Skip to main content
SUPERVISOR
MARYAM HAGHIGHIPOODEH,Seyed amirhossein Jalali hajiabadi
مریم حقیقی (استاد راهنما) سیدامیرحسین جلالی حاجی آبادی (استاد راهنما)
 
STUDENT
Zienab Masoumi
زینب معصومی دهقی

FACULTY - DEPARTMENT

دانشکده کشاورزی
DEGREE
Master of Science (MSc)
YEAR
1395

TITLE

Comparison the effect of short term and gradual drought and flooding stress on water relation and physiological change of sweet pepper
Plants are continuously exposed to a variety of stress indices which is affected many aspects of the plant's genetic and bimolecular characteristics. water stress is one of the variables of climate change, which is characterized by a shortage or abundance of water which is affected the growth and development of the plant and causes morphological, physiological, molecular and biochemical changes in the plant. Aquaporin are the main proteins that facilitate the movement of water, CO2, and other small soluble substances through a plasma membrane. The purpose of this study was to investigate the physiological and biochemical changes of pepper (301Ps) and role of Aquaporin. A factorial experiment in a completely randomized design including drought stress in hydroponic culture with polyethylene glycol-6000 in five levels including control, -2, -3, -4, and -5 MPa, and flooding stress in non-oxygen condition. All treatments applied in shock (2 days) and gradual (10 days). Results showed that proline content increased under drought-gradual, drought and flooding-shock. The phenolic and antioxidant content was gradually increased during the stress. The potassium concentration increased in drought-gradual stress and decreased in flooding- gradual stress. Chlorophyll fluorescence and chlorophyll index decreased in drought stress and flooding. The electrolyte leakage increased in drought and flooding stress. The most negative water potential of the pepper leaf was in flooding-gradual and in root water potential at drought-shock. The relative water content decreased in both drought and flooding stress when applied gradually. Carotenoids increased during shock time. Abscisic acid increased due to stresses and also affected the stomatal condition. In the root of pepper, the expression of PIP1 gene increased in drought-gradual and decreased in flooding stress at both shock and gradual. Also, in pepper leaf, the expression of PIP1 gene increased in drought and flooding stress in both times. In general, due to changes in electrolyte leakage, water potential, chlorophyll fluorescence, and chlorophyll index, the most damage was observed in shock on the pepper. Also, under the shock time due to the lack of changes in the content of phenol and antioxidants and potassium concentration due to stresses were not observed. Due to increased phenolic, antioxidant, proline, potassium, carotenoid, abscisic acid and PIP1 gene expression in leaf and root, it was resistant to drought-gradual stress. Keywords : Aquaporin, potential, Abscisic acid, PIP1
گیاهان به‌طور پیوسته در معرض مجموعه‌ای از عوامل تنش‌زاقرارمی‌گیرد که بسیاری از جنبه های ژنتیک و زیست مولکولی گیاه راتحت تاثیر قرار میدهند. تنش آبی یکی از متغییرهای تغییر آب و هوا است،که به‌صورت کمبود یا پیش بودآب در محیط می‌باشد که بر رشد و نمو گیاه تاثیر گذار است و سبب بروز تغییرات مورفولوژیکی، فیزیولوژیکی، مولکولی و بیوشیمیایی در گیاه می‌شود. آکواپورین ها، پروتئین‌های سرتا‌سری اصلی هستندکه حرکت آب، CO 2 و دیگر مواد محلول کوچک را از طریق غشای زیستی تسهیل می‌نمایند. هدف از این پژوهش بررسی میزان تغییرات فیزیولوژیکی و بیوشیمیایی و نقش آکواپورین ها در تنش خشکی و غرقابیدر گیاه فلفل دلمه ای رقم (301Ps) است . آزمایش فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی شامل تنش خشکی در محیط هیدروپونیک به‌ وسـیله پلـی اتـیلن گلایکـول- 6000 در پنج سطح شاهد، 2-، 3-، 4- و5- بار و تنش غرقابی با قرار گرفتن گیاهان در شرایط بدون اکسیژن کلیه تیمارها به دو صورت شوک (2 روز) وتدریجی (10روز) اعمال شد. نتایج نشان داد میزان محتوای پرولین تحت تنش خشکی- تدریجی و خشکی و غرقابی- شوک افزایش یافت. میزان محتوای فنول وآنتی اکسیدان تحت تنش زمان تدریجی، روند افزایشی نشان داد. میزان غلظت عنصر پتاسیم در تنش خشکی - تدریجی افزایش یافت و در تنش غرقابی- تدریجی کاهش یافت. میزان فلورسانس کلروفیل و شاخص سبزینگی در اثر اعمال تنش‌ خشکی و غرقابی کاهش یافتند. همچنین میزان نشت یونی در اثر تنش خشکی وغرقابی روند افزایشی نشان داد. منفی ترین پتانسیل آب برگ فلفل دلمه‌ای در تنش غرقابی-تدریجی و در ریشه تحت خشکی- شوک مشاهده گردید. میزان محتوای نسبی آب تحت تنش خشکی و غرقابی در زمان تدریجی روند کاهشی داشت. میزان کاروتنوئید طی زمان شوک روند افزایشی نشان داد. میزان اسید آبسیزیک در اثر تنش های اعمال شده افزایش داشت و همچنین بر وضعیت روزنه ها تاثیر گذار بوده است. در ریشه فلفل میزان بیان ژن PIP1 در تنش خشکی -تدریجی افزایش و در تنش غرقابی در هردو زمان شوک وتدریجی کاهش یافت. همچنین در برگ فلفل میزان بیان ژن PIP1 در تنش خشکی- تدریجی افزایش یافت و در تنش غرقابی در هردو زمان اعمال تنش روند افزایشی نشان داد. به طور کلی با توجه به تغییرات صفات نشت یونی، پتانسیل آب ، محتوای فلورسانس کلروفیل و شاخص سبزینگی بیشترین آسیب در تنش شوک بر گیاه فلفل دلمه‌ای مشاهده شد. همچنین تحت زمان شوک به دلیل عدم تغییر در میزان محتوای فنول و آنتی اکسیدان و غلظت پتاسیم مقاومتی در اثر تنش های اعمال شده مشاهده نشد. به دلیل افزایش صفات فنول، آنتی اکسیدان، پرولین، پتاسیم و کارتنوئید، هورمون آبسیزیک اسید و بیان ژن PIP1 در برگ و در ریشه تحت اعمال تنش خشکی- تدریجی گیاه مقاومت نشان داد. کلمات کلیدی: آکواپورین، پتانسیل آب ، اسید آبسیزیک، ژن PIP1

ارتقاء امنیت وب با وف بومی