درصد سیلاژ ذرت، باعث افزایش درصد ذرات باقی مانده بر روی الک 8 میلی متری و کاهش درصد ذرات باقی مانده بر روی الک 18/1 میلی متری ( 0.01? p) و افزایش الیاف مؤثر فیزیکی (0.01?p) شد. در نتیجه جویدن به ازای کیلوگرم ماده خشک در تیمار حاوی 70 درصد سیلاژ ذرت افزایش یافت. همچنین در این تیمار، افزایش ماده خشک مصرفی برای الک 8 میلی متری و کاهش ماده خشک مصرفی برای الک 18/1 میلی متری ( 0.01? p) داشتیم. تیمار حاوی 70 درصد یونجه خشک منجر به افزایش شاخص انتخاب به نفع خوردن برای الک 19 میلی متری و کاهش شاخص انتخاب برای الک 18/1 میلی متری (0.01?p) شد. در نتیجه تیمار حاوی 70 درصد یونجه خشک باعث افزایش وزن بدن، نسبت پروپیونات و نمره وضعیت بدنی (0.01?p) گردید.همچنین کاهش نیتروژن آمونیاکی در تیمار حاوی 70 درصد یونجه خشک مشاهده گردید. استفاده از چربی کلسیمی منجر به افزایش AST کبدی و آلبومین خون و کل پروتئین خون (0.01?p) شده است. همچنین انرژی خالص مصرفی در این تیمار بیشترین مقدار (0.01? p) بود. تیمار حاوی چربی خالص منجر به افزایش ماده خشک مصرفی، الیاف نامحلول در شوینده خنثی علوفه ای و عصاره اتری ( 0.01? p) شد. استفاده از 70 درصد علوفه یونجه به عنوان منبع علوفه ای به همراه چربی کلسیمی منجر به افزایش ماده خشک مصرفی، بهبودpH شگمبه ای، افزایش درصد چربی شیر، پروتئین شیر، لاکتوز شیر، کل مواد جامد شیر و در نهایت بالاترین تولید شیر و بالاترین تولید شیر تصحیح شده، گردید. در کل می توان گفت که استفاده از 70 درصد منبع علوفه از علوفه یونجه به همراه چربی کلسیمی منجر به بهبود بازده مصرف خوراک، افزایش تولید شیر و بهبود سلامت گاو شیری، شد. کلمات کلیدی: چربی کلسیمی، چربی خالص، سیلاژ ذرت، علوفه یونجه

ارتقاء امنیت وب با وف بومی