Skip to main content
SUPERVISOR
Shadpour Mallakpour,Keikhosro Karimi,Mohammad.J. Taherzadeh
شادپور ملک پور (استاد راهنما) کیخسرو کریمی (استاد مشاور) محمدجعفر طاهرزاده اصفهانی (استاد راهنما)
 
STUDENT
Akram Zamaniforooshani
اکرم زمانی فروشانی

FACULTY - DEPARTMENT

دانشکده مهندسی شیمی
DEGREE
Master of Science (MSc)
YEAR
1383

TITLE

Biological Production Of Chitosan
Chitosan is a natural polysaccharide which is obtained by deacetylation of chitin. Chitin is the main constructive component of exoskeleton of crustacean and one of the most important compounds in fungal cell wall; it converts into chitosan with Chitin Deacetylase in Zygomycetes's cell wall. Chitosan can be separated from other components in two steps: alkali and acid extraction. Biological production of chitosan has some unique advantages such as: production of process raw material with ease and controllability of its quality and high purity of final product. It seems that this process will be in competition with industrial chitosan production process in near future. The aim of this study was biological production of chitosan by means of four different strains: Rhizopus oryzae , Mucor indicuss , Rhizonucor pucillus101 and Rhizomucor pucillus102 and Sacharomyces cerevisiae as a reference microorganism. During the experiments, the effect of cultivation time on chitosan yield was studied and it was specified that in the optimum condition, from one kilogram of dry biomass Rhizopus about 48.4, Mucor indicus 21.7, Rhizomucor pucillus101 8.8, Rhizomucor pucillus102 15.8 and Sacharomyces cerevisiae 6.2 gr chitosan was obtained. We concluded Rhizopus and Mucor were the most powerful microbes for production of ethanol and results showed that in a batch fermentation system the maximum yield of ethanol and chitosan occur simultaneously.
کیتوزان یک پلی ساکارید طبیعی است که از واکنش داستیلاسیون کیتین بدست می آید. کیتین که جزء اصلی سازنده اسکلت خارجی بدن سخت پوستان و یکی از مهم ترین اجزاء دیواره سلولی قارچها به شمار می آید در قارچهای خانواده زیگومایستها تحت تأثیر آنزیم کیتین داستیلاز به کیتوزان تبدیل می گردد. کیتوزان موجود در دیواره سلولی را می توان در سه مرحله، استخراج قلیایی، استخراج اسیدی و رسوب گیری کیتوزان از سایر ترکیبات دیواره سلولی قارچ جدا کرد. فرآیند تولید کیتوزان بروش بیولوژیکی دارای مزایایی چون سهولت تولید ماده اولیه و سادگی کنترل کیفیت آن و خلوص بالای محصول است و به نظر می رسد در آینده ای نزدیک با فرآیند صنعتی تولید کیتوزان قابل رقابت گردد. این پروژه با هدف تولید کیتوزان بروش بیولوژیکی و با استفاده از چهار گونه از قارچ های خانواده زیگومایستها، رایزوپوس اورایزه، موکور ایندیکوس، رایزوموکور پاسیلوس 101 و رایزوموکور پاسیلوس 102 و نیز مخمر خمیر نان به عنوان میکروارگانیسم مرجع انجام گرفت و طی آن اثر عمر میکروب بر بازده کیتوزان حاصل از بیومس مورد بررسی قرار گرفت. در پایان، نتایج حاصل از آزمایشات نشان داد که در بهترین حالت از هر کیلوگرم بیومس خشک رایزوپوس اورایزه حدود 4/48؛ موکور ایندیکوس 7/21؛ رایزوموکور پاسیلوس101 ، 8/8 ؛ رایزوموکور پاسیلوس 102، 8/15؛ و مخمر خمیر نان 2/6 ؛گرم کیتوزان بدست می آید. رایزوپوس اورایزه و موکور ایندیکوس از تواناترین میکروب ها برای تولید اتانول به روش تخمیر هستند و در این پروژه مشخص شد که بالاترین بازده اتانول و کیتوزان حاصل از این دو میکروارگانیسم در یک سیستم ناپیوسته تخمیر، تقریباً در یک زمان بدست می آید.

ارتقاء امنیت وب با وف بومی