Skip to main content
SUPERVISOR
محمدرضا عبادی (استاد مشاور) غلامرضا قربانی خراجی (استاد راهنما) عباس المدرس (استاد مشاور) محمد خوروش (استاد راهنما)
 
STUDENT
Ahmad Hedayati
احمد هدایتی پور

FACULTY - DEPARTMENT

دانشکده کشاورزی
DEGREE
Master of Science (MSc)
YEAR
1387

TITLE

Comparison of chemical compositions, fermentation and degradation parameters of sorghum green forage and silage varieties by corn, and effect of replacing corn silage with sweet sorghum silage on performance dairy cows
The aim of this study was to compare the nutritive value, fermentation characteristics and in situ ruminal degradation kinetics in green forage and silage of three varieties sorghum, including Sweet, Pegah and Speedfeed by corn green forage and silage. As well as, investigation the replacing corn silage with Sweet sorghum silage on cows performance. For in vitro experiment, forages were planted in same conditions and harvested in soft-dough stage and ensilaged in four replicate in mini silos. In this study, buffering capacity of Sweet green forage was lower significantly ( p 0.05) than corn and Speedfeed green forages. Neutral detergent fiber content was significantly ( p 0.05) lower in green corn forage as compared with the Pegah and Speedfeed and also acid detergent fiber and acid detergent lignin content were higher ( p 0.05) and water soluble carbohydrate was lower significantly ( p 0.05) in Speedfeed green forage as compared with other varieties. dry matter content was significantly ( p 0.05) lower in corn silage than other silages. Neutral detergent fiber and acid detergent lignin were lower significantly ( p 0.05) in corn silage than Sweet and Speedfeed sorghum silages. Also the corn silage had a significantly ( p 0.05) lower level of residual water soluble carbohydrate than other silages. Lactate concentration was higher significantly ( p 0.05) in corn and Pegah sorghum silages than Sweet and Speedfeed (3.61, 2.19, 3.43 and 2.02 percent for corn, Sweet, Pegah and Speedfeed), and acetate percent was higher significantly ( p 0.05) in corn and Sweet sorghum silage. For in situ evaluation duplicate samples of 8 treatment (4 green forage and 4 silage) placed in nylon bags and were incubated in two rumen cannulated cow for 0, 1, 3, 6, 9, 12, 24, 48 and 72 h. Results indicated that corn and Pegah green forage had greater significantly ( p 0.05) fractional degradation rate than other two green forage and this make were significantly ( p 0.05) higher effective degradability with a passage rate 0.08/h in this two forages, but only Speedfeed green forage had lower significantly ( p 0.05) potential degradability than others. Slowly degraded fraction was more in corn silage than sorghum silages and this made a greater potential degradability (%85.25) than others, because of lower acid detergent lignin in corn silage. In in vivo study, eight multiparous Holstein cows (35.5 kg/d milk on average) were used in an repeated 4×4 latin square. Sweet sorghum was substituted for 0, 33.3, 66.6 and 100% of dry matter provided by corn silage. Intake of dry matter and other nutrient were similar among treatments but digestibility of all treatment were reduced significantly ( p 0.05) when Sweet sorghum replaced corn silage. However milk yield and composition were not different among treatments and not affected by digestibility.
در این مطالعه هدف، بررسی اختلاف بین فراسنجه های شیمیایی و تخمیری سه نوع سیلاژ و علوفه سورگوم شیرین، پگاه و اسپیدفید با ذرت در شرایط آزمایشگاهی و همچنین تعیین روند تجزیه پذیری علوفه ها و سیلاژها با روش کیسه های نایلونی بود. علاوه بر این، امکان جایگزینی سیلاژ سورگوم شیرین با ذرت در شرایط حیوانی بررسی شد. برای تحقیق آزمایشگاهی علوفه ها در شرایط یکسان کاشت شد و در حالت شیری خمیری برداشت و در چهار تکرار در مینی سیلو، نگهداری شدند. در این مطالعه ظرفیت بافری علوفه ی تازه سورگوم شیرین کمتر (05/0( p از علوفه ذرت و سورگوم اسپیدفید بود ولی با سورگوم پگاه تفاوت معنی داری نداشت. الیاف نامحلول در شوینده خنثی علوفه ی تازه ذرت به طور معنی داری (05/0( p کمتر علوفه های سورگوم پگاه و اسپیدفید بود و الیاف نامحلول در شوینده اسیدی و الیاف نامحلول در شوینده خنثی علوفه سورگوم اسپیدفید به طور معنی داری بالاتر (05/0( p و کربوهیدرات محلول در آب این علوفه کمتر از بقیه علوفه ها بود. بین کربوهیدرات غیر علوفه ای علوفه های ذرت و سورگوم شیرین تفاوتی وجود نداشت و ماده خشک سیلاژ ذرت به طور معنی داری (05/0( p کمتر از بقیه سیلاژها بود. سیلاژ ذرت الیاف نامحلول در شوینده خنثی و لیگنین نامحلول در اسید کمتری نسبت به سیلوهای سورگوم شیرین و اسپیدفید داشت و همچنین کربوهیدرات محلول در آب باقیمانده آن نسبت به سیلوهای سورگوم کمتر بود. مقدار اسید لاکتیک در سیلوهای ذرت و سورگوم پگاه به طور معنی داری (05/0( p بالاتر از سیلوهای سورگوم شیرین و اسپیدفید بود (به ترتیب برای سیلوهای ذرت، سورگوم شیرین، پگاه و اسپیدفید برابر 61/3، 19/2، 43/3 و 02/2 درصد)، و مقدار اسید استیک در سیلوهای سورگوم شیرین و ذرت به طور معنی داری (05/0( p بیشترمشاهده شد. برای بررسی فراسنجه های تجزیه پذیری 8 تیمار علوفه و سیلو در ساعت 0، 1، 3، 6، 9، 12، 24، 48 و 72 در دو رأس گاو فیستوله شده رها شدند. نرخ تجزیه پذیری علوفه ی تازه سورگوم پگاه و ذرت به طور معنی داری (05/0( p بالاتر از علوفه سورگوم شیرین و اسپیدفید بود و همین امر باعث بالاترشدن معنی دار (05/0( p تجزیه پذیری مؤثر با سرعت عبور 08/0 در این دو علوفه شد؛ ولی فقط علوفه اسپیدفید پتانسیل تجزیه پذیری کمتری نسبت به بقیّه علوفه داشت. در سیلاژها، بخش آهسته تجزیه شونده سیلاژ ذرت به طور معنی داری (05/0( p بیشتر از سیلاژهای سورگوم شد و همین موضوع باعث شد پتانسیل تجزیه پذیری آن به طور معنی داری (05/0( p بیشتر از بقیه و برابر 25/85% بشود که از لیگنین نا محلول در اسید کمتر این سیلاژ حاکی می شود. در تحقیق مزرعه ای سیلاژ سورگوم شیرین با نسبت های 0، 3/33، 6/66 و 100 درصد جایگزین سیلاژ ذرت شد. تعداد 8 رأس گاو شیری با میانگین تولید 5/35 در غالب طرح مربع لاتین تکرار شونده 4×4 به طور تصادفی قرار داده شدند.

ارتقاء امنیت وب با وف بومی