Skip to main content
SUPERVISOR
Sabihe Soleimanianzad,Mohammad Shahedi bagh khandan
صبیحه سلیمانیان زاد (استاد راهنما) محمد شاهدی باغ خندان (استاد مشاور)
 
STUDENT
Fatemeh Negravi
فاطمه نگراوی

FACULTY - DEPARTMENT

دانشکده کشاورزی
DEGREE
Master of Science (MSc)
YEAR
1393

TITLE

Comparison of Edible Coatings of Salep, Tragacanth and Sodium Alginate Along with Whey Protein to Produce Probiotic Bread
The objective of this study was to produce functional bread combining the microencapsulation of Lactobacillus plantarum PTCC1896 and sodium alginate, salep, tragacanth and whey protein concentrate based coatings. Probiotic bread was manufactured by the application of edible coating forming solutions based either on individual hydrogels e.g. 0.5% w/w sodium alginate (ALG), 0.5% w/w tragacanth (TRA), 0.5% w/w salep (SAL) or binary blends of 0.5% w/w sodium alginate and 2% whey protein concentrate (ALG/WPC), 0.5% w/w tragacanth and 2% whey protein concentrate (TRA/WPC) and 0.5% w/w salep and 2% whey protein concentrate (SAL/WPC) containing Lactobacillus plantarum PTCC1896, followed by an air drying step at 220 o C for 5 min were produced. The results of the viability of probiotics showed that whey protein concentrate could improve significantly (hy; 0.05) the viability of L. plantarum PTCC1896 throughout drying and room temperature storage. At the end of storage period the treatments, ALG/WPC and TRA/WPC having highest survival rate (8.34 and 8.26 Log cfu/g respectively). The result of the viability of probiotics in simulations of gastrointestinal system showed that treatments containing whey protein concentrate have a higher survival than individual treatments. After 2 hours stomach condition and 4 hours intestine TRA/WPC and ALG/WPC having highest survival (7.43 and 7.32 Log cfu/g respectively). A steep decrease of the average puncturing force was observed in all treatments, and binary blends treatmens had the lowest average of puncturing force. There was no significant impact (p 0.05) of the edible coating composition on hardness, moisture and water activity of breads crumb and storage time influenced them significantly (p 0.05). Evaluation of moisture content of breads crust showd the combined treatments had higer moisture content and water activity than individual treatments. Color analysis throughout storage period demonstrated that index L and b dimined while index a enhanced with presence of whey protein concentrate. The sensory evaluation showed that all treatments except ALG and ALG/WPC were not significantly different (p 0.05) with control bread. Overall results show that edible coatings can be used as a vehicle for L.plantarum PTCC1896 and this coatings leading to bread with similar characteristics to common bread, but with additional healthy benefits. Keywords: Lactobacillus plantarum PTCC1896, Edible coatings, Bread, Polysaccharide, Protein
هدف از این پژوهش، تولید نان پروبیوتیک با استفاده از ریز پوشانی باکتری لاکتوباسیلوس پلانتاروم زیر گونه PTCC1896 با مواد پوشش دهنده آلژینات سدیم، ثعلب، کتیرا و کنسانتره پروتئین آب پنیر می باشد. نان حجیم پروبیوتیک با پوشش دادن سطح نان با پوشش های تک جزئی 5/0 درصد وزنی/ وزنی از هریک از ترکیبات سدیم آلژینات، ثعلب و کتیرا و یا پوشش دو جزئی 2 درصد وزنی/ وزنی پروتئین آب پنیر با 5/0 درصد وزنی/ وزنی از هریک از ترکیبات آلژینات سدیم، ثعلب و کتیرا به همراه باکتری لاکتوباسیلوس پلانتاروم زیر گونه PTCC1896 و سپس خشک کردن با جریان هوا در دمای 220 درجه سیلسیوس به مدت 5 دقیقه، تولید شد. نتایج بررسی زنده مانی پروبیوتیک ها نشان داد که حضور کنسانتره پروتئین آب پنیر در پوشش ها موجب بهبودی زنده مانی به طور قابل ملاحظه ای(05/0 p) در طول خشک کردن پوشش ها با هوا و طی انبارمانی در دمای اتاق شد. در پایان دوره انبارمانی دو پوشش سدیم آلژینات/ کنسانتره پروتئین آب پنیر و کتیرا/ کنسانتره پروتئین آب پنیر به ترتیب با داشتن 34/8 و 26/8 سیکل لگاریتمی بیشترین زنده مانی را نسبت به سایر تیمارهای دیگر داشتند. نتایج حاصل از زنده مانی در شرایط شیره گوارشی شبیه سازی شده نشان داد که تیمارهای حاوی کنسانتره پروتئین آب پنیر، زنده مانی بیشتری نسبت به پوشش های تک جزئی داشتند. پس از 2 و 4 ساعت نگه داری درون مایع معده و روده تیمارهای کتیرا/ کنسانتره پروتئین آب پنیر و سدیم آلژینات/ کنسانتره پروتئین به ترتیب با داشتن 43/7 و 32/7 سیکل لگاریتمی، بیشترین زنده مانی را نسبت به سایر تیمارها داشتند. آزمون ارزیابی مقاومت بافت نان نسبت به برش برای تیمارهای مختلف انجام شد و کاهش نیروی سوراخ کردن در تمامی تیمارها مشاهده شد؛ نمونه های حاوی پوشش های دو جزئی کمترین متوسط نیروی سوراخ کردن را داشتند. هیچ یک از پوشش های خوراکی تاثیر معنی داری بر سفتی، رطوبت و فعالیت آبی مغز نان ها نداشتند. ارزیابی رطوبت و فعالیت آبی پوسته ها نشان داد که تیمارهای ترکیبی، محتوای رطوبت و فعالیت آبی بیشتری نسبت به تیمارهای تک جزئی داشتند. نتایج رنگ سنجی نشان داد که در حضور پروتئین آب پنیر شاخص L و b کاهش و شاخص a افزایش پیدا کردند. ارزیابی حسی حاکی از آن بود که پذیرش کلی تمامی تیمارها به جز تیمار آلژینات سدیم و آلژینات/کنسانتره پروتئین آب پنیر تفاوت معنی داری با نمونه شاهد نداشتند. نتایج کلی نشان می دهند که پوشش های خوراکی می توانند به عنوان حاملی برای لاکتوباسیلوس پلانتاروم زیر گونه PTCC1896 استفاده شوند و نان های حاصل از آن ها مشابه نان معمولی بوده با این تفاوت که دارای اثرات مفید سلامتی بخش هستند. کلید واژه: لاکتوباسیلوس پلانتاروم زیر گونه PTCC1896، پوشش های خوراکی، نان، پلی ساکاریدها، پروتئین

ارتقاء امنیت وب با وف بومی