Skip to main content
SUPERVISOR
Hossein Shariatmadari,Mahdieh Gholami,Bahram Baninasab
حسین شریعتمداری (استاد مشاور) مهدیه غلامی (استاد راهنما) بهرام بانی نسب (استاد مشاور)
 
STUDENT
Nasim Rastgoo
نسیم راستگو

FACULTY - DEPARTMENT

دانشکده کشاورزی
DEGREE
Master of Science (MSc)
YEAR
1394
Citrus are amongst highly nutrient responsive perennial crops. Sub-optimum production due to nutrient de?ciencies is well recognized in citrus orchards. Amongst essential nutrients, zinc (Zn), after nitrogen (N), is undoubtedly the most widely reported de?cient nutrient in citrus orchards world-wide. The management strategy of Zn de?ciency today is still governed by the ef?cacy of two conventionally used methods of Zn supply to plants via soil or foliar fertilization. Foliar fertilization ef?ciently meets the nutrient demand of tree fruit crops during periods when 1- soil conditions such as low or high temperatures, low or excess soil moisture, pH and salinity, render soil-applied fertilizers ineffective, 2- when nutrients become ?xed in the soil, and 3- when tree nutrient demand is high. Applying nutrients directly to foliage ensures that the metabolic machinery of the tree is not compromised by low availability of an essential nutrient. In this study, the effects of different pre-harvest Zn treatments on fruit quality at harvest and it?s interrelation with other nutrients in lemon ( Citrus limon , ‘Lisbon’) were investigated. Zn sprays were applied three-times beginning at the end part of fruit gowth with 2 applications during fruit ripening period (14 days internals). Parameters related to fruit quality and antioxidant attributes were evaluated 30 days after last ZnSO 4 spraying at 0.5 or 1 g/L. The results showed that Zn application improved fruit quality at harvest, including an increase in fruit weight, size, soluble solids, titrable acidity, and reduction of peel to pulp ratio. Increases in Zn concentrations in fruit and leaf tissues of treated trees coincided with increases in potassium (K), iron (Fe), and Nitrogen (N) concentrations compared with untreated control trees. Among antioxidants, phenolic acids, carotenoids, flavonoids, glutathione were reduced, but ascorbic acid significantly was increased, when exposes to Zn fertilization at 1 g/L, in line with the increase in antioxidant enzymes potent activity and antioxidant capacity. Therefore, fertilization with Zn at 1 g/L to be taken as a criterion to improve the content of biologically active compounds and antioxidant properties, and consequently, to enhance the nutritional value and the functionality of lemon fruit. Keywords : Antioxidant compounds, quantitative and qualitative properties, Zinc sulfate, foliar spraying
مرکبات از جمله محصولات چندساله پر مصرف به لحاظ تغذیه ی گیاهی هستند. تولید زیر سطح بهینه در باغات مرکبات به دلیل کمبود مواد مغذی به خوبی مشخص شده است. از میان مواد مغذی ضروری، بدون شک کمبود عنصر روی پس از نیتروژن بیشترین گزارش ها را در سطح جهانی به خود اختصاص داده است. امروزه مدیریت کمبود روی با استفاده از دو روش متعارف مصرف شامل مصرف خاکی و محلول پاشی برگی صورت می گیرد. محلول پاشی به طور مناسبی نیاز درختان میوه به عناصر غذایی را 1-زمانی که در خاک به علت شرایط دمایی پایین و بالا، رطوبت بیش از حد زیاد یا کم خاک، اسیدیته و شوری، مصرف خاکی کود بی اثر است و یا 2- مواد غذایی در خاک تثبیت می شوند و از دسترس خارج می گردند و 3- هنگامی که درخت نیازمند مواد مغذی به میزان بالا باشد، تامین می کند. اعمال مواد مغذی به طور مستقیم به برگ این اطمینان را می دهد که مکانیسم طبیعی درخت با کمبود مواد مغذی ضروری به خطر نمی افتد. در این تحقیق تأثیر تیمارهای مختلف محلول پاشی پیش از برداشت روی بر کیفیت میوه در زمان برداشت و ارتباط آن با سایر مواد مغذی در لیمو ( Citrus limon , ‘Lisbon’) بررسی شد. محلول پاشی با عنصر روی با 2 سطح مصرف 5/0 و 1 گرم بر لیتر در سه مرحله و با فاصله 14 روز بوده و شروع آن همزمان با شروع آخرین مرحله رشد میوه در دوره رسیدگی میوه اعمال شد. پارامترهای کیفی و ویژگی های آنتی اکسیدانی میوه 30 روز پس از آخرین مرحله محلول پاشی با عنصر روی اندازه گیری شدند. نتایج نشان داد کاربرد روی موجب افزایش خصوصیات کیفی میوه در زمان برداشت شد. بر این اساس مصرف روی موجب افزایش در وزن میوه، اندازه، مواد جامد محلول، اسید قابل تیتراسیون و همچنین کاهش نسبت پوست به گوشت شد. افزایش غلظت روی در بافت میوه و برگ درختان تحت تیمار سبب افزایش در میزان پتاسیم، آهن، نیتروژن در مقایسه با شاهد شد. در میان آنتی اکسیدان ها نیز میزان فنولیک اسید، کاروتنوئید، فلاونوئید، گلوتاتیون، و آسکوربیک اسید به طور معنی داری بعد از مصرف روی به میزان 1 گرم بر لیتر افزایش یافت که این افزایش در راستای افزایش فعالیت آنزیم های آنتی اکسیدان و ظرفیت آنتی اکسیدانی بود. بنابراین، تیمار 1 گرم بر لیتر عنصر روی به عنوان راهی برای بهبود محتوای ترکیبات فعال بیولوژیکی و خواص آنتی اکسیدانی، و در نتیجه برای افزایش ارزش غذایی و عملکرد لیموی خارکی توصیه می گردد. کلمات کلیدی : ترکیبات آنتی اکسیدانی، خصوصیات کمی و کیفی، سولفات روی، محلول پاشی

ارتقاء امنیت وب با وف بومی